-

Cei patru militari români răniţi, astăzi dimineaţă, în Afganistan, sunt în stare stabilă şi se află internaţi la spitalul militar al Bazei Aeriene Kandahar.

O coloană de vehicule blindate operate de militarii români, a fost atacată, în jurul orei 10:00, ora României, cu un dispozitiv exploziv improvizat, apoi atacată de insurgenţi cu armament uşor de infanterie.

În urma evaluării medicale, militarii au fost internaţi, doi dintre ei cu fracturi în zona membrelor inferioare, unul cu traumatism cranian închis şi cel de al patrulea, cu fractură toracală. În ambuscadă, infanteriştii români au acţionat conform procedurilor şi au respins atacul insurgent, având sprijin terestru şi aerian din partea forţelor americane - precizează Ministerul Apărării.

La nivelul batalionului s-a constituit o comisie, pentru cercetarea circumstanţelor producerii evenimentului, condusă de şeful de Stat Major al unităţii. Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a precizat, la puţin timp după atac, într-o postare pe Facebook, că informaţiile legate de starea de sănătate a militarilor răniţi sunt încurajatoare.

Într-un comunicat de presă din această după-amiază, preşedintele Klaus Iohannis le urează însănătoşire grabnică şi multă putere, pentru a trece cu bine peste aceste momente critice.

Şeful statului le transmite, de asemenea, familiilor victimelor că răniţii primesc cele mai bune îngrijiri medicale. Cei patru militari răniţi - plutonierul Dănuţ Donţu şi caporalii clasa a treia, Cosmin Cătălin Goleanu, Cristian Gabăr şi Ionel Cristea - fac parte din Batalionul 300 Protecţia Forţei "Sfântul Andrei". După ce au parcurs un program de aproape cinci luni de pregătire, cei aproximativ 500 de militari gălăţeni au plecat, cu două luni în urmă, în Afganistan, în cadrul misiunii NATO, pentru asigurarea protecţiei Bazei militare aeriene din Kandahar şi pentru consilierea forţelor de securitate afgane. Armata Română va trimite, anul acesta, 780 de militari, în cadrul misiunii din Afganistan - anunţa, în vara anului trecut, Ministerul Apărării.

Misiunea în care sunt angrenaţi acum militarii Batalionului 300, coordonată de NATO, numără peste 16.000 de militari proveniţi din aproape 40 de ţări. Cele mai numeroase contingentele le au Statele Unite, cu aproape 8.500 de oameni; Germania - 1.300 şi Italia - 900 de militari.

Mesajul preşedintelui Klaus Iohannis pentru cei patru militari români răniţi în Afganistan

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis astăzi un mesaj în urma atacului care a avut loc în provincia Kandahar, Afganistan, soldat cu rănirea a patru militari români, aşa cum ştim. Vă citesc din mesajul preşedintelui. "žGândurile mele se îndreaptă astăzi către militarii români răniţi în timpul misiunii pe care o desfăşoară în Afganistan. Le urez însănătoşire grabnică şi multă putere, să treacă cu bine peste aceste momente critice. De asemenea, familiilor militarilor noştri le transmit că sunt alături de ele şi le asigur că cei dragi primesc cele mai bune îngrijiri medicale."

Acest mesaj vine după ce aşa cum ştim MApN a anunţat că patru militari au fost răniţi în Afganistan. Doi dintre ei au fracturi în zona membrelor inferioare, unul cu traumatism cranian închis şi cel de-al patrulea, cu fractură toracală.

Sursa: RADOR

Știrea inițială:

Patru militari români au fost răniţi sâmbătă, în jurul orei 10,00 (ora României), în provincia Kandahar, Afganistan, anunţă MApN.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării, o coloană de vehicule blindate MRAP (Mine Resistant Ambush Protected - vehicule rezistente la exploziile minelor şi protejate împotriva ambuscadelor), operate de militarii Batalionului 300 Protecţia Forţei "Sfântul Andrei", aflaţi în misiune în zona de responsabilitate din provincia Kandahar, Afganistan, a fost atacată cu un dispozitiv exploziv improvizat, urmat de un atac cu armament uşor de infanterie executat de insurgenţi.

Infanteriştii români au acţionat conform procedurilor şi au respins atacul insurgent, având sprijin terestru şi aerian din partea forţelor americane, precizează MApN.

Cei patru militari răniţi în urma incidentului au fost evacuaţi pe cale terestră către spitalul militar al Bazei Aeriene Kandahar, toţi fiind conştienţi şi în stare stabilă.

În urma evaluării medicale, militari au fost internaţi, doi dintre ei cu fracturi în zona membrelor inferioare, unul cu traumatism cranian închis şi cel de al patrulea cu fractură toracală. Starea lor este stabilă.

''Detalii cu privire la identitatea militarilor implicaţi în acest incident vor fi făcute publice, conform procedurilor-standard aplicabile, numai după informarea familiilor acestora. Conducerea MApN este informată în permanenţă despre situaţie şi urmăreşte cu atenţie evoluţia de sănătate a militarilor'', informează Ministerul Apărării.

AGERPRES