SFATULPARINTILOR.RO - Efectele umidității scăzute asupra sănătății. Iată cum să crești nivelul din locuința ta
Umiditate sau cantitatea de vapori de apă din aer, este o condiție importantă pentru sănătate, care este ușor de trecut cu vederea. Umiditatea ideală din casă este în general descrisă cu valori cuprinse între 40 la sută și 60 la sută, cu toate că unii experți cred că ar trebui să fie mai aproape de 35-45 la sută.
14 Februarie 2017, 13:09
Atunci când umiditatea este mai mare decât procente exprimate mai sus, aceasta poate contribui la dezvoltarea mucegaiului, acarienilor și ciupercilor, deosebit de periculoși pentru persoanele cu astm și alergii.
În același timp, o umiditate scazută este la fel de periculoasă. Mai ales în timpul lunilor de iarnă, când sunt folosite la maxim caloriferele și radiatoarele, aerul din locuință este mai uscat, iar acest lucru poate duce la o piele uscată, sinusuri și gât iritat.
De-a lungul timpului, expunerea la umiditate scazută poate usca și inflama membranele mucoase ale tractului respirator.
Atunci când această barieră naturală nu mai funcționează corespunzător, crește riscul de răceală, gripă și alte infecții.
De asemenea, în condiții de umiditate scăzută, anumiți viruși pot supraviețui mai mult, crescând riscul de a contracta o infecție. (PM)
Efectele negative ale umiditatii apar si atunci cand nivelul este mai mic, dar si atunci cand este mai mare decat cel normal. Prea multa umiditate inseamna sporirea sanselor pentru dezvoltarea microorganismelor periculoase pentru organism, prin declansarea unor boli astmatice.
Umiditatea scazuta are la randul ei ca efect deshidratarea organismului, piele uscate, buze uscate, mancarimi, durere oculara, respiratie dificila, sinusuri iritate.