Ascultă Radio Antena Satelor Live

Rețea de dealeri de droguri de mare risc, destructurată. Cum acționa „clanul Ștoacă”?

Gruparea de tip mafiot „Ștoacă” acționa pe raza județelor Ilfov, Giurgiu și în municipiul București. După 57 de percheziții domiciliare, 35 de suspecți au fost reținuți.

06 Iunie 2018, 06:04

În această dimineaţă, procurorii DIICOT - Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti au efectuat un număr de 57 perchezitii domiciliare dintre care 51 pe raza municipiului Bucureşti, 7 în judeţul Ilfov şi o percheziţie pe raza judeţului Giurgiu, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infractional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de mare risc, trafic de persoane, proxenetism, trafic de influenţă, trafic de persoane, trafic de minori, înşelăciune, influenţarea declaraţiilor, cumpărare de influenţă, dare de mită.

PREAMBUL
De câţiva ani, prin intervenţii succesive din partea organelor judiciare, se actionează pentru destructurarea unei grupării ce acţiona, cu precădere pe linia traficului ilicit de droguri de mare risc, în municipiul Bucureşti, grupare de tip mafiot, bazată pe relaţii de familie, cunoscută în lumea interlopă sub denumirea de 'Ştoacă'.

Ceea ce s-a dorit a fi o descurajare a membrilor reţelei în a se implica în distribuirea pe piaţa neagră a drogurilor de risc, în special a heroinei şi cocainei, s-a dovedit o activare a unei noi generaţii, crescută şi instruită de cei ce au coordonat de-a lungul timpului activitatea infracţională a grupării, aceştia profitând de faptul că niciodată nu s-a reuşit destructurarea completă a grupului, o parte din liderii rămânând în libertate.

În permanenţă persoanele care au preluat coordonare grupării au respectat aceeaşi ideologie legată de posibilitatea de a-şi asigura un standard de viaţă prin obţinerea de venituri din vânzarea drogurilor de mare risc (cocaină, heroină), exploatarea persoanelor vulnerabile prin obligarea la practicarea prostituţiei, aservirea tinerilor proveniţi din familii destrămate şi care să acţioneze, la cerere, recurgând la fapte de violenţă, contra patrimoniului sau ce vizează libertatea de mişcare.

Urmare intervenţiilor autorităţii judiciare şi a faptului că cei doi lideri ai grupului infracţional înaintau în vârstă aceştia au predat coordonarea grupării fiilor şi nepoţilor acestora care au început să se implice în coordonarea membrilor grupării, după tiparul predecesorilor lor.

Astfel, liderii 'grupării Ştoacă' şi-au crescut, educat şi instruit copii sau persoanele aflate în relaţii de afinitate cu ei, conform unor reguli stricte ce au vizat 'jurământul' tăcerii, al sacrificiului pentru lider, al condiţionării acţiunilor infracţionale de voinţa şi ştiinţa persoanei care ocupă poziţia de lider sau de persoană de încredere a acestuia.

Pe cale de consecinţă, există suspiciunea că începând cu anul 2017, s-a produs o 'reorganizare' şi o nouă ierarhizare în interiorul familial, persoanele care au preluat afacerile ilicite pe toate palierele fiind animate pe de o parte de asigurarea mijloacelor necesare traiului pentru ei dar şi pentru crearea unui 'confort' al membrilor aflaţi în executarea pedepselor.

De asemenea, au continuat relationarea in lumea interlopă bucureşteană şi nu numai, încercând să intervină atunci când altii interacţionau sau să dezvolte, punctual afaceri pe linia traficului de droguri de mare risc şi al traficului de persoane.

S-a reţinut că noii lideri au respectat delimitarea teritorială impusă de către predecesorii lor, astfel încât activităţile infracţionale ale grupului să nu interfereze cu cele ale altor grupuri.

S-a reţinut că membrii grupării Ştoacă au rămas activi, ca şi predecesorii lor, în sectoarele 4 şi 5, pe piaţa drogurilor de mare risc.

Membrii implicaţi în traficul ilicit de droguri, au ales să obţină venituri din vânzarea cocainei şi a heroinei preparate -în cantităţi mici-către consumatorii stradali sau cei care frecventează cluburile bucureştene, agreând ideea de fidelizare pe de o parte pentru protecţia tranzacţiilor, iar pe de altă parte pentru a nu avea în posesie intervale lungi de timp substanţele stupefiante, toate în scopul îngreunării depistării lor de către autorităţi.

De asemenea, tot pentru a-şi fideliza clienţii, liderii au pus în vânzare drogurile de mare risc la preţurile practicate pe piaţa de profil bucureşteană, respectiv 100 euro/gram cocaină şi 30-40 lei/bilă heroină.

Dacă pe linia traficului de droguri membrii clanului s-au poziţionat între consumatorul final şi furnizorul cocainei sau heroinei, nu acelaşi lucru se poate susţine şi cu privire la activitatea pe linia traficului de persoane şi proxenetismului. Aceasta din urmă a căpătat şi caracter transfrontalier, urmare câştigurilor substanţiale pe care membrii grupării le-au putut obţine de-a lungul timpului prin exploatarea persoanelor de sex femeiesc, obligate/îndrumate să practice prostituţia în cluburi sau alte spaţii special amenajate pe teritoriul unor state precum Cehia, Germania, Anglia, Scoţia, Emiratele Arabe Unite (Dubai) şi Belgia.

Cu privire la modalităţile în care membrii grupării şi-au recrutat victimele exploatate ulterior prin obligarea la practicarea prostituţiei, s-a reţinut predilecţia acestora atât pentru inducerea lor în eroare, prin metoda 'lover boy', cât şi pentru violenţă atunci când acestea nu erau convinse de comportamentul subversiv al acestora.

Pentru a face faţă 'cerinţelor pe piaţa externă' şi a căpăta experienţă, membrii gruparii au recurs la exploatarea persoanelor de sex femeiesc majore şi minore în ţară, mai exact în oraşe precum Bucureşti, Cluj-Napoca, Sibiu şi Constanţa, folosind pentru recrutarea clienţilor site-urile de profil sau metoda de abordare directă, respectiv stradal.

În ceea ce priveşte implicarea membrilor grupării în activităţile de determinare sau înlesnire a practicării prostituţiei, s-a reţinut ca mod de operare predilecţia acestora spre a-şi folosi renumele şi influenţa în relaţia cu martorele care fie practicau deja prostituţia, fie decideau să înceapă să îşi câştige existenţa în acest mod.

Un aspect ce s-a evidenţiat în modul lor de operare a fost legat de atragerea martorelor ce iniţial au fost ajutate într-o formă sau alta să practice prostituţia, în activităţi specifice proxenetismului, în timp acestea devenind active în cadrul grupului în zona recrutării fetelor şi mai apoi a înlesnirii practicării prostituţiei.

Un alt sector ce a prezentat interes pentru membrii grupării, mai ales după dezincriminarea prostituţiei, a fost cel al saloanelor de masaj, în considerarea faptului că în astfel de locaţii se pot desfăşura cu uşurinţă activităţi de proxenetism sub paravanul aşa numitelor 'masaje erotice', sens în care au decis să preia activitatea persoanelor juridice ce aveau ca obiect de activitate 'întreţinerea corporală', iniţial formal iar mai apoi chiar în calitate de administratori.

De cele mai multe ori, pentru a se informa cu privire la oportunităţile de cazare şi transport în scopul exploatării victimelor, liderii grupului au beneficiat de sprijinul, chiar şi informaţional, al unor reţele bine puse la punct ce acţionează pe teritoriul statelor susmenţionate.

Astfel, în intervalul aprilie 2017 - mai 2018, s-a stabilit că membrii grupării au activat pe trei paliere infracţionale al căror grad ridicat de pericol social este recunoscut atât în plan naţional cât şi internaţional.

În cauză se efectuează cercetări faţă de un număr de 35 de suspecţi.

Acţiunea beneficiază de sprijinul Direcţiei Generale Anticorupţie, Direcţiei Investigaţii Criminale şi al Unităţii Teritoriale de Analiza Informaţiilor din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, al Inspectoratelor de Poliţie Judeţene Constanţa, Braşov şi Argeş şi Direcţiei Vamale Bucureşti.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Evenimentele care vor avea loc în Bucureşti şi Alba Iulia de Ziua Naţională
Știri naționale 01 Decembrie 2023, 08:56

Evenimentele care vor avea loc în Bucureşti şi Alba Iulia de Ziua Naţională

Românii sărbătoresc astăzi Ziua Naţională care marchează Unirea provinciilor româneşti într-un singur stat, la 1 Decembrie...

Evenimentele care vor avea loc în Bucureşti şi Alba Iulia de Ziua Naţională
Peste 2.400 de militari, la parada militară de Ziua Naţională la Bucureşti
Știri naționale 01 Decembrie 2023, 08:52

Peste 2.400 de militari, la parada militară de Ziua Naţională la Bucureşti

Peste 2.400 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Autoritatea Vamală...

Peste 2.400 de militari, la parada militară de Ziua Naţională la Bucureşti
România va putea recicla cu până la 80% mai mult prin proiectul de Garanţie-Returnare
Știri naționale 28 Noiembrie 2023, 12:16

România va putea recicla cu până la 80% mai mult prin proiectul de Garanţie-Returnare

Reciclarea ambalajelor este o modalitate importantă de a contribui la protejarea mediului înconjurător și de a reduce...

România va putea recicla cu până la 80% mai mult prin proiectul de Garanţie-Returnare
10 accidente mortale, produse de şoferi băuţi şi drogaţi, produse în doar 4 luni de la adoptarea Legii Anastasia
Știri naționale 20 Noiembrie 2023, 16:20

10 accidente mortale, produse de şoferi băuţi şi drogaţi, produse în doar 4 luni de la adoptarea Legii Anastasia

Cel puţin zece accidente mortale produse de şoferi băuţi, drogaţi sau fără permis, au avut loc de la adoptarea Legii...

10 accidente mortale, produse de şoferi băuţi şi drogaţi, produse în doar 4 luni de la adoptarea Legii Anastasia
Oficial CNAS: Autorităţile trebuie să le ofere românilor asiguraţi acces egal la servicii medicale
Știri naționale 14 Noiembrie 2023, 16:44

Oficial CNAS: Autorităţile trebuie să le ofere românilor asiguraţi acces egal la servicii medicale

Autorităţile trebuie să le ofere românilor asiguraţi acces egal la servicii medicale, indiferent de zona unde se află, a...

Oficial CNAS: Autorităţile trebuie să le ofere românilor asiguraţi acces egal la servicii medicale
Electricitate în toate casele românilor și lemne gratuite pentru 1.000 de gospodării
Știri naționale 13 Noiembrie 2023, 15:44

Electricitate în toate casele românilor și lemne gratuite pentru 1.000 de gospodării

Lemne gratuite pentru 1.000 de gospodării și electricitate în toate casele, acestea sunt obiectivele parteneriatului pentru...

Electricitate în toate casele românilor și lemne gratuite pentru 1.000 de gospodării
Neplata cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei alimentare, incriminată
Știri naționale 07 Noiembrie 2023, 15:30

Neplata cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei alimentare, incriminată

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea de modificare a Codului penal care prevede pedepse cu închisoarea de la...

Neplata cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei alimentare, incriminată
Violenţa fizică şi umilirea, situaţii cu care copiii se confruntă tot mai des în şcoli
Știri naționale 06 Noiembrie 2023, 15:52

Violenţa fizică şi umilirea, situaţii cu care copiii se confruntă tot mai des în şcoli

Potrivit datelor organizaţiei Salvaţi Copiii, aproape 50% dintre elevi au fost victime ale bullying-ului în şcoli, iar 27%...

Violenţa fizică şi umilirea, situaţii cu care copiii se confruntă tot mai des în şcoli