Muzeul ASTRA, prima instituţie din Europa care certifică meşteri populari
Muzeul ASTRA de la Sibiu este primul din Europa care certifică începând din acest an, meşteri populari din domenii diferite, ceea ce înseamnă că aceştia vor putea dovedi că sunt cei mai potriviţi pentru o lucrare de restaurare executată corect, a anunţat directorul muzeului, Ciprian Ştefan, marţi, într-o conferinţă de presă.
23 Ianuarie 2024, 15:56
"Vreau să vă spun în premieră că Muzeul ASTRA este prima instituţie muzeală din România acreditată ca centru de evaluare şi certificare a competenţelor profesionale pentru următoarele ocupaţii - tâmplar artizanal, muncitor constructor, bârne, chirpici şi piatră şi confecţioneri obiecte artizanale din lemn. (...) La nivel european, suntem singura instituţie muzeală care oferă aceste certificări şi vreau să vă spun că ecourile sunt fabuloase, mai ales prin proiectele existente', a explicat Ciprian Ştefan.
Acesta susţine că muzeul sibian este dat ca exemplu şi în alte ţări, pentru felul în care reuşeşte să pună în valoare meşterii tradiţionali, pe piaţa muncii.
'Suntem daţi ca exemplu de bună practică vizavi de modul în care reuşim să certificăm competenţele unei resurse umane care nu îşi găseşte un loc pe piaţa muncii. În acelaşi timp, vorbim de oameni care depăşesc 50 de ani şi care trebuie cumva reaşezaţi pe piaţa muncii. (...) Sperăm noi ca la nivel de autorităţi publice, judeţene, locale, centrale, în caietele de sarcini şi licitaţiile care vizează restaurarea patrimoniului, aceste persoane să fie incluse pe componenta de calitate. S-a schimbat legea achiziţiilor publice. Deci în momentul în care vorbim de o restaurare, e obligatoriu să introduci raportul calitate preţ', a spus Ciprian Ştefan.
Muzeul ASTRA atrage în fiecare an meşteri populari pentru activităţi demonstrative, intenţia fiind ca aceştia să fie prezenţi cât mai mult pentru ca vizitatorii să vadă cum se lucra după metode tradiţionale.
'Eu îmi doresc ca peste 30 de ani, când voi fi la pensie şi vin să mă plimb în muzeu vara, să văd meşteri populari care vor anima Muzeul ASTRA, pentru că aceşti meşteri populari duc mai departe valorile noastre identitare şi valorile identitare', a adăugat Ciprian Ştefan.
Directorul Muzeului ASTRA a precizat că, până în luna mai, cursurile pentru aceşti meşteri populari vor fi gratuite, după care vor fi plătite.
Aceste cursuri se numesc 'de certificări de competenţe de formare profesională'.
'Sunt companii care vor să intre sau sunt deja pe piaţa restaurărilor şi au nevoie de aceste certificări pentru că nu doar dăm o ţidulă, o hârtie acreditată de A.N.C., ci facem cu ei formarea respectivă, adică învăţăm de la instrumentar, materiale, mixtul de materiale', a declarat Ciprian Ştefan.
Potrivit acestuia, 'activitatea Muzeului ASTRA' a fundamentat poziţia instituţiei sibiene ca leader în România, dar în acelaşi timp şi 'în primele cinci poziţii pentru muzeele cu profil etnografic la nivel european.'