Bretea Română intră pe harta turismului: Un nou proiect UNESCO în Țara Hațegului
Primăvara aduce nu doar dor de ducă, ci și vești bune pentru iubitorii de natură și cultură. Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului a lansat recent proiectul „Experiența Natură și Cultură din Bretea Română”, menit să pună în valoare patrimoniul natural și cultural al acestei comune mai puțin cunoscute, dar extrem de ofertante.

Articol de Ramona Alexandrescu, 08 Mai 2025, 14:37
Adina Popa, specialist în comunicare la Geoparcul Internațional Țara Hațegului, a vorbit în cadrul emisiunii „Viața la Țară”, realizată de Alexandra Vuță, despre importanța acestui demers. „Ne dorim ca vizitatorii să descopere și alte zone din Geoparc, nu doar dinozaurii, biserica de la Densuș, Vulcanii sau Munții Retezat. Bretea Română este o destinație mai puțin cunoscută, dar la fel de frumoasă și bogată în obiective,” a explicat Popa.
Proiectul, derulat până în toamnă, presupune amenajarea unui traseu tematic de aproximativ 8 kilometri, care va lega centrul comunei de Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina. Pe traseu, vizitatorii vor găsi informații despre patrimoniul geologic, natural și cultural al zonei. „Vrem să facem acest lucru împreună cu comunitatea locală. Am cooptat primăria, școala gimnazială din Bretea Română și Agenția Națională a Zonei Montane, pentru că doar împreună putem sprijini dezvoltarea sustenabilă a comunității,” a subliniat Adina Popa.
Pe lângă activitățile educative destinate elevilor din localitate, vor fi organizate ateliere și pentru copiii din alte zone, în cadrul programelor „Școala Altfel” sau „Săptămâna Verde”.
De asemenea, un grup de voluntari, în mare parte elevi de la Liceul „Brătianu” din Hațeg, va identifica și promova cel puțin două obiective de importanță locală. „De multe ori, turiștii vin să vadă ce este celebru în afara comunității. Noi vrem să aflăm ce contează cu adevărat pentru localnici și să facem acele lucruri atractive și pentru vizitatori,” a explicat Popa.
Proiectul „Experiență Natură și Cultură din Bretea Română” a fost desemnat câștigător în cadrul unui concurs național de proiecte organizat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România, primind și o finanțare dedicată. „Este un proiect câștigător la propriu, dar sperăm să fie câștigător și în alegerile turiștilor care vor veni să descopere această comună și frumusețile ei,” a spus Adina Popa.
Finalizarea traseului este prevăzută până la 1 septembrie, însă organizatorii speră ca acesta să fie gata mai devreme. „Îi așteptăm pe toți cei curioși să vină, să descopere obiectivele Geoparcului și să vadă ce am pregătit aici, în Bretea Română, o nouă destinație pe harta Geoparcului,” a transmis Popa.
Proiectul este un exemplu de colaborare între autoritățile locale și inițiativele UNESCO, demonstrând cum patrimoniul natural și cultural poate deveni un motor de dezvoltare pentru comunitățile locale.