Valoarea transhumanţei ca mijloc de păstrare a identităţii culturale, recunoscută ca patrimoniu cultural imaterial al umanităţii
Valoarea transhumanţei ca ocupaţie tradiţională şi mijloc de păstrare a identităţii culturale a fost recunoscută astăzi ca patrimoniu cultural imaterial al umanităţii, în cadrul unei reuniuni a Comitetului Convenţiei UNESCO.
06 Decembrie 2023, 21:41
La cercetarea din teren, care a demonstrat existenţa rutelor active ale strămutării sezoniere a turmelor, a participat şi Iulian Vlad, conferenţiar la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară. El a declarat pentru postul nostru de radio că au fost analizate comunităţi de păstori care păstrează încă tradiţia transhumanţei.
Iulian Vlad: „Cercetarea a presupus o anchetă în teren, în bazinele unde se mai practică încă transhumanţa. Sunt analizate de la anchetele privind rutele de transhumanţă, activitatea şi prestaţia zilnică a fiecărui cioban, care sunt, practic, activităţile la nivel de stână, acolo unde ciobanul poposeşte, şi care sunt celelalte activităţi ce ţin de păşunatul pendular, cum este el clasificat, o parte dintre obiectele meşteşugăreşti sau ritualurile, sărbătorile şi celelalte elemente ce încurajează cumva acest păstorit transhumant ca el să fie o formă ce menţine acel echilibru în natură între om, animal şi mediu. Avem, de exemplu, în zona Nucşoara, unde mai sunt de găsit câţiva dintre aceşti fermieri care sunt încă activi în practica de transhumanţă. Avem în zona Ţării Loviştei, în zona asociaţiilor Corbii de piatră...”
Tot de astăzi fac parte din patrimoniul imaterial UNESCO şi tradiţiile socioculturale ale mesei de seară din timpul postului islamic Ramadan. Acestea iau forma unor reuniuni tradiţionale, în cadrul cărora tinerii şi copiii pregătesc preparatele culinare şi au loc ritualuri religioase care consolidează legăturile familiale şi schimburile sociale.
RADOR