-

”Frăţia neamului românesc” - locul în care Muntenia, Moldova şi Transilvania se unesc la propriu (VIDEO)

Există un loc în ţara noastră unde cele trei provincii istorice se unesc la propriu. Mai mult decât atât, se spune că întâmplările ce au dat naştere Baladei Mioriţa, care s-a transmis din generaţie în generaţie, s-au petrecut chiar aici, în acest punct istoric.


Astfel, pe Vârful Giurgiu, din Munţii Vrancei a luat naştere ”Frăţia neamului românesc”, locul în care se întâlnesc cele trei mari provincii ale ţării. Locul, unic în România şi de o importanţă majoră în contextul Centenarului Marii Uniri a fost marcat de Romsilva printr-un observator montan.

Refugiul montan "Frăţia neamului românesc", înalt de 8 metri, amenajat de către silvicultori la cota 1.435 şi inaugurat în comuna buzoiană Gura Teghii, reprezintă fix punctul de intersecţie a celor trei mari provincii româneşti. Din observatorul montan poţi zări Moldova la nord şi nord-est, Transilvania, dacă întorci privirea către vest, şi Muntenia, spre sud.

Până de curând hotarul celor 3 provincii era marcat cu câțiva țăruși bătuți în pământ. De acum, acest loc istoric va fi cunoscut și datorită acestui observator montan, denumit sugestiv ”Frăţia neamului românesc”,. Acesta poate fi folosit și ca refugiu pentru turiștii care se aventurează în drumeții prin masivele muntoase din cele trei județe învecinate: Buzău, Vrancea și Covasna.

 

Articole înrudite

 • BNR marchează centenarul prin lansarea bancnotei aniversare de 100 de lei

  Un eveniment atât de important precum centenarul Marii Uniri nu putea fi trecut cu vederea de Banca Naţională a României. Instituţia financiară a lansat cu această ocazie o bancnotă de colecție, pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918.

 • Cântecele Unirii, concert dedicat Centenarului României, la Sala Radio

  Cu prilejul aniversării Centenarului României, Corul Academic Radio vă invită joi, 25 octombrie (ora 19:00), la Sala Radio, la un concert extraordinar intitulat Cântecele Unirii, de Ziua Armatei.

 • Actul de „naștere” a mititeilor cu bicarbonat de sodiu - o scrisoare de la 1920

  Mititeii cu bicarbonat de sodiu au început a se prepara la noi pe la 1900. Într-o listă din 1902, cu necesarul de ingrediente, la restaurantul Caru’ cu bere, apare și azi mult-pârâtul bicarbonat de sodiu. Dar cum acesta se folosea deja și la unele copturi, nu putem fi siguri „mie-n sută” că la anul acela bucătarul îl folosea pentru prepararea acestor suculenți „cârnați fără maț” (cum cică li s-ar fi spus în veacul dinainte). Într-o scrisoare aflată în custodia Bibliotecii Academiei, datând din anul 1920, se găsește însă rețeta pe de-a-ntregul. Acesta ar putea fi, până la urmă, chiar actul de naștere al… mititeilor cu bicarbonat de sodiu.

 • Cum s-a întâlnit tâlharul Pantelimon cu jurnalistul N.D. Cocea şi prinţul Aristide Caradja

  Nu era nici Andrii Popa, nici vestitul haiduc Șapte-Cai, nici Robin Hood și nici Zigomar, eroul celebru al lumii de celuloid de la început de veac, care a fost modelul lui Zorro de mai târziu. Era doar fiul unei țărănci dintr-un sat de pe lângă Humuleștii lui Creangă, dar a pus țara pe jar când s-a apucat de tâlhării la drumul mare.

 • Domnul Cocea de vorbă cu Pantelimon. JURNALISTUL ȘI TÂLHARUL

  Reportajele pitorelti pe care N.D. Cocea le scrie (despre întâlnirea cu Pantelimon, dar și cu mama acestuia, despre prânzul luat cu capitanul Chiriac, „urmăritorul” tâlharului) par mai degraba file de poveste, decât istorii reale (acum, e știut că N.D. Cocea mai înflorea când și când adevărul – vezi mitul celor 11.000 de țărani uciși în 1907).