Ascultă Radio Antena Satelor Live

Managerii din HoReCa consideră că lipsa personalului şi instabilitatea economică vor afecta industria în 2025

Peste o treime (37,6%) dintre antreprenorii şi managerii care activează în industria HoReCa din România consideră că principala încercare a anului 2025 o va constitui lipsa personalului, în timp ce mai mult de un sfert (27,6%) se tem de schimbările legislative şi reglementările guvernamentale, reiese dintr-un sondaj realizat de Hospitality Culture Institute.

Managerii din HoReCa consideră că lipsa personalului şi instabilitatea economică vor afecta industria în 2025
Foto: Pixabay.com

12 Decembrie 2024, 11:30

Conform datelor centralizate în cercetare, 22,7% dintre respondenţi cred că instabilitatea economică din România îşi va spune cuvântul în faţa afacerilor din acest domeniu, pe parcursul anului viitor.

Totodată, estimările a 41,5% din totalul celor intervievaţi arată că anul 2025 va aduce cea mai mare creştere a segmentului de QSR (Quick Service Restaurant) & Fast Casual, pe când 29,3% sunt de acord cu dezvoltarea şi mai accentuată a zonei de 'take- away' şi de livrări. În acelaşi timp, segmentul de fine dining şi experienţe culinare va fi pe un trend ascendent.

Cea mai mare problemă a sectorului HoReCa va fi legată de lipsa personalului, consideră 37,6% dintre decidenţii din domeniu, 27,6% vorbesc despre schimbările legislative şi reglementările guvernamentale, iar 22,7% cred că instabilitatea economică îşi va spune cuvântul.

Potrivit sursei citate, peste jumătate (51,4%) dintre manageri declară că, începând cu anul 2025, dar şi în anii care urmează, sustenabilitatea va schimba faţa industriei de ospitalitate şi va atrage după sine şi alte măsuri care pot menţine competitivitatea la un nivel ridicat. În acest sens, 55,8% din totalul celor chestionaţi menţionează inovaţiile în servicii şi meniu, 21,5% investiţiile în marketing şi publicitate şi 18,8% reducerea costurilor operaţionale.

La capitolul profitabilitate, veniturile pentru anul viitor vor rămâne relativ constante, în opinia a 33,1% dintre liderii industriei HoReCa, în timp ce 29,3% se aşteaptă la o creştere uşoară a câştigurilor. La polul opus, 23,8% dintre respondenţi anticipează o uşoară scădere a marjelor.

Sondajul a fost realizat în lunile octombrie şi noiembrie pe un eşantion de 200 dintre cei mai reputaţi manageri şi antreprenori din HoReCa, ale căror afaceri totalizează peste 25% din cifra de afaceri a sectorului.

În luna ianuarie 2025, pentru al optulea an consecutiv, Hospitality Culture Institute va da startul uneia dintre cele mai mari activităţi de cercetare şi sondare a pieţei de ospitalitate. Aceasta se va derula pe două direcţii: cantitativ naţional (800 interviuri telefonice în: Bucureşti, Iaşi, Cluj, Braşov şi Timişoara), precum şi pe segmentarea pieţei în funcţie de ocaziile de consum. Rezultatele cercetării vor fi gata două luni mai târziu, în luna martie.

Hospitality Culture Institute reuneşte lideri din ospitalitate, profesionişti din diverse industrii, arhitecţi, reprezentanţi media, antreprenori şi manageri.

Misiunea organizaţiei este de a identifica tendinţe cu impact economic, social, politic şi cultural şi de a împărţăşi know-how şi soluţii aplicate. Cele mai importante proiecte ale Hospitality Culture Institute sunt: Romanian Hospitality Awards, Food&Beverages Innovation Camp, F&B Business Accelerator, National Food Service Research, Urbea food Fest şi Intimate Roundtable Conversations. AGERPRES

Turiştii vor intra în Veneţia cu bilet
Turism 22 Aprilie 2025, 10:24

Turiştii vor intra în Veneţia cu bilet

Turiştii au decis să vină de Paşte la Veneţia, în ciuda faptului că trebuie să plătească 10 euro de persoană pentru biletul...

Turiştii vor intra în Veneţia cu bilet
Cetatea lui Vlad Țepeș de la Poenari își deschide porțile pentru vizitatori de Paște
Turism 17 Aprilie 2025, 10:39

Cetatea lui Vlad Țepeș de la Poenari își deschide porțile pentru vizitatori de Paște

Turiștii care doresc să viziteze Cetatea Poenari în perioada Sărbătorilor Pascale o pot face în cadrul unui program special...

Cetatea lui Vlad Țepeș de la Poenari își deschide porțile pentru vizitatori de Paște
Agroturismul românesc prinde aripi. Tradiția atrage tot mai mulți turiști
Turism 16 Aprilie 2025, 12:33

Agroturismul românesc prinde aripi. Tradiția atrage tot mai mulți turiști

Turismul rural din România trece printr-o perioadă de efervescență. Din ce în ce mai mulți turiști români și străini aleg...

Agroturismul românesc prinde aripi. Tradiția atrage tot mai mulți turiști
Voucherele de vacanță ar putea deveni accesibile în curând, dacă normele sunt aprobate
Turism 15 Aprilie 2025, 11:18

Voucherele de vacanță ar putea deveni accesibile în curând, dacă normele sunt aprobate

Guvernul ar putea aproba în această săptămână normele de accesare a voucherelor de vacanţă, potrivit ministrului Economiei,...

Voucherele de vacanță ar putea deveni accesibile în curând, dacă normele sunt aprobate
Turiștii pot explora din nou Cetatea Poenari, simbol al istoriei medievale
Turism 04 Aprilie 2025, 18:39

Turiștii pot explora din nou Cetatea Poenari, simbol al istoriei medievale

Cetatea Poenari, unul dintre cele mai spectaculoase monumente medievale din România, se redeschide oficial publicului după o...

Turiștii pot explora din nou Cetatea Poenari, simbol al istoriei medievale
Turismul intern a avut un start bun în 2025, cu o creștere ușoară
Turism 04 Aprilie 2025, 12:36

Turismul intern a avut un start bun în 2025, cu o creștere ușoară

Sectorul turistic din România a înregistrat o ușoară creștere în perioada ianuarie-februarie 2025, potrivit datelor publicate...

Turismul intern a avut un start bun în 2025, cu o creștere ușoară
Cetățenii UE nu mai pot intra liber în Marea Britanie, fiind necesară o autorizaţia electronică
Turism 02 Aprilie 2025, 13:23

Cetățenii UE nu mai pot intra liber în Marea Britanie, fiind necesară o autorizaţia electronică

Triștii europeni care doresc să viziteze Marea Britanie vor trebui să obțină o autorizație electronică de călătorie (ETA)...

Cetățenii UE nu mai pot intra liber în Marea Britanie, fiind necesară o autorizaţia electronică
Vacanță de Paște în Vâlcea: Tradiții, mănăstiri, meșteșuguri și ospitalitate autentică
Turism 27 Martie 2025, 18:40

Vacanță de Paște în Vâlcea: Tradiții, mănăstiri, meșteșuguri și ospitalitate autentică

Sărbătorile Pascale din acest an aduc o ocazie unică pentru turismul intern: Paștele Ortodox și cel Catolic sunt sărbătorite...

Vacanță de Paște în Vâlcea: Tradiții, mănăstiri, meșteșuguri și ospitalitate autentică