-

”Frăţia neamului românesc” - locul în care Muntenia, Moldova şi Transilvania se unesc la propriu (VIDEO)

Există un loc în ţara noastră unde cele trei provincii istorice se unesc la propriu. Mai mult decât atât, se spune că întâmplările ce au dat naştere Baladei Mioriţa, care s-a transmis din generaţie în generaţie, s-au petrecut chiar aici, în acest punct istoric.


Astfel, pe Vârful Giurgiu, din Munţii Vrancei a luat naştere ”Frăţia neamului românesc”, locul în care se întâlnesc cele trei mari provincii ale ţării. Locul, unic în România şi de o importanţă majoră în contextul Centenarului Marii Uniri a fost marcat de Romsilva printr-un observator montan.

Refugiul montan "Frăţia neamului românesc", înalt de 8 metri, amenajat de către silvicultori la cota 1.435 şi inaugurat în comuna buzoiană Gura Teghii, reprezintă fix punctul de intersecţie a celor trei mari provincii româneşti. Din observatorul montan poţi zări Moldova la nord şi nord-est, Transilvania, dacă întorci privirea către vest, şi Muntenia, spre sud.

Până de curând hotarul celor 3 provincii era marcat cu câțiva țăruși bătuți în pământ. De acum, acest loc istoric va fi cunoscut și datorită acestui observator montan, denumit sugestiv ”Frăţia neamului românesc”,. Acesta poate fi folosit și ca refugiu pentru turiștii care se aventurează în drumeții prin masivele muntoase din cele trei județe învecinate: Buzău, Vrancea și Covasna.

 

Articole înrudite