Ascultă Radio Antena Satelor Live

Inteligența Artificială și clima; o experiență a Băncii Mondiale privind abordarea provocărilor schimbării climatice

În mai 2023, o echipă a Băncii Mondiale a vizitat Secunda, un oraș sud-african definit de instalația comercială unică de transformare a cărbunelui în lichide a Sasol, pentru a participa la un atelier privind tranziția ecologică în regiunea Mpumalanga bogată în cărbune.

Articol de Simona Lazăr, 12 Martie 2025, 20:27

În timpul atelierului, diverse voci, de la lideri ai comunității la experți mondiali, au discutat despre provocările monumentale ale unei tranziții ecologice, o conversație care a avut ecouri mult dincolo de granițele acestui mic oraș.

În aceste discuții, un lucru a devenit foarte clar: această tranziție este mai mult decât o simplă schimbare tehnologică de la cărbune la surse de energie verde. Este o narațiune adânc înrădăcinată în povești umane - care implică mijloace de subzistență, comunități și o întreagă generație într-o conjunctură istorică.

Nu ne aflăm oare la o răscruce similară cu inteligența artificială (IA)? Ca și schimbările climatice, IA reprezintă o altă schimbare majoră pe care trebuie să o parcurgem în colaborare. Împreună, aceste două schimbări ne vor redefini lumea în moduri pe care abia începem să le înțelegem.

Experiența noastră în abordarea tranziției climatice oferă informații esențiale pentru discuția actuală privind guvernanța IA. Principiile-cheie ale justiției - distributivă, procedurală și de recunoaștere - care ghidează acțiunile climatice se aplică și tranziției IA.

"Această tranziție este mai mult decât o simplă schimbare tehnologică de la cărbune la surse de energie verde. Este o poveste profund înrădăcinată în povești umane - care implică mijloace de trai, comunități și o întreagă generație într-o conjunctură istorică."

Cum putem face ca tranziția la IA să fie echitabilă și favorabilă incluziunii?

Combaterea schimbărilor climatice nu ține doar de tehnologie sau de finanțe; este vorba în mod fundamental de oameni. De exemplu, în Africa de Sud, comunitățile dependente de cărbune sunt îngrijorate de viitorul lor, confruntate cu schimbări fără precedent în ceea ce privește mijloacele lor de trai și coeziunea socială. Iată trei modalități prin care ne putem asigura că toată lumea este inclusă:

1. Responsabilizarea prin formare și calificare

Punerea în aplicare a unei strategii proactive de diversificare economică, împreună cu sprijinirea mijloacelor de subzistență și formarea de competențe, poate transforma provocările în oportunități - în special dacă comunitățile conduc această schimbare. Aceasta este ceea ce noi numim „justiție distributivă”: transformarea dezavantajelor schimbărilor majore în noi oportunități pentru cei care riscă să piardă cel mai mult. Un principiu similar ar putea fi aplicat și inteligenței artificiale. Goldman Sachs avertizează că instrumentele AI, precum ChatGPT, ar putea înlocui aproape o cincime din locurile de muncă la nivel mondial. În timpul ciclurilor anterioare de autonomizare, muncitorii cu gulere albastre și-au pierdut locurile de muncă. Acum, lucrătorii cu gulere albe, în special femeile, sunt vulnerabili, deoarece AI excelează în sarcinile cognitive, fundamentale pentru munca de birou.

Urmând un model de justiție distributivă, angajații ar putea fi instruiți să gestioneze sistemele AI, sporindu-le astfel productivitatea. Un studiu recent realizat împreună cu Boston Consulting Group a arătat că consultanții care utilizează inteligența artificială au îndeplinit cu 12,2 % mai multe sarcini, cu 25,1 % mai rapid și cu rezultate de o calitate cu 40 % mai bună decât cei care nu utilizează inteligența artificială. Studiul a evidențiat, de asemenea, inteligența artificială ca factor de nivelare a competențelor, consultanții cu cele mai mici scoruri inițiale înregistrând o creștere a performanței de 43% atunci când o utilizează.

În prezent, se estimează că doar 1 din 8 lucrători la nivel global are competențele ecologice necesare, în ciuda faptului că sectorul va avea peste 67 de milioane de angajați în 2022, iar 90% dintre femei nu au aceste competențe. Eforturile de colaborare ale guvernelor, industriilor și instituțiilor de învățământ sunt esențiale pentru a elimina acest decalaj.

Abordarea dezvoltării competențelor în domeniul IA este esențială pentru justiția distributivă. Programe precum AI Skills Initiative a Microsoft oferă formare vitală în domeniul inteligenței artificiale diverselor populații, iar educația îmbunătățită prin inteligență artificială poate democratiza învățarea de nivel superior, atenuând exodul creierelor și stimulând piețele de talente în economiile în curs de dezvoltare.

2. Asigurarea incluziunii prin ascultarea fiecărei voci

La acest lucru am fost martori în Secunda și, în general, ne străduim să ne asigurăm că comunitățile sunt ascultate și fac parte din proiectarea soluțiilor climatice, cum ar fi infrastructura rezistentă la schimbările climatice sau extracția de minerale ecologice. În plus, inteligența artificială și tehnologiile de învățare automată pot stimula implicarea cetățenilor prin înrădăcinarea intervențiilor climatice în experiențele comunităților, iar utilizarea lor în finanțarea combaterii schimbărilor climatice direcționează fondurile către proiecte cu impact, asigurând transparența și responsabilitatea "ecologică ”.

În tranziția către inteligența artificială cu impact asupra locurilor de muncă, asistenței medicale și educației, este esențial să se includă diverse voci în guvernanță pentru a asigura beneficii extinse. Incluziunea în inteligența artificială presupune, de asemenea, consolidarea implicării comunității și a competenței de a proteja încrederea și integritatea informațiilor, vitale în domenii precum justiția climatică.

3. Susținerea demnității și echității pentru comunitățile marginalizate

Respectarea drepturilor și valorilor diverselor grupuri sociale este, de asemenea, esențială în „tranzițiile corecte”, atât în ceea ce privește clima, cât și IA. Acest lucru evidențiază demnitatea fiecărui individ și abordează provocările unice cu care se confruntă comunitățile marginalizate, și este exact ceea ce ne concentrăm în activitatea noastră privind dimensiunile sociale ale schimbărilor climatice. Subliniem modul în care impactul schimbărilor climatice afectează în mod disproporționat femeile și grupurile marginalizate, precum populațiile indigene, adâncind și mai mult inegalitățile sociale. Subliniind importanța implicării comunității, pledăm pentru valorificarea cunoștințelor locale în vederea coproiectării unor soluții eficiente și adaptate pentru atenuarea schimbărilor climatice și adaptare la acestea.

Cercetătorii au descoperit cazuri în care inteligența artificială perpetuează prejudecățile algoritmice, cum ar fi erorile de recunoaștere facială în cazul anumitor grupuri rasiale și etnice și instrumentele de selecție a CV-urilor care prezintă discriminare de gen din cauza datelor de formare dominate de bărbați. Abordarea acestor probleme necesită aplicarea principiilor justiției recunoașterii.

Către un viitor echitabil și durabil în era IA

Este esențial ca progresele noastre tehnologice nu doar să respecte principiile justiției, ci și să acorde prioritate sustenabilității mediului, abordând impactul ecologic al creșterii capacității de calcul esențiale pentru extinderea IA.

Continuăm să învățăm lecții valoroase din călătoria noastră către o planetă mai locuibilă. Acum, pe măsură ce îmbrățișăm revoluția IA, să aplicăm lecțiile relevante. În această nouă lume a practicilor ecologice și a inteligenței artificiale, împreună putem promova un mediu în care prosperăm cu toții în mod colectiv, uniți de principii de dreptate și echitate.

Europa a fost afectată în 2024 de cele mai grave inundații din ultimele decenii
Natura 15 Aprilie 2025, 14:44

Europa a fost afectată în 2024 de cele mai grave inundații din ultimele decenii

Anul trecut a adus unele dintre cele mai severe inundații din istoria recentă a Europei, afectând zeci de regiuni din...

Europa a fost afectată în 2024 de cele mai grave inundații din ultimele decenii
Comportamentul peștilor suferă schimbări din cauza reziduurilor medicamentoase
Natura 11 Aprilie 2025, 11:08

Comportamentul peștilor suferă schimbări din cauza reziduurilor medicamentoase

Reziduurile de medicamente care ajung în apele naturale afectează reacțiile și instictele de supraviețuire ale peștilor,...

Comportamentul peștilor suferă schimbări din cauza reziduurilor medicamentoase
'Ora Pământului': Iluminatul de la Palatul Parlamentului, întrerupt sâmbătă, între orele 20:30 şi 21:30
Natura 21 Martie 2025, 14:55

'Ora Pământului': Iluminatul de la Palatul Parlamentului, întrerupt sâmbătă, între orele 20:30 şi 21:30

Iluminatul interior, exterior şi festiv al Palatului Parlamentului va fi întrerupt sâmbătă, între orele 20:30 şi 21:30,...

'Ora Pământului': Iluminatul de la Palatul Parlamentului, întrerupt sâmbătă, între orele 20:30 şi 21:30
Zeci de exemplare de ciobăneşti româneşti vor putea fi admirate, duminică, la PetExpo
Natura 19 Martie 2025, 10:58

Zeci de exemplare de ciobăneşti româneşti vor putea fi admirate, duminică, la PetExpo

Zeci de exemplare de ciobăneşti româneşti vor putea fi admirate, duminică, de la ora 11.00, în Pavilionul Central de la...

Zeci de exemplare de ciobăneşti româneşti vor putea fi admirate, duminică, la PetExpo
Natura 17 Martie 2025, 20:38

În conservarea faunei sălbatice, egalitatea de gen aduce beneficii pentru toate părțile

Degradarea mediului, comerțul ilegal cu animale sălbatice și conflictele dintre oameni și animale sălbatice subminează...

În conservarea faunei sălbatice, egalitatea de gen aduce beneficii pentru toate părțile
Natura 14 Martie 2025, 20:32

Poluarea chimică - următoarea criză globală

Substanțele chimice sunt peste tot - ele ne fac ceasurile să ticăie și mașinile să meargă. Ele sunt prezente în medicamentele...

Poluarea chimică - următoarea criză globală
Natura 13 Martie 2025, 20:30

Schimbările climatice evidențiază necesitatea unei adaptări care să includă persoanele cu handicap

În întreaga lume, persoanele cu handicap se confruntă cu rate de mortalitate de până la patru ori mai mari în cazul...

Schimbările climatice evidențiază necesitatea unei adaptări care să includă persoanele cu handicap
Natura 06 Martie 2025, 20:01

PROBLUE, un „fond fiduciar” pentru „ecologizarea” naturii

Mega-provocările care înghit lumea astăzi - de la COVID-19 la schimbările climatice - au evidențiat interdependențele dintre...

PROBLUE, un „fond fiduciar” pentru „ecologizarea” naturii