Proiect online la Muzeul Dr. Nicolae Minovici: "Comorile lăzilor de zestre"
Muzeul Municipiului Bucureşti propune, prin Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici aflat în componenţa sa, proiectul online "Comorile lăzilor de zestre"..
21 Ianuarie 2022, 19:33
Pentru a stabili o legătură între obiecte de patrimoniu şi preocupările publicului vizat, interesat de arta populară românească, Muzeul Municipiului Bucureşti propune, prin Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici aflat în componenţa sa, proiectul online "Comorile lăzilor de zestre".
Folosind pagina de Facebook a Muzeului Nicolae Minovici - https://www.facebook.com/MuzeulNMinovici - şi website-ul Muzeului Municipiului Bucureşti - https://muzeulbucurestiului.ro/ - pe întreg parcursul anului 2022 va fi prezentat un studiu aprofundat realizat de tineri muzeografi despre colecţia de ţesătură a muzeului, prin care vor fi oferite informaţii despre piese ce au fost mai puţin cercetate şi promovate.
Proiectul începe cu o descriere generală a lăzii de zestre urmând ca, în fiecare lună, cititorii să descopere ce conţinea această ladă: de la ii, la cămăşi cu poale, fote, catrinţe, oprege, brâuri, cingători, marame, pieptare, sumane, perne şi feţe de pernă, covoare, ştergare, batiste, prosoape.
Lada de zestre a fost şi a rămas martorul unei alte lumi cu tainele ei ascunse care, odată deschisă, pe lângă amintiri de suflet, dezvăluie o mare bogăţie a textilelor, de un rafinament aparte, importante nu doar prin coloritul vegetal, ci şi prin bogăţia şi valoarea lor care constituie o marcă, o identitate a zonei din care provin aceste minunate piese.
Publicul este invitat să se informeze online, iar apoi să le vadă expuse la Muzeul Dr. Nicolae Minovici.
Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici are în patrimoniul său o colecţie alcătuită din unsprezece lăzi de zestre (o parte aflându-se în expunerea permanentă), confecţionate manual din diferite esenţe de lemn: brad, stejar, fag, paltin şi tei, lucrate prin diferite tehnici, prin crestare, cioplire, toate fiind incizate, băiţuite, unele pictate, realizate prin tehnica "žpană şi uluc"ť.
Au forme paralelipipedice cu capacele plate, formate din trei bucăţi încastrate în două margini, prin sistemul de îmbinare "nut". Capacul este prins de corpul lăzii cu ajutorul a doi cepi de lemn sau cu balamale metalice, iar cele patru picioare sunt prinse de corpul lăzii prin aceeaşi metoda de îmbinare - "pană şi uluc".
În mare parte, decorul este simplu şi regăsim atât pe capac, cât şi pe lateralele lăzilor, diferite motive geometrice: rozete în cercuri concentrice, linii frânte, cruci în cerc, cruci, iar pentru evidenţierea ornamentelor lăzile au fost băiţuite.
Indiferent de conţinut sau de regiunea etnografică de provenienţă, bogăţia şi valoarea lăzii de zestre constituie o amprentă a zonei respective.