Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sănătatea, educaţia şi cultura - pilonii unei societăţi puternice

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la decorarea unor universităţi, reprezentanţi ai mediului sanitar şi ai culturii că sănătatea, educaţia şi cultura reprezintă pilonii unei societăţi puternice şi prospere.

01 Decembrie 2018, 09:52

Acesta a mai precizat şi că rezultatele preliminare ale proiectului ''România educată'' vor fi lansate săptămâna viitoare în dezbatere publică.

"Cred că nu poate fi nimic mai nobil decât să sărbătorim, în anul Centenarului Marii Uniri, alături de cei care, prin misiunea pe care şi-au ales-o, fac cinste ţării noastre! Sănătatea, educaţia şi cultura reprezintă pilonii unei societăţi puternice, prospere. În arhitectura unei naţiuni, sănătatea şi educaţia constituie surse ale bunăstării, iar cultura este cea care ne defineşte, semnificând însăşi identitatea noastră naţională, valorile noastre comune, transmise cu înţelepciune din generaţie în generaţie", a spus Iohannis la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că 2018 are o însemnătate specială pentru români, fiind un an de "celebrare a trecutului, dar şi unul în care punem bazele proiectului nostru de viitor şi ale viziunii noastre pentru o Românie Educată, democratică şi puternică, pentru încă 100 de ani cel puţin".

"Trecutul este unul cu care ne putem mândri, prin prisma personalităţilor din educaţia, medicina şi cultura românească ce au adus prestigiu ţării noastre la nivel mondial, în domeniul lor de activitate. Viitorul îl făurim astăzi, iar generaţia actuală are o mare responsabilitate în conturarea destinului României. Dumneavoastră vă revine datoria de a îndruma paşii tinerilor în nobilele meserii pe care şi le-au ales, de a le insufla respectul pentru valorile trecutului şi de a le transmite, totodată, obligaţia morală de a încredinţa aceste valori, mai departe, generaţiilor viitoare", a spus preşedintele Iohannis.

El le-a transmis medicilor, asistenţilor medicali şi farmaciştilor că în România sunt profesionişti de excepţie, tineri entuziaşti, dornici să se perfecţioneze şi să contribuie la reputaţia medicinei româneşti, în pofida dificultăţilor cu care se confruntă sistemul de sănătate.

"Cu prilejul Zilei Naţionale a României, la ceas aniversar, vă transmitem recunoştinţa şi preţuirea pentru devotamentul şi responsabilitatea cu care vă îngrijiţi de sănătatea noastră, pentru carierele încununate de reuşite ori pentru cariere al căror parcurs se întrezăreşte a fi unul de succes!", a arătat Iohannis.

Şeful statului le-a transmis reprezentanţilor universităţilor din domeniul educaţiei şi cercetării că doar cu ajutorul unei educaţii de calitate pot fi atinse obiectivele propuse ca ţară în al doilea secol de unitate. El a amintit că în urmă cu doi ani a iniţiat proiectul "România Educată", prin care se doreşte dezvoltarea unei viziuni şi a unei strategii pe termen lung pentru sistemul de învăţământ.

"Săptămâna viitoare, rezultatele preliminare ale proiectului vor fi lansate în dezbatere publică şi sper ca universităţile şi instituţiile dedicate cercetării şi inovării să rămână şi pe mai departe parteneri foarte implicaţi", a anunţat Iohannis.

El le-a transmis celor decoraţi că sunt "modele de responsabilitate, dăruire şi promovare a artei şi frumosului, adevărate repere pentru generaţiile prezente, dar şi pentru cele viitoare".

Preşedintele Iohannis a conferit Ordinul "Meritul pentru Învăţământ" în grad de Mare Ofiţer Academiei de Studii Economice Bucureşti, Ordinul "Meritul pentru Învăţământ" în grad de Comandor Univesităţii Politehnica din Bucureşti, Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, Ordinul "Meritul pentru Învăţământ" în grad de Ofiţer Universităţii Petrol-Gaze din Ploieşti, Universităţii din Petroşani, Universităţii Transilvania din Braşov, Ordinul "Meritul pentru Învăţământ" în grad de Cavaler Universităţii Dunărea din Galaţi, Ordinul "Meritul cultural" în grad de Cavaler Colegiului "Noua Europă"

De asemenea, şeful statului a conferit Ordinul pentru Merit în grad de Cavaler Rodicăi Ceauş, conf. univ. dr. Victor Costache, prof. univ. dr. Sebastian Nicolae Ionescu, prof. dr. Dorel Săndescu, Ordinul "Meritul Sanitar" în grad de Cavaler medicilor Marian Anghelescu, Sorin Liviu Băilă, Corneliu Gheorghe Costăchel, Doina Drăgănescu, asistentului medical-şef Doina Carmen Mazilu.

Preşedintele Iohannis a acordat Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Comandor lui Petru Hadîrcă şi Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler - Marinei Constantinescu.

Cei decoraţi i-au adresat mulţumiri şefului satatului.

Sursa: AGERPRES

România 100 03 Decembrie 2018, 16:00

Scrisori şi fotografii din Marele Război, o producţie a Teatrului Naţional Radiofonic

Teatrul Naţional Radiofonic inaugurează luni, 3 decembrie, pe site-ul www.eteatru.ro, noua categorie Podcast cu serialul de...

Scrisori şi fotografii din Marele Război, o producţie a Teatrului Naţional Radiofonic
România 100 03 Decembrie 2018, 08:31

Platformă online pentru monumentele din Bistriţa

Cu ocazia Zilei Culturii Naţionale (n.r. 15 ianuarie) Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bistriţa-Năsăud va lansa platforma...

Platformă online pentru monumentele din Bistriţa
România 100 01 Decembrie 2018, 10:02

Carte despre Marea Unire, cenzurată de comunişti

Lucrarea istoricului Vasile Netea (1912-1989) "O zi din Istoria Transilvaniei - 1 decembrie 1918" , care abordează prima zi...

Carte despre Marea Unire, cenzurată de comunişti
România 100 30 Noiembrie 2018, 09:02

Măriuca, eroina copilăriei noastre, a cărei poveste impresionantă nu mai are loc în manualele şcolare

Din manualele noastre de istorie reţineam datele şi evenimentele istorice, însă ceea ce ajungea cu adevărat la sufletul...

Măriuca, eroina copilăriei noastre, a cărei poveste impresionantă nu mai are loc în manualele şcolare
România 100 30 Noiembrie 2018, 06:39

”Frăţia neamului românesc” - locul în care Muntenia, Moldova şi Transilvania se unesc la propriu (VIDEO)

Există un loc în ţara noastră unde cele trei provincii istorice se unesc la propriu. Mai mult decât atât, se spune că...

”Frăţia neamului românesc” - locul în care Muntenia, Moldova şi Transilvania se unesc la propriu (VIDEO)
România 100 29 Noiembrie 2018, 17:23

Parada militară 1 decembrie 2018 București. Programul complet.

Pentru parada militară de 1 decembrie din București au fost mobilizați circa 4.000 de militari și specialiști din Ministerul...

Parada militară 1 decembrie 2018 București. Programul complet.
România 100 29 Noiembrie 2018, 13:01

Muzeul Cotroceni, deschis de Ziua Națională

În ziua celebrării unui secol de la Unirea tuturor românilor între graniţele unui singur stat, Muzeul Naţional Cotroceni vă...

Muzeul Cotroceni, deschis de Ziua Națională
România 100 29 Noiembrie 2018, 12:09

Ultramaratonistul Iulian Rotariu va arbora, pe 1 Decembrie, drapelul tricolor în Antarctica

Ultramaratonistul botoşănean Iulian Rotariu va arbora, pe 1 Decembrie, drapelul tricolor în Antarctica, pentru a marca astfel...

Ultramaratonistul Iulian Rotariu va arbora, pe 1 Decembrie, drapelul tricolor în Antarctica