-

Din 41 de solicitări ale cetățenilor adresate Gărzii Forestiere Bistrița-Năsăud, 37 dintre acestea se referă la atacurile tot mai agresive ale urșilor.

Animalele se apropie din ce în ce mai mult de localități, astfel că oamenii au ajuns să se teamă pentru propriile vieți.

De cele mai multe ori urșii produc pagube materiale și ucid animalele din curțile oamenilor, iar când pătrund în stâne fac adevărate ravagii, aflam de la Viorel Grosu - corespondent Radio Antena Satelor.

Pentru eventuale despăgubiri în cazul atacurilor urșilor , oamenii trebuie să aibă declarate animalele la autoritatea sanitar veterinară dar și să asigure paza animalelor pe timp de noapte.

De asemenea, deținătorii de animale domestice sunt obligați să folosească doar suprafețele declarate pentru pășunat și să asigure împrejmuirea adăposturilor pe timpil nopților.

Tanczos Barna, a declarat recent la Bistrița că e nevoie de un act normativ care să permită ca urșii agresivi să fie recoltați. În momentul în care vorbim de pătrunderea urșilor în intravilan, soluția e recoltarea exemplarelor.

De asemenea, turiștii trebuie să știe că hrănirea animalelor sălbatice este total nepotrivită, acest tip de comportament al oamenilor se pare că a atras animalele sălbatice spre zonele locuite.