Parcul Rozelor, candidat pentru statutul de monument de interes național
Parcul Rozelor din Timișoara ar putea fi inclus în lista monumentelor istorice de importanță națională, potrivit unei propuneri semnată de mai mulţi parlamentari. Semnatarii argumentează că spațiul are nu doar valoare estetică și ecologică, ci și o încărcătură culturală și istorică deosebită.

Articol de Petruț Mazilu, 15 Mai 2025, 12:44
Parcul Rozelor din Timişoara ar putea fi declarat monument istoric de importanţă naţională, având în vedere valoarea sa istorică, culturală, peisagistică şi educaţională, potrivit unei propuneri legislative care a fost depusă de un grup de parlamentari.
Potrivit proiectului, Parcul Rozelor va fi inclus în lista monumentelor istorice, conform prevederilor Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, şi orice modificare a limitei teritoriale a parcului va necesita aprobarea autorităţilor competente în domeniul protecţiei patrimoniului cultural.
Zona va beneficia, astfel, de protecţie legală şi va fi supusă reglementărilor specifice privind conservarea şi restaurarea patrimoniului cultural, potrivit proiectului.
Autorităţile competente vor adopta măsuri specifice de protecţie, conservare şi restaurare a elementelor istorice şi arhitecturale din Parcul Rozelor, inclusiv zonele verzi, pajiştile, aleile şi orice alte structuri sau elemente de patrimoniu aflate pe teritoriul parcului în maxim 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
Orice lucrări de modificare, renovare sau intervenţie asupra parcului vor necesita avizul prealabil al Ministerului Culturii şi al autorităţilor competente în domeniul protecţiei patrimoniului în regim de urgenţă.
Administraţia locală a Municipiului Timişoara va fi responsabilă de gestionarea şi întreţinerea Parcului Rozelor, în conformitate cu reglementările privind protejarea monumentelor istorice.
Autorităţile locale vor colabora cu Ministerul Culturii şi cu Direcţiile Judeţene pentru Cultură pentru a asigura implementarea măsurilor de conservare şi protecţie a parcului.
Finanţarea restaurării şi întreţinerii Parcului Rozelor poate proveni din fonduri guvernamentale, surse publice locale, fonduri europene, dar şi din alte surse legale, inclusiv sponsorizări şi donaţii, mai prevede proiectul.
Orice lucrări neautorizate sau orice intervenţii care pun în pericol integritatea Parcului Rozelor vor atrage sancţiuni conform legislaţiei în vigoare.
Persoanele care efectuează lucrări ilegale asupra parcului vor răspunde conform legislaţiei penale sau administrative.
'Cu toate acestea, în prezent, parcul se află într-o stare avansată de degradare, iar numeroase elemente ale acestuia - alei, structuri de apă, mobilier urban şi vegetaţie - sunt afectate de neglijenţă şi lipsa unui plan de restaurare eficient. (...) Pentru a preveni pierderea ireversibilă a unui important obiectiv istoric şi cultural al Timişoarei şi pentru a asigura protecţia şi conservarea Parcului Rozelor, este necesar un demers urgent de clasare a acestuia drept monument istoric. Demersul pentru protejarea şi restaurarea acestui parc va contribui nu doar la salvarea unui patrimoniu deosebit, dar şi la dezvoltarea durabilă a oraşului şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor săi', motivează, în expunerea de motive, deputata POT de Timiş Codruţa Maria Corcheş.