JURNALUL.RO - Guta: Simptome și cauze. Cum poți preveni apariția bolii
Guta se caracterizează prin atacuri bruște, severe de durere, roșeață și sensibilitate la nivelul articulațiilor, de multe ori articulația de la baza picioarelor.
17 Februarie 2017, 07:49
Guta-o formă complexă de artrită-poate afecta pe oricine. Bărbații sunt mai susceptibili de gută, dar femeile devin din ce în ce sensibile la această boală după menopauză.
Guta este o condiție care a fost identificată pentru prima dată de către vechii egipteni. În ciuda istoriei sale, guta rămâne o preocupare majoră de sănătate publică, cu un număr tot mai mare de persoane suferinde.
Guta este tratabilă și există măsuri preventive care pot fi luate pentru a reduce riscul de a dezvolta condiții dureroase. Șansele de a suferii de această boală sunt mai mari în cazul persoanelor supraponderale, a celor care beau regulat alcool, sau mănâncă multă carne și pește, alimente care sunt bogate în purine.
De asemenea, unele medicamente, cum ar fi diureticele, pot să atragă dezvoltarea bolii. (PM)
Guta este un tip de artrită cauzată de excesul de acid uric din sânge. Atunci când acidul uric se acumulează în exces, se formează cristale la nivelul articulațiilor, cauzând dureri, roșeață și inflamație. În general, guta îi afectează mai mult pe bărbați, dar se poate manifesta și la femei, în special după vârsta menopauzei.
Un episod de gută poate apărea brusc, mai ales în timpul nopții, și poate dura chiar și 10 zile. Medicii recomandă anumite medicamente care tratează simptomele și reduc nivelul de acid uric, însă recomandă și atenție deosebită la dietă.
Numeroase studii au arătat că anumite alimente pot declanșa un atac de gută. Unele substanțe, numite purine, care se regăsesc în carne sau în plante sunt transformate în acid uric, în organism. Aceste alimente bogate în purine ar trebui evitate sau reduse de persoanele care suferă de gută:
Alcoolul, în special berea și spirtoasele
Carnea roșie și organele, precum ficatul sau rinichii, pentru că sunt bogate în grăsimi saturate.
Fructele de mare, homarii, creveții, sardinele, tonul, păstrăvul, macroul
Sucurile cu mult zahăr sau fructoză
Alimentele foarte procesate și carbohidrații ultrarafinați