Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sărbători fără griji: Cum să cumperi atent, fără capcane

Colindele au început să curgă pe post, vitrinele s-au umplut de lumini, iar prin piețe miroase deja a cetină și a carne pregătită pentru zilele de sărbătoare. Sărbătorile vin cu bucurie, cu masa pusă „ca la carte” și cu grija aceea firească a românului care vrea să le aibă pe toate: brad, cadouri, bunătăți, musafiri, liniște. Dar, odată cu febra cumpărăturilor, vine și riscul de a transforma sărbătoarea într-o poveste cu nervi și dezamăgiri.

Sărbători fără griji: Cum să cumperi atent, fără capcane
Foto: Pixabay

Articol de Ramona Alexandrescu, 24 Decembrie 2025, 12:45

Tocmai de aceea, în ediția emisiunii Viața la țară, realizatoarea Violeta Anghel l-a avut invitat în studio pe Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori, într-o discuție pe înțelesul tuturor: ce verificăm, ce evităm și cum ne protejăm banii și sănătatea în perioada în care „toată lumea cumpără”.

„E perioada în care consumatorii trebuie să fie vigilenți, ca să nu transforme sărbătoarea într-o situație neplăcută”, a spus invitatul.

Un detaliu care pare banal, dar poate strica tot: bradul. În goana din magazine, mulți cumpără brazi deja împachetați. Iar aici apar surprizele.

„Recomand să nu cumpere niciodată brazi împachetați. Bradul trebuie văzut răsfirat, să-i vezi simetria crengilor, să-l alegi cu ochiul tău. Îl ambalează vânzătorul după aceea”, a avertizat invitatul.

În piețele de cartier, unde există dispozitive pentru împachetare, bradul poate fi verificat înainte. În schimb, în unele magazine mari, bradul vine „gata făcut”, iar cumpărătorul află abia acasă dacă are vârful tăiat sau crengi inegale.

„Când cumpăr un brad, mă uit ca acele crengi să fie aproape de perfecțiune, ca să nu caut o poziție în care să ascund partea urâtă”, a adăugat el.

Apoi, există tentația bradului la ghiveci varianta „eco”, pe care mulți o aleg cu gândul că îl vor planta după sărbători. Doar că realitatea nu e întotdeauna blândă.

„Am încercat și eu varianta cu bradul la ghiveci și nu am avut succes. Doi ani la rând nu s-a prins”, a recunoscut invitatul, într-o confesiune care a smuls zâmbete, dar și aprobare de la mulți ascultători.

Pentru cei care se tem că bradul la ghiveci este, de fapt, doar „înfipt” acolo, recomandarea a fost simplă: atenție la ace și la aspect.

„Îți dai seama după ace. Dacă se desprind foarte ușor, e clar că nu e un brad cu rădăcină. Culoarea trebuie să fie un verde viu”, a explicat el.

Discuția s-a mutat firesc spre ce doare cel mai tare în perioada asta: bugetul. Invitatul a observat scumpiri vizibile la produsele din carne, mai ales la cele tradiționale.

„Am văzut într-un mare lanț de magazine jumări la 245 de lei kilogramul. Caltaboșul ajunsese la 68 de lei kilogramul. Prețul la jumări poate fi un etalon ca să-ți dai seama cât de mult s-au scumpit preparatele”, a spus el.

În același timp, a atras atenția asupra unei capcane clasice: cumpărăturile făcute pe fugă, cu lista lungă în mână, cu nervii întinși și cu ochii obosiți.

„Le recomand să înceapă să cumpere ce se poate cumpăra din timp: orez, făină, mălai, condimente. Altfel, ai listă lungă, aglomerație și se pierde toată bucuria sărbătorii”, a subliniat el.

Un capitol important a fost dedicat produselor „ready-to-eat”, tot mai prezente în coșurile românilor, mai ales în marile orașe. Invitatul a insistat pe citirea etichetelor și pe evitarea marketingului strălucitor.

„Să nu fie induși în eroare de mențiuni de tipul ”bogat în proteine”, “delicios” sau de imaginea unor chefi. De multe ori e doar marketing, nu realitate”, a spus el.

A semnalat și prezența aditivilor alimentari folosiți pentru potențarea gustului, în special în mâncarea de tip fast sau în preparatele asiatice ambalate.

„Găsești potențiatori de gust și aromă, precum monoglutamatul de sodiu. Am văzut chiar și “aromă de pui” într-un preparat pe bază de carne de pui. Asta spune multe”, a punctat el.

Pentru masa de sărbători, invitatul a recomandat o întoarcere la firesc: fie gătim acasă, fie cumpărăm de la producători locali, cu produse certificate.

„Dacă cumpărăm, să cumpărăm de la mici producători locali care au produse certificate de Ministerul Agriculturii. Nu tot ce se prezintă ca tradițional este și tradițional”, a avertizat el.

Și a oferit un criteriu ușor de reținut:

„Uitați-vă pe etichetă. Dacă e produs tradițional certificat, nu au ce căuta aditivi în el. Prin lege sunt interziși.”

Dincolo de mâncare, discuția a atins și băuturile de sărbători. Pentru vinurile românești, invitatul a amintit existența elementelor de autenticitate, inclusiv a unui cod care poate fi verificat.

„La vinurile românești există o etichetă pe gâtul sticlei și un cod QR care poate fi scanat. Aflăm dacă sticla e autentică și dacă are legătură cu acea cramă”, a explicat el.

A adăugat și un sfat util pentru gust: temperatura de servire și recomandările de asociere cu mâncarea nu sunt mofturi, ci parte din experiență.

Despre apa minerală, a făcut o distincție pe care puțini o cunosc:
„Apă carbogazoasă înseamnă dioxid de carbon de la sursă. Apă carbogazificată înseamnă completare cu dioxid de carbon. E o diferență de calitate și se simte”, a spus el.

Dincolo de liste, etichete și recomandări, mesajul întâlnirii a fost unul calm și omenesc: sărbătorile nu trebuie să fie o cursă cu obstacole. Pot rămâne o perioadă frumoasă, dacă alegem cumpărăturile cu răbdare și cu mintea limpede.

Într-o lume în care marketingul urlă, iar reducerile ne împing spre grabă, un gest simplu să verifici, să citești, să compari poate face diferența dintre o masă liniștită și o sărbătoare stricată de griji.

Iar, uneori, cea mai bună protecție nu este să cumperi mai mult, ci să cumperi mai atent.

Infrastructura rutieră se modernizează: Segmentul Focșani - Adjud va fi inaugurat oficial înainte de Crăciun
Info util 22 Decembrie 2025, 13:42

Infrastructura rutieră se modernizează: Segmentul Focșani - Adjud va fi inaugurat oficial înainte de Crăciun

Traficul rutier din zona Moldovei va fi fluidizat considerabil chiar înaintea sărbătorilor de iarnă, odată cu darea în...

Infrastructura rutieră se modernizează: Segmentul Focșani - Adjud va fi inaugurat oficial înainte de Crăciun
Premieră la Romsilva: Populația poate comanda lemne direct pe internet
Info util 20 Decembrie 2025, 14:40

Premieră la Romsilva: Populația poate comanda lemne direct pe internet

Achiziția lemnului pentru foc se poate face, de acum, și online, după ce Romsilva a introdus platforma romsilva.store, o...

Premieră la Romsilva: Populația poate comanda lemne direct pe internet
Prevenirea incendiilor în sezonul rece. Recomandări pentru siguranța locuințelor
Info util 03 Noiembrie 2025, 16:05

Prevenirea incendiilor în sezonul rece. Recomandări pentru siguranța locuințelor

Potrivit datelor centralizate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în primele nouă luni ale anului 2025 au...

Prevenirea incendiilor în sezonul rece. Recomandări pentru siguranța locuințelor
Teste gratuite pentru cancerul de prostată, oferite de Spitalul Județean Miercurea-Ciuc
Info util 03 Noiembrie 2025, 12:10

Teste gratuite pentru cancerul de prostată, oferite de Spitalul Județean Miercurea-Ciuc

Spitalul Județean de Urgență din Miercurea-Ciuc desfășoară o nouă campanie gratuită de screening pentru depistarea precoce a...

Teste gratuite pentru cancerul de prostată, oferite de Spitalul Județean Miercurea-Ciuc
Ora standard revine: România trece la ora de iarnă
Info util 24 Octombrie 2025, 13:11

Ora standard revine: România trece la ora de iarnă

România va reveni la Ora Europei de Est (EET), cunoscută sub numele de ora de iarnă, în noaptea de sâmbătă, 25 octombrie,...

Ora standard revine: România trece la ora de iarnă
Cum afectează ora de iarnă transportul feroviar de pasageri din România
Info util 23 Octombrie 2025, 11:23

Cum afectează ora de iarnă transportul feroviar de pasageri din România

În noaptea dintre sâmbătă și duminică, România va ajusta ceasurile, iar această tranziție anuală este integrată cu atenție în...

Cum afectează ora de iarnă transportul feroviar de pasageri din România
Autostrada Moldovei prinde contur: Se deschide tronsonul Mizil-Pietroasele, așteptat de șoferi
Info util 16 Octombrie 2025, 16:33

Autostrada Moldovei prinde contur: Se deschide tronsonul Mizil-Pietroasele, așteptat de șoferi

Un nou segment vital pe harta rutieră a României este pe punctul de a deveni realitate. Vineri, pe direcția Moldovei, șoferii...

Autostrada Moldovei prinde contur: Se deschide tronsonul Mizil-Pietroasele, așteptat de șoferi
Proiectul autostrăzii din Sălaj nu va fi gata înainte de 2032
Info util 30 Septembrie 2025, 11:54

Proiectul autostrăzii din Sălaj nu va fi gata înainte de 2032

Veste proastă pentru șoferii care așteaptă o traversare rapidă a Sălajului: întregul traseu al autostrăzii prin județ va fi...

Proiectul autostrăzii din Sălaj nu va fi gata înainte de 2032