JURNALUL.RO - Ficatul mărit este o boală gravă? Cauze și simptome
În cazul în care medicul dumneavoastră vă spune că aveți ficatul mărit, aceasta înseamnă că este umflat dincolo de dimensiunea să normală. Ai o mulțime de opțiuni de tratament, dar mai întâi este necesar să afli sursa problemei.
15 Martie 2017, 13:07
Ficatul este un organ în sistemul digestiv, care ajută procesul de digestie și îndeplinește mai multe funcții esențiale.
Acestea includ producerea de bilă pentru a ajuta la descompunerea alimentelor în energie; crearea de substanțe esențiale, cum ar fi hormonii; curățarea toxinelor din sânge, inclusiv cele de la medicamente, alcool și droguri; și controlul producției de grăsime de stocare și de colesterol.
De asemenea, ficatul este singurul organ intern care poate crește din nou după o intervenție chirurgicală. Dacă ați dona o parte din ficat, acesta se va regenera la dimensiunea inițială. Porțiunea transplantată va crește, de asemenea.
Ficatul mărit nu este un simptom pe care îl vei observa. În schimb, această condiție este uneori descoperită de către medic în timpul unui examen fizic.
În mod normal, marginea ficatului apare doar la marginea inferioară a coastei dreapte; este subțire și ferm și nu poate fi simțit, cu excepția cazului în care se inhalează profund. Însă, chiar și în acest caz, un ficat mărit poate sau nu poate fi palpabil la un medic. (PM)
Rolul esenţial al ficatului este legat de sinteza de proteine. Astfel, practic, prăbuşirea acestei funcţii produce moartea în câteva zile.
Ficatul secretă maximum 50 grame de proteine zilnic, cu rol structural şi funcţional: proteine plasmatice, factori de coagulare (care realizează coagularea sângelui şi împiedică hemoragiile), enzime (care controlează absolut toate reacţiile celulare), complement (cu rol în apărarea împotriva infecţiilor) etc.
De asemenea, ficatul captează, metabolizează (prin reacţii extrem de elaborate) şi elimină substanţe rezultate din metabolismul propriu al organismului, precum şi substanţe străine, având un important rol de detoxifiere. Ficatul secretă bila, aproximativ 500-1.000 ml zilnic, care are rol în digestia şi absorbţia lipidelor şi vitaminelor liposolubile. Tot prin bilă anumite substanţe reziduale ajung în intestin şi se elimină prin scaun.
Simptome
Marginea inferioară a ficatului poate fi palpată la copii, la adulţii slabi sau în timpul unei respiraţii profunde. Totuşi, nu trebuie să vă aşteptaţi să îl puteţi palpa singuri. De obicei, aprecierea dimensiunilor ficatului este făcută de medic, prin palpare şi percuţie, prin manevre atente, care presupun exerciţiu şi experienţă. El va aprecia, de asemenea, aspectul şi consistenţa marginii inferioare a ficatului, adică dacă aceasta este netedă sau neregulată, dacă este elastică sau dură.
Există însă unele simptome care însoţesc ficatul mărit (hepatomegalia) şi care atrag atenţia asupra unei suferinţe locale şi trimit bolnavul la medic. Aşa sunt, de exemplu, durerea, ascita, icterul (coloraţia galbenă a pielii şi a mucoaselor), febra, starea de oboseală.
De exemplu, ficatul mărit însoţit de icter se întâlneşte în hepatitele virale acute, dar şi în hepatite cronice, ciroză, abces hepatic, neoplasme sau în icterul mecanic de diverse cauze (obstrucţie prin calcul biliar sau din cauza unei formaţiuni tumorale).