O sculptură veche de 5.000 de ani, descoperită de arheologi
Arheologii au descoperit în Anglia o sculptură veche de 5.000 de ani, care reprezintă cea mai importantă descoperire preistorică realizată în această ţară în ultimul secol, au anunţat reprezentanţii British Museum.
11 Februarie 2022, 09:55
Acel tambur de cretă, care în pofida denumirii sale nu are o vocaţie muzicală, datează din epoca Stonehenge şi va fi prezentat într-o expoziţie dedicată celebrului sit neolitic, ce va fi vernisată pe 17 februarie la British Museum din Londra.
'Este cu adevărat o descoperire remarcabilă, este cea mai importantă piesă de artă preistorică descoperită în Marea Britanie în ultimii 100 de ani', a declarat Neil Wilkin, comisarul expoziţiei.
Potrivit muzeului britanic, acel tambur este 'unul dintre obiectele decorate în maniera cea mai elaborată din acea perioadă şi care au fost găsite în Marea Britanie sau Irlanda'. Stilul său evocă mai ales obiectele din complexul Stonehenge.
Cilindrul decorat a fost găsit în mormântul în care au fost înhumaţi trei copii, ale căror mâini se ating. El era plasat deasupra capului celui mai mare dintre copii, alături de o minge de cretă şi de un ac fin realizat dintr-un os polizat.
Descoperirea a fost făcută la o distanţă de circa 384 de kilometri de Stonehenge, în proximitatea satului Burton Agnes din nordul Angliei, noteaza Agerpres.
Foto: pixabay
O minge de cretă şi ace comparabile au fost găsite la Stonehenge şi în jurul sitului neolitic, ceea ce sugerează că populaţiile din Marea Britanie şi Irlanda împărtăşeau 'stiluri artistice, probabil şi credinţe, la distanţe remarcabile', au subliniat specialiştii de la British Museum.
Colecţia muzeului londonez cuprinde deja trei obiecte similare descoperite în 1889 în mormântul unui copil la aproximativ 24 de kilometri de situl în care a fost făcută descoperirea recentă. Cele trei artefacte găsite în 1889, cunoscute sub numele 'Tobele din Folkton', figurează printre 'cele mai celebre şi mai enigmatice obiecte străvechi găsite vreodată în urma săpăturilor arheologice din Marea Britanie', potrivit British Museum.
Ele au fost create în aceeaşi perioadă în care s-a desfăşurat prima fază de construcţie a monumentului Stonehenge, între anii 3005 î.e.n. şi 2890 î.e.n.