-

Studiu privind conservele de macrou în sos tomat

Studiul face parte din Campania Naţională de Informare şi Educare: Hrana sănătoasă – o investiţie pe termen lung în sănătatea noastră. Prin această campanie Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România) îşi doreşte să informeze cât mai mulţi consumatori despre importanţa unui stil de viaţă bazat pe alimente sănătoase precum şi despre importanţa etichetei aflate pe produsele din magazine.

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România) a achiziţionat, în cursul lunii iulie a anului curent, 33 tipuri de conserve de macrou în sos de tomate din mai multe supermarket-uri/hypermarket-uri din ţară. Dintre aceste tipuri de conserve, numai 21 de branduri (Baltic Club, Carrefour, Cora, Delhaize Group - Franţa, Delhaize Group - Maroc, Eva, Fine Life, Garom, Gran Mare, Home Garden, King Oscar, Korab, La perla, Larsen Pure, Losos Ustka, Merve, Nautica, Nemo, Neptun, Vasco da Gama şi Yachtis) au în compoziţie file de macrou, în timp ce 12 branduri (Aro, Corăbioara, Fisher King, Geana, Goody's, Harpun, Kaija, Novac, Ocean Fish, Old Fisherman, Pelicanul, Puerto del Gusto) au în compoziţie macrou eviscerat sau bucăţi de macrou.

Experţii APC România, coordonaţi de conf. univ. dr. Costel Stanciu, au realizat analiza informaţiilor de pe eticheta conservelor de peşte, prilej cu care au fost constatate următoarele:

- 48 % din conserve nu au inscripţionate informaţiile privind Declaraţia Nutriţională şi informaţii privind condiţiile de păstrare şi de siguranţă a utilizării;
- 39 % dintre producători nu specifică procentul de pastă de tomate utilizat la obţinerea produsului (ingredientul figurează în denumirea produsului alimentar), iar 36% nu declară conţinutul de sare;
- 12 % nu menţionează originea vegetală specifică a uleiului utilizat în reţetă;
- 30 % dintre producători nu declară locul de provenienţă al peştelui (ingredientul primar)”

"La alegerea unei conserve de peşte trebuie să se aibă în vedere conţinutul de peşte din conservă, precum şi compoziţia sosului de tomate, evitându-se acele conserve care au în compoziţie aditivi alimentari, cum ar fi glutamatul monosodic, îndulcitorii artificiali, acidul citric etc. Totodată, trebuie evitate şi conservele de peşte cu adaos de zahăr, ulei vegetal şi amidon, care de fapt maschează calitatea scăzută a peştelui din conservă. Consumatorii nu trebuie să achiziţioneze conservele de peşte care au ambalajul bombat, lovit, cu puncte sau pete de rugină, acestea reprezentând un adevărat pericol pentru sănătatea lor" a precizat Domnul, Conf. Univ. Dr. Costel Stanciu, Preşedinte APC România.