-

Rata inflaţiei este mare, însă situaţia nu trebuie să producă îngrijorare - creşterea preţurilor este doar temporară, spune premierul Florin Cîţu.

El a vorbit despre aceste aceste cifre după ce, luni, Banca Naţională a revizuit în creştere semnificativă prognoza de inflaţie la sfârşitul acestui an, la 5,6 la sută, iar INS a anunţat ieri că, în iulie, s-a ajuns la o rată anuală de 5 procente, pe fondul scumpirilor la electricitate, gaze naturale şi combustibili.
Florin Cîţu: „Când este vorba de evoluţia inflaţiei, de ce se întâmplă cu preţurile, sursa cea mai bună este să ne uităm la ce spune Banca Naţională şi la reacţiile Băncii Naţionale. Dacă Banca naţională ar fi fost îngrijorată de o explozie a preţurilor, ar fi fost o reacţie a Băncii Centrale. În acest moment, nu avem acest lucru. Decizia a fost de a nu creşte dobânzile. Dacă Banca Centrală ar fi crezut că este o creştere a preţurilor care să fie permanentizantă, ar fi luat o decizie de creştere a dobânzilor; deci avem de acolo un semnal. Rata inflaţiei este mare cam în toată Europa, deci este un fenomen global. Dar, repet, faptul că Banca Centrală a menţinut rata dobânzii constant şi arată inflaţie care revine sub 3% în orizont de politică monetară ne arată foarte clar că este doar o creştere temporară de preţuri. Veniturile sunt creşteri permanente, salariul mediul nominal brut a crescut faţă de luna mai, a crescut şi faţă de anul trecut, dar interesant este mediul nominal net, care a crescut faţă de anul trecut cu 7,4%. Având în vedere că această creştere a preţurilor este temporară, dar veniturile cresc permanent, eu cred că lucrurile se vor îmbunătăţi.”

RADOR
Foto: Wikipedia