YVE.RO - Gușa tiroidiană. Cum să recunoști simptomele și care sunt factorii de risc
Gusa tiroidiana este o afecțiune în care există o creștere anormală a glandei tiroide. Majoritatea cazurilor sunt nedureroase, dar pot produce simptome datorită dimensiunii lor.
27 Aprilie 2017, 10:20
Tiroida ta este o glandă găsită în gât, chiar sub mărul tău Adam. Acesta secreta hormoni care ajuta la reglarea functiilor corpului, inclusiv metabolismul, procesul care transforma alimentele in energie.
De asemenea, reglează ritmul cardiac, respirația, digestia și starea de spirit. O afectiune care creste dimensiunea tiroidei este numita gusa.
Conditia poate să apară la oricine, dar este mai frecvent la femei. Uneori, afectează modul în care funcționează tiroida.
Extinderea tiroidei și aparitia nodulilor sunt relativ comune. Acestea pot fi evidente cu ochiul liber sau pot fi găsite întâmplător prin studii imagistice ale gâtului, cum ar fi o sonogramă a arterelor carotide. Cele mai multe cazuri nu vor interfera cu sănătatea unei persoane. (PM)
Gusa tiroidiana. Cum sa recunosti simptomele si care sunt factorii de risc
Cantitatea acestui tip de hormoni poate scadea sau creste, in unele cazuri chiar in acelasi timp, insa ambele momente apar cand o persoana sufera de gusa tiroidiana, chiar daca nivelul hormonilor poate fi normal. Daca este tratata gusa tiroidiana, simptomele vor fi tinute sub control.
Cauze
Cauza cel mai des intalnita, care duce la aparitia acestei afectiuni, este un nivel al iodului prea scazut in dieta, dar in anumite situatii va putea fi vorba si de anumite boli, tulburari sau diferite medicamente.
Boli autoimune: printre acestea se numara bolile Graves si Hashimoto, care apar in momentul in care glanda este atacata de sistemul imunitar care se va apara normal impotriva bolilor, iar adevaratele probleme apar atunci aceasta va fi atacata de catre sistemul imunitar.
Alte boli: cancer, Plummer, tiroidita Riedel sau altele precum chisturile tiroidei.
Medicamente: cel mai des intalnite sunt cele folosite la tratarea bolilor de natura psihica.