-

Locuitorii din Băile Tușnad îi cer ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu, intervenția de urgență prin relocarea sau împușcarea urșilor care intră pe teritoriul administrativ al orașului.

Cererea a venit dupa ce un urs în cautare de hrana a intrat în Centrul de Protectie a copilului Sfântul Ladislau, un asezamânt în care se locuiesc peste 50 de copii

În statiunea Baile Tusnad, asediul ursilor care dureaza de ani buni a devenit insuportabil dupa ce în ultima luna au atacat si ranit un turist si un localnic în plina zi, le intra în case, sunt nevoiti sa-si zideasca geamurile si le distruge gradinile. Ultimul atac al unui urs i-a îngrozit: a patruns pe intrarea principala a Centrului pentru protectia copilului unde locuiesc peste 50 de copii , a spart usa unei încaperi si o lada frigorifica de unde a mâncat înghetata si legume congelate si a plecat dupa interventia jandarmilor.

De frica ursilor, localnicii au început sa-si zideasca ferestrele caselor si sa se doteze cu spray-uri lacrimogene, dispzitive cu electrosocuri si garduri electrice pentru a se apara de ursi.

În batalia celor care sustin ca ar trebui reintroduse cotele de vânatoare si cei care cer respectarea acordurilor europene de mediu, oamenii spun ca oricând se poate întâmpla o tragedie si solicita prezenta, de urgenta, în Baile Tusnad a ministrului Mediului, Gratiela Gavrilescu.

Vezi și Cetatea Feldioara se redeschide pentru public

“Sa ni se alature si doamna ministru, sa vina la fata locului, sa asculte oamenii, sa mearga în casele lor, unde geamurile sunt tencuite si puse caramizi în locul geamurilor, ca ursul sa nu intre. Sa vina aici, sa discutam, sa purtam un dialog, sa se ia decizii, Eu cred ca cine are obligatia de a lua decizii poarta si responsabilitatea. Va rugam foarte mult, stiu ca sunt interese politice si principii de a apara ursii, sunt normative dictate din Bruxelles, dar noi aici traim într-o rezervatie de ursi, unde noi suntem în cusca”.

În Harghita traiesc aproximativ 1500 de ursi din cei peste 6000 în întreaga tara, iar din 2016 pâna azi, în acest judet au ajuns în spital 33 de persoane cu rani grave provocate de ursi.

ANGELA BIRSAN

foto