-

Joia

Joia este ziua în care poţi să începi un lucru. Se crede că numai duminica şi joia este bine sa te cunununi; iar dacă cununia ar avea loc în alte zile, apoi acea căsătorie nu va fi fericită.

Joi este bine să speli icoana Maicii Domnului cu busuioc, apoi să te speli cu apa aceea şi s o dai pe flori, pentru dragoste. Joia îi ziua dragostei. Joi îi bine întotdeauna să scuturi și să grijeşti în casă, că apoi toţi te iubesc.

Joia este bine ca fetele să se spele pe cap, înainte de a răsări soarele. De asemenea, pentru spălat hainele sunt două zile pe săptămână: marţea şi joia.

Se crede că din ouăle puse joia sub cloşcă vor ieşi numai cucoşei. De asemenea, se zice că unghiile nu se taie decât joia şi sâmbăta; altfel, pe ceea lume le cauţi prin gunoaie mari cât munţii.

Joile după Paşti până la Înălţare se ţin, că-i rău de piatră, bate piatra lanurile. Cine lucrează în joile după Paşti şi în zilele de Filipi, Dumnezeu porunceşte lui Sf. Petru să trimită din căţeii săi (lupi) să le ia câte o vită din curte.

Joia e jumătate bărbat şi jumătate femeie; că şi bărbaţii şi femeile îl ţin. Cine se naşte joi e cu noroc şi negoţitor de boi.

Antoaneta Olteanu, Calendarele poporului român, Ed. Paideia, Bucureşti, 2001, 2009

Sursa foto: Pixabay