-

Maramureşenii din 12 comune sunt aşteptaţi de astăzi, 5 iulie, la caravana de depistare activă a tuberculozei, Screening TB. 

Această caravană le este pusă la dispoziţie prin cel mai amplu proiect de acest fel derulat cu foduri europene de Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucureşti.
Sunt vizate comunele: Câmpulung la Tisa, Bocicoiu Mare, Ruscova, Poienile de sub Munte, Moisei, Săcel, Bogdan Vodă, Călineşti, Deseşti, Copalnic- Mănăştur, Coroieni, Mireşu Mare, comunităţi rurale unde în ultimii ani au fost înregistrate cele mai multe cazuri de tuberculoză din judeţul Maramureş şi de unde accesul la serviciile medicale urbane este dificil.
Judeţul Maramureş a înregistrat o incidenţă de 54 de cazuri noi de TB la mia de locuitori, la nivelul anului 2019.
Caravana Screening TB asigură accesul facil, aproape de casă, la consultaţiile medicale puse la dispoziţie de cabinetul mobil dotat cu aparatură de radiologie şi diagnostic molecular rapid - cea mai avansată metodă de identificare a infecţiei cu bacilul tuberculozei - şi un program de inteligenţă artificială care ajută la depistarea tuberculozei şi a altor 14 patologii pulmonare.
Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat. 

RADOR
Foto: Pixabay