-

Un incendiu de mare întindere a izbucnit aseară la groapa ecologică de deşeuri a municipiului Drobeta-Turnu-Severin, care este administrată de o firmă privată.

Focul care s-a extins pe o suprafaţă de aproximativ o mie de metri pătraţi a pornit de la un incendiu de vegetaţie scăpat de sub control. Cea mai mare problemă o constituie poluarea, deoarece fumul degajat a afectat mai multe localităţi din apropierea oraşului. Solicitaţi pentru un incendiu de vegetaţie, pompierii au găsit deja focul extins la depozitul ecologic şi au făcut prima raportare.
„Se lucrează cu dispozitiv circular. Aşteptăm motopompa. Am reuşit pătrundere către lacul de alimentare. Se manifestă violent, cu flacără deschisă la mai multe focare.”
Cei care au dat alarma au fost reprezentanţii firmei care admnistrează groapa de gunoi.
Andrada Turbat: „Depozitul arde, dar nu ne facem vinovaţi cu nimic. Incendiul a pornit efectiv de la vegetaţia care a fost aprinsă de către oameni. Nu este normal niciodată să aprindem vegetaţia, este interzis şi prin lege.”
Pentru ca focul să fie controlat au fost solicitaţi şi pompieri dintr-un alt judeţ.
Plutonier major Tudose Octavian, ISU Mehedinţi: „Suprafaţa este destul de mare. Vorbim de peste 1000 de metri pătraţi, vorbim de foarte multe deşeuri de materii plastice. Este foarte mult fum.”
Cristinel Pavel, prefectul judeţului: „Am dispus concentrarea tuturor forţelor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă aici. Am cerut suplimentarea autospecialelor şi în sudul judeţului ne confruntăm la ora actuală cu incendii de vegetaţie uscată.”
Cei de la Garda de Mediu monitorizează dacă norul de fum poate deveni periculos pentru populaţie.
Dan Bălu, comisar: „Monitorizăm din câteva locuri calitatea aerului în suspensie, pulberile din fum. Aplicăm sancţiunile care se impun după o prealabilă cercetare.”
Autorităţile de mediu spun că propietarul depozitului riscă o sancţiune, pentru că nu a avut dispozitive de stingere ca să evite propagarea focului.
În cazul incendiului produs, la sfârşitul lunii trecute, la o groapă de gunoi din municipiului Arad, Garda de Mediu a aplicat o amendă de 100.000 ide lei companiei care operează depozitul de deşeuri. Aceasta nu a respectat prevederile legale care impun luarea tuturor măsurilor necesare pentru prevenirea poluării, a accidentelor şi limitarea consecinţelor acestora.

RADOR
Foto: Pixabay