JURNALUL.RO - Este carnea roșie periculoasă pentru sănătate?
Carnea roșie conține numeroase vitamine și minerale esențiale pentru sănătate și pentru o dietă echilibrată. Totuși, în ultima vreme, reputația ei a avut de suferit din cauza mai multor studii care susțin că un consum crescut de carne roșie poate crește riscul de cancer și alte boli.
27 Februarie 2017, 12:33
Medicii spun însă că moderația este cheia atunci când vorbim de o dietă bazată pe acest tip de carne.
În categoria „carne roșie” intră cea de vită, de miel, porc, capră sau vițel. În multe culturi, carnea roșie este consumată zilnic. În octombrie 2015, Organizația Mondială a Sănătății a dat publicității un raport în care concluziona că un consum ridicat de carne roșie poate crește riscul de cancer.
În plus, potrivit OMS, carnea roșie procesată poate fi cancerigenă pentru oameni. În sprijinul acestor concluzii ale OMS stăteau peste 800 de studii privitoare la efectele cărnii roșii asupra sănătății. Potrivit rezultatelor acestora, 50 de grame de carne procesată consumate zilnic creșteau riscul de cancer colorectal cu 18 procente.
Alte cancere legate de consumul de carne roșie procesată erau cel de pancreas și de prostată. În special, notau cei de la OMS, prepararea cărnii roșii la temperaturi mari, ca în cazul prăjirii sau frigerii la grătar, creștea riscul de cancer. În același timp, consumul de carne roșie a fost legat și de boli ale rinichiilor sau ale inimii.