Autoritățile din România intenționează să construiască tabere pentru refugiații din Ucraina
Autoritățile române derulează procedurile de ridicare a două tabere mobile pentru refugiați la Sighet, în județul Maramureș, și la Siret, în județul Suceava.
26 Februarie 2022, 15:12
Măsurile sunt preventive întrucât în acest moment centrele de cazare puse la dispoziție de Inspectoratul General pentru Imigrație sunt ocupate în proporție de aproximativ 60%, conform Radio Romania Actualitati.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat, de asemenea, că premierul a decis înființarea unei platforme, care să poată fi accesată de pe site-ul Guvernului de orice persoană, voluntar sau entitate privată, interesată să sprijine refugiații ucraineni.
Dan Cărbunaru: Este o platformă care, începând de astăzi, va putea fi accesată de pe site-ul Guvernului României și care va avea câteva elemente necesare pentru ca orice persoană, orice voluntar, orice entitate privată, fie că este din zona societății civile, fie că este pur și simplu o companie interesată în a sprijini, practic, eforturile de a veni în ajutorul acestor oameni afectați de războiul din țara lor, vor putea accesa această platformă, care este deja funcțională, menționând doar câteva informații: denumirea organizației, persoana de contact, numărul de telefon și adresa de email și tipul de resurse pe care le pot oferi.
Războiul din Ucraina a provocat emoție în întreaga țară, iar semnele de solidaritate au apărut peste tot.
Nici bănățenii nu stau deoparte, deși sunt mai departe de granița cu Ucraina. Se mobilizează în grupul de voluntari pe rețelele de socializare pentru a-i ajuta pe refugiați. Un material realizat de Daiana Roșca, de la Radio România Reșița.
Reporter: Mai multe persoane au anunțat în ultimele ore pe Facebook că oferă cazare celor care vin din zona de război și au nevoie de ajutor. De exemplu, tânăra Narcisa Toderaș, de profesie avocat, pune la dispoziția unei familii din Ucraina un apartament complet utilat, în mod gratuit, în Timișoara.
Narcisa Toderaș: E ușor de spus ce ne-a determinat să luăm decizia să punem la dispoziție apartamentul nostru gol din Timișoara, la dispoziția unei familii de refugiați din Ucraina: eu sunt însărcinată, urmează să nasc într-o lună și m-am pus în situația oamenilor din Ucraina și m-am gândit cum ar fi fost pentru mine să mă iau de mână cu copilul meu nou-născut, să-l las pe soț în țara din care plecăm și să o luăm de la zero într-o țară unde nu cunoaștem limba, nu cunoaștem pe nimeni, nu avem resurse financiare.
Un alt timișorean oferă de asemenea o casă, dar și alimente celor care au nevoie, pentru că nu pot sta deoparte când vezi prin ce clipe trec acești oameni, ne-a declarat Constantin: ”Războiul este cred că e cel mai urât lucru care se putea întâmpla în anul 2022.
Am o casă pe care nu o folosesc la 30 de km de Timișoara. Aș vrea să o pun la dispoziția unor familii care au copii, care sunt refugiați de război. Pot să-i ajut și cu alimente!
Şi nu sunt singurii. Zeci de bănățeni sunt dispuși să dea dovadă de solidaritate, să ofere cazare sau alimente, pentru că mii de refugiați ucraineni au intrat în România în această perioadă.
Foto: pixabay