-

Peste 80 de urgenţe medicale din cauza consumului de droguri au fost înregistrate de la începutul pandemiei.

Peste 60 dintre acestea au fost înregistrate pe parcursul anului trecut iar restul, în primul trimestru din acest an. Consumul şi traficul de droguri s-a menţinut şi în restul ţării, dar şi la nivel european, arată ultimul raport al UE dat publicităţii în 9 iunie. Piaţa europeană a drogurilor s-a menţinut în această perioadă în ciuda pandemiei de COVID-19, iar traficanţii s-au adaptat pentru noi tipuri de transport, precizează şeful Centrului de Prevenire şi Consiliere Antidrog (C.R.P.E.C.A.) Târgu-Mureş, Aleodor Roman: „Piaţa drogurilor continuă să se adapteze la perturbarea Covid-19, întrucât traficanţii de droguri se adaptează la restricţiile de călătorie şi la închiderea frontierelor. Deci, pieţele cu amănuntul de pe stradă au fost perturbate în timpul primelor blocaje, vânzătorii şi cumpărătorii s-au adaptat prin creşterea gradului de utilizare a serviciilor de mesagerie criptate, de asemenea, a aplicaţiilor de pe platformele de comunicare socială, a surselor online şi a serviciilor poştale şi de curierat.”
Specialiştii europeni spun că în această perioadă cel mai consumat drog a fost canabisul, situaţie întâlnită şi în România, dar şi la Târgu-Mureş. Tinerii mureşeni cu vârsta până în 25 de ani sunt cei mai mari consumatori de droguri, iar unii dintre ei au ajuns la centrul de dezintoxicare sau la spital din cauza unor supradoze. Dacă până acum se întâlnea acest fenomen doar în licee, acum şi în şcolile gimnaziale sunt astfel de cazuri, mai spune Aleodor Roman: „Intervalul de vârstă în care noi am avut consumatori de droguri a fost undeva între 14/15 ani şi 25 de ani. Referitor la drogurile consumate, în top, să spunem aşa, se află canabisul. Au fost şi tineri care au apelat, în această perioadă, şi la admiterea la tratament la clinicile de psihiatrie, de asemenea au fost şi urgenţe pe fondul consumului de droguri. În anul anului 2020, spre exemplu, am avut 61 de urgenţe pe fondul consumului de droguri iar în primul trimestru al acestui an au fost 10 urgenţe. Nu au fost neapărat numai din cauza consumului de canabis. Au fost şi amfetamine şi, aşa-numitele, etnobotanice.”
Campaniile de prevenire a consumului de droguri s-a derulat în ultima perioadă mai mult online dar acum specialiştii Centrului Antidrog Târgu-Mureş se deplasează şi în şcoli, inclusiv în cele de ciclu primar. De asemenea, campaniile se vor intensifica pe perioada verii în zonele de agrement, de petrecere a vacanţelor şi în cluburi. Specialiştii avertizează că consumul de droguri duce nu numai la degradarea stării de sănătate dar generează şi o serie de probleme sociale, scade randamentul şcolar şi la locul de muncă, alimentează violenţa şi corupe, în general, structura societăţii.
Primii responsabili ar fi părinţii care neglijează acest aspect, pun fonduri financiare la dispoziţia copiilor fără control şi intervin târziu pentru stoparea fenomenului.

RADOR
Foto: Pixabay