-

În România sunt peste 800.000 de persoane cu dizabilităţi şi deja aproape jumătate dintre acestea au handicap accentuat.

Doar două procente sunt instituţionalizate, restul se află în îngrijirea familiilor sau trăiesc independent. Iată care sunt cele mai recente date statistice ale Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii.

Numărul cel mai mare de persoane cu dizabilităţi se înregistrează în municipiul Bucureşti, urmat de judeţele Prahova şi Argeş, iar cel mai mic în judeţul Covasna. Datele autorităţii de profil mai arată că peste jumătate dintre persoanele cu dizabilităţi din România sunt femei, iar aproape trei sferturi din numărul total au vârsta de peste 50 de ani. Pentru a veni în sprijinul lor, Autoritatea Naţională a Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii derulează mai multe proiecte, printre care se numără şi finalizarea strategiei naţionale privind drepturile acestor persoane. Măsurile propuse cuprind accesibilitatea, ocuparea, educaţia, sănătatea, protecţia socială, viaţa independentă şi participarea la viaţa publică şi cea politică.

RADOR
Foto: Pixabay