-

Testele COVID-19 non-invazive pe bază de salivă ar trebui să ajungă în şcoli în zilele următoare pentru a se începe testarea elevilor şi a cadrelor didactice.

Ministrul interimar al educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat aseară, într-o emisiune televizată, că s-au semnat acordurile cadru pentru cele trei loturi de teste şi că a cerut unele clarificări de la Ministerul Sănătăţii.
Ministerul Educaţiei a solicitat Ministerului Sănătăţii să precizeze dacă testele rapide antigen din salivă pot fi făcute de elevi acasă sub supravegherea părinţilor sau aparţinătorilor legali înainte de a merge la şcoală. O altă nelămurire este dacă pentru acest tip de testare este nevoie de acordul părinţilor, aşa cum era şi pentru testarea rapidă antigen cu prelevare de probe din nas şi gât. Nu în ultimul rând, responsabilii de la educaţie vor să afle dacă vor fi testaţi şi copiii de grădiniţă. Ministrul interimar, Sorin Cîmpeanu, a precizat că lunea şi joia ar urmă să fie testaţi toţi elevii, indiferent dacă sunt sau nu vaccinaţi anti-COVID-19. Recoltarea testelor stârneşte însă nemulţumiri, atât în tabăra cadrelor didactice, cât şi a părinţilor. Pentru că în multe unităţi de învăţământ nu există personal medical, testele ar urma să fie administrate de persoane desemnate, însă majoritatea angajaţilor din sistem nu sunt de acord să fie implicaţi în acest proces - arată două mari federaţiei sindicale. O învăţătoare a explicat că argumentele ţin de siguranţa personală şi de timpul care trebuie alocat pentru testarea elevilor dintr-o clasă.
„Am înţeles că sunt pliculeţe din hârtie în care pun saliva. După aceea este un tub în care este ceva lichid, se amestecă şi se pune cu o pipetă într-un dispozitiv. În primul rând noi nu suntem persoane specializate să facem asemenea lucruri, nu ne permite nici timpul şi mi se pare că şi noi suntem puse în pericol dacă suntem puse să facem aşa ceva. Din câte am înţeles, face până la urmă doamna asistentă şi se fac la cabinetul medical, dar iarăşi nu văd cum reuşeşte doamna să facă o şcoală întreagă însă, să se ţină şi ore.”
În acest moment, aproape trei sferturi din şcolile, liceele şi grădiniţele din ţară susţin cursuri cu prezenţă fizică, în condiţiile în care cel puţin 60% din personal s-a vaccinat anti-COVID, restul au rămas în online.

RADOR
Foto: Pixabay