-

42 % dintre români au suferit tulburări emoţionale sau mintale pe timpul pandemiei, arată un studiu despre impactul COVID-19, realizat în decembrie, anul trecut.

Medicul psihiatru, Mirela Manea, a explicat că una dintre cauzele principale a fost adaptarea diferită la stres. Ea a adăugat că există în mod clar o legătură între COVID-19 şi tulburările psihice.
Mirela Manea: „S-a observat că la persoanele care nu au avut istoric psihiatric, determinarea, declanşarea, pozitivarea pentru virusul SARS-CoV-2 creşte riscul de un prim diagnostic psihiatru de două ori mai mare decât la persoanele care nu au avut acest lucru şi prima este anxietatea, modificările afective, insomnia, pe urmă urmează şi demenţa. Insomnia este frecvent întâlnită, apare şi acum, la perioade de timp după ce s-a terminat boala acută şi pacienţii sunt /..../. Există o incidenţă pentru tulburarea psihică de 5,6% la cei care nu au avut un istoric psihiatric, dar la cei care au avut un istoric psihiatric, această incidenţă este de trei ori mai mare decât la cealaltă categorie.”

RADOR
Foto: Pixabay