-

Ce drepturi au la serviciu mamele şi femeile însărcinate

La locul de muncă, atât gravidele, cât şi mamele pot să beneficieze de măsuri de protecţie socială, în baza legii.

În acest sens, salariatele trebuie să obţină un document de la medicul de familie şi să informeze angajatorul cu privire la starea lor.

Recent, parlamentarii au introdus anumite modificări la cadrul legislativ privind protecţia maternităţii la locurile de muncă, iar acestea se aplică începând cu data de 25 iunie a.c. Regulile referitoare la protecţia maternităţii la locurile de muncă sunt incluse în OUG 96/2003, act normativ care suferă modificări.

Măsurile de protecţie socială sunt destinate tuturor femeilor însărcinate şi mamelor (lăuze sau care alăptează) care lucrează la un angajator. În acelaşi timp, protecţia este acordată indiferent că este vorba de salariate cu cetăţenie română sau a altui stat.

Salariatele gravide şi cele care au născut trebuie să meargă la medicul de familie pentru a obţine un document care să le ateste starea.

Totodată, acestea trebuie să informeze în scris angajatorul cu privire la situaţia lor. În caz contrar, angajatorul este exonerat de obligaţiile impuse de lege (deşi nu de toate), faţă de salariatele în cauză.

De cealaltă parte, angajatorii trebuie să prevină expunerea gravidelor sau a mamelor la riscuri ce le pot afecta sănătatea şi securitatea, precum şi să nu le constrângă să presteze o muncă dăunătoare sănătăţii, stării lor de graviditate sau copilului nou-născut.

Angajatorul poate anunţa alţi salariaţi cu privire la starea de graviditate a unei colege a lor doar cu acordul scris al acesteia, atât timp cât sarcina nu este vizibilă, și doar dacă acest lucru este în interesul bunei desfăşurări a muncii.

Condiţiile şi programul de muncă, schimbate

Dacă există aspecte care pot pune în pericol sănătatea şi securitatea gravidelor şi a mamelor, angajatorii sunt nevoiţi să ia măsuri adecvate. Într-o astfel de situaţie vor trebui modificate temporar condiţiile şi/sau programul de muncă. Angajatorii vor ţine cont de recomandările medicului de medicina muncii/familie şi vor menţine veniturile salariatelor la acelaşi nivel.

Dispoziţiile actuale nu fac nicio referire la durata schimbărilor condiţiilor sau a programului.

Dacă acest lucru nu este posibil sau nu poate fi realizat din motive bine întemeiate, salariata trebuie să fie repartizată pe un alt post. Dacă nici varianta repartizării pe un alt post nu este posibilă, salariatele pot să ceară intrarea în concediul de risc maternal.

Citeste continuarea pe ziarulunirea.ro