SFATULPARINTILOR.RO - Cei mai dăunători aditivi alimentari de care nu știați că îi consumați zilnic
În aceste zile, mâncarea de pe mesele noastre nu are termen de comparație cu ceea ce au mâncat bunicii noștri. Mai mult de 3000 de aditivi alimentari-conservanți, arome, coloranți și alte ingrediente-sunt adăugate în produsele alimentare, iar acesta este unul dintre motivele cheie pentru care am recomanda evitarea celor mai multe dintre alimentele prelucrate.
14 Aprilie 2017, 13:14
Alimentele noastre se transformat încet, dar sigur, în ceva cu totul diferit și mult mai puțin sănătos.
Te-ai întrebat vreodată cum reușește pâinea să rămână "proaspătă" pe rafturile magazinelor attt de mult timp? Cum cereale viu colorate obțin acele nuanțe vibrante? Sunt îndulcitori artificiali într-adevăr un înlocuitor sănătos pentru zahăr? (PM)
Conform normelor oficiale, prin aditivi alimentari se înţelege orice substanţă care, în mod normal, nu este consumată ca aliment în sine şi care nu este ingredient alimentar caracteristic având sau nu o valoare nutritivă şi prin a cărei adăugare intenţionată la produsele alimentare în scopuri tehnologice, în decursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratare şi ambalare devine o componentă a lor.
Trăim într-o lume în care aditivii alimentari sunt nelipsiți din dieta noastră zilnică. Se spune că un român consumă în jur de 2 kg de E-uri anual, o cantitate cu adevărat înfiorătoare. Din păcate și în țara noastră când vine vorba de profit, nu mai contează sănătatea populației.
În listele internaţionale (și la fel cele naţionale), aditivii sunt clasificaţi pe categorii şi numerotaţi specific:
- coloranţi – pentru a schimba sau a da culoare: E100-E182;
- conservanţi – substanţe care prelungesc perioada de păstrare a alimentelor prin protejarea lor împotriva alterării produse de microorganisme: E200-E297;
- antioxidanţi – substanţe care prelungesc perioada de păstrare a alimentelor prin protejarea împotriva oxidării: E300-E390;
- emulgatori – asigură formarea unui amestec omogen între soluțiile apoase şi grăsimile alimentare: E400-E496;
- săruri de topire – E400-E496;
- agenţi de îngrosare – substanţe care au capacitatea de a mări vâscozitatea produselor alimentare: E400-E496;