YVE.RO - Care sunt cele mai importante ore la care trebuie să dormim
Fiecare creatură are nevoie să se odihnească. Animale sălbatice ori domestice ... oameni! La fel ca și alimentația, somnul este necesar pentru supraviețuire.
21 Martie 2017, 13:46
Somnul oferă organismului o odihnă și îi permite să se pregătească pentru o nouă zi. Este ca o mini-vacanță.
De asemenea, somnul oferă creierului tău șansa de a sorta lucrurile. Oamenii de știință nu sunt siguri exact ce tipuri de organizare a creierului există în timp ce dormim. Ei cred că somnul ar putea fi perioada când creierul stochează informații, înlocuiește substanțele chimice și rezolvă problemele.
Un adult mediu are nevoie între 7 și 8 ore de somn pe noapte. Dar mulți oameni pot funcționa cu un somn de 6 ore sau care au nevoie chiar de 9 ore sau mai mult.
Cantitatea de somn necesară pentru a funcționa a doua zi variază de la individ la individ, și este determinată genetic și ereditar.
Studiile științifice recente arată că lipsa somnului cauzează multe schimbări semnificative în organism și crește riscul pentru probleme de sănătate grave. (PM)
Potrivit studiilor, cele mai importante ore de somn sunt cuprinse între intrevalul orar 22:00 și 02:00 fiind nevoie de aproximativ sase-opt ore de somn pentru a ne simți complet odihniți și capabili de a începe activitatea zilnică.
Dormiți între orele 22:00 și 02:00
Mealtonina mai este denumită și hormonul somnului, deoarece este responsabilă cu instalarea stării de somnolență. Acest hormon este secretat începând de la ora 18:00, iar senzația de oboseală apare tocmai de la ora 20:00 și apoi din două în două ore: 22:00, 24:00 și 02:00.
Potrivit studiilor, hormonul de creștere este secretat în cantități foarte mari în cazul în care ne odihnim foarte bine în acest interval orar, ceea ce confirmă faptul că acestă perioadă este benefică refacerii în urma oboselii acumulate în timpul zilei la nivel neuronal.
Păstrați aceeași oră de culcare
Ar fi nemaipomenit de bine să ne păstrăm aceeași oră de somn, deoarece obișnuinta de a ne culca în fiecare seară la aceeași oră ne ajută să adormim mult mai ușor și să avem parte de o odihnă mai bună în timpul somnului, iar organismul este mai bine pregătit pentru aceasta.
Ritualurile legate de somn cum sunt demachiatul, spălatul pe dinți sunt foarte importante, deoarece creierul nostru asociază cu somnul diferite activități pe care le facem înainte de culcare.
Jocurile pe calculator sau filmele de acțiune sunt considerate o acțiune care ne împiedică să avem un somn liniștit, pe când cititul sau muzica relaxantă ne face să dormim liniștiți.