YVE.RO. Tratamente paradontoză – non-invazive și chirurgicale
Parodontoza este o condiție foarte frecventă în care gingiile și structurile parodontale profunde devin inflamate. Această inflamație a gingiilor, care se realizează, de obicei, sub formă de roșeață, umflare și o tendință de sângerare în timpul periajului, este răspunsul organismului la anumite bacterii care au fost lăsate să se acumuleze pe dinți.
07 Aprilie 2017, 07:57
Acest răspuns inflamator poate provoca daune grave în cele din urmă. În cazul în care nu este controlată, inflamația se poate răspândi în jos, sub gingii și de-a lungul rădăcinilor dinților, provocând distrugerea ligamentului parodontal și a osului. Acest lucru duce în final la slăbirea și pierderea definitivă a dinților.
Paradontoza se manifestă de obicei ca o agravare a gingivitei. Alte simptome sunt rare, cu excepția pacienților infectați cu HIV sau la cei la care se dezvoltă abcese.
Diagnosticul se bazează pe control medical, sondaj parodontal și raze X.
Toate bolile parodontale, inclusiv parodontită, sunt infecții care afectează parodonțiu. Parodonțiu sunt țesuturile din jurul unui dinte, țesuturile care susțin dintele.
Cu parodontită, osul alveolar din jurul dinților se pierde lent și progresiv. Această condiție netratată poate crește riscul de accident vascular cerebral, atac de cord și alte probleme de sănătate. (PM)
In prima etapa, apare o simpla gingivita, care consta intr-o umflare dureroasa a gingiei, pentru ca mai apoi acestea sa inceapa sa sangereze si chiar sa involueze spre interior, ajungand ca gingia sa descopere dintele, sa apara asa-numitele “pungi paradontale”, pana la eliminarea dintilor din cavitatea dentara.
Cauza principala a aparitiei paradontozei o reprezinta placa dentara, care nu este ingrijita in mod corespunzator si se intareste, daca nu este curatata mai mult de doua zile si devine un rezervor pentru bacterii, sub numele de tartru. Acesta nu se indeparteaza cu ajutorul periajului normal, ci printr-un detartraj profesional.
Tratament
De regula, paradontoza este o afectiune care se poate preveni cu o igiena orala impecabila si curatari profesionale regulate. Insa, in cazul in care se ajunge si se pune diagnosticul de paradontoza, tratamentele sunt destul de complexe si chiar incetinesc dezvoltarea bolii.
Intr-o faza mai usoara, mai simpla, procedurile sunt non-invazive si constau in:
Detartraj – dupa cum am mai spus, acesta are rolul de a inlatura tartrul, dar si bacteriile, bineinteles, de la nivelul dintelui si de pe suprafata de sub gingie. Se realizeaza, cu precadere, intr-un cabinet specializat;
Netezirea radiculara – acest procedeu se face pentru o nivelare a radacinii dintelui si pentru a reduce riscul unei aparitii ulterioare a tartrului;
Substante antibiotice – folosirea acestora duce la introducerea intre spatiul dintre gingii si dinte a unor substante ce ofera o curatare mai mult decat profunda.