Ascultă Radio Antena Satelor Live

Managerii din HoReCa consideră că lipsa personalului şi instabilitatea economică vor afecta industria în 2025

Peste o treime (37,6%) dintre antreprenorii şi managerii care activează în industria HoReCa din România consideră că principala încercare a anului 2025 o va constitui lipsa personalului, în timp ce mai mult de un sfert (27,6%) se tem de schimbările legislative şi reglementările guvernamentale, reiese dintr-un sondaj realizat de Hospitality Culture Institute.

Managerii din HoReCa consideră că lipsa personalului şi instabilitatea economică vor afecta industria în 2025
Foto: Pixabay.com

12 Decembrie 2024, 11:30

Conform datelor centralizate în cercetare, 22,7% dintre respondenţi cred că instabilitatea economică din România îşi va spune cuvântul în faţa afacerilor din acest domeniu, pe parcursul anului viitor.

Totodată, estimările a 41,5% din totalul celor intervievaţi arată că anul 2025 va aduce cea mai mare creştere a segmentului de QSR (Quick Service Restaurant) & Fast Casual, pe când 29,3% sunt de acord cu dezvoltarea şi mai accentuată a zonei de 'take- away' şi de livrări. În acelaşi timp, segmentul de fine dining şi experienţe culinare va fi pe un trend ascendent.

Cea mai mare problemă a sectorului HoReCa va fi legată de lipsa personalului, consideră 37,6% dintre decidenţii din domeniu, 27,6% vorbesc despre schimbările legislative şi reglementările guvernamentale, iar 22,7% cred că instabilitatea economică îşi va spune cuvântul.

Potrivit sursei citate, peste jumătate (51,4%) dintre manageri declară că, începând cu anul 2025, dar şi în anii care urmează, sustenabilitatea va schimba faţa industriei de ospitalitate şi va atrage după sine şi alte măsuri care pot menţine competitivitatea la un nivel ridicat. În acest sens, 55,8% din totalul celor chestionaţi menţionează inovaţiile în servicii şi meniu, 21,5% investiţiile în marketing şi publicitate şi 18,8% reducerea costurilor operaţionale.

La capitolul profitabilitate, veniturile pentru anul viitor vor rămâne relativ constante, în opinia a 33,1% dintre liderii industriei HoReCa, în timp ce 29,3% se aşteaptă la o creştere uşoară a câştigurilor. La polul opus, 23,8% dintre respondenţi anticipează o uşoară scădere a marjelor.

Sondajul a fost realizat în lunile octombrie şi noiembrie pe un eşantion de 200 dintre cei mai reputaţi manageri şi antreprenori din HoReCa, ale căror afaceri totalizează peste 25% din cifra de afaceri a sectorului.

În luna ianuarie 2025, pentru al optulea an consecutiv, Hospitality Culture Institute va da startul uneia dintre cele mai mari activităţi de cercetare şi sondare a pieţei de ospitalitate. Aceasta se va derula pe două direcţii: cantitativ naţional (800 interviuri telefonice în: Bucureşti, Iaşi, Cluj, Braşov şi Timişoara), precum şi pe segmentarea pieţei în funcţie de ocaziile de consum. Rezultatele cercetării vor fi gata două luni mai târziu, în luna martie.

Hospitality Culture Institute reuneşte lideri din ospitalitate, profesionişti din diverse industrii, arhitecţi, reprezentanţi media, antreprenori şi manageri.

Misiunea organizaţiei este de a identifica tendinţe cu impact economic, social, politic şi cultural şi de a împărţăşi know-how şi soluţii aplicate. Cele mai importante proiecte ale Hospitality Culture Institute sunt: Romanian Hospitality Awards, Food&Beverages Innovation Camp, F&B Business Accelerator, National Food Service Research, Urbea food Fest şi Intimate Roundtable Conversations. AGERPRES

ANAT cere numrea unui secretar de stat tehnocrat la Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului
Turism 08 Ianuarie 2025, 14:16

ANAT cere numrea unui secretar de stat tehnocrat la Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) solicită Guvernului să numească un secretar de stat la...

ANAT cere numrea unui secretar de stat tehnocrat la Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului
Harghita: A crescut uşor numărul turiştilor care au vizitat salina Praid în 2024
Turism 08 Ianuarie 2025, 13:21

Harghita: A crescut uşor numărul turiştilor care au vizitat salina Praid în 2024

Numărul turiştilor care au vizitat salina Praid în anul 2024 a crescut uşor, chiar dacă aceasta a fost închisă timp de o...

Harghita: A crescut uşor numărul turiştilor care au vizitat salina Praid în 2024
Amenzi pentru comercianţii din şase zone turistice
Turism 04 Ianuarie 2025, 10:35

Amenzi pentru comercianţii din şase zone turistice

Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au aplicat amenzi în valoare de aproape 460.000 de...

Amenzi pentru comercianţii din şase zone turistice
CNN Travel: România, inclusă pe lista locurilor care merită vizitate în 2025
Turism 03 Ianuarie 2025, 10:28

CNN Travel: România, inclusă pe lista locurilor care merită vizitate în 2025

România, alături de obiective exotice din Asia, America Latină, Africa şi Europa, se află pe lista alcătuită de CNN. CNN...

CNN Travel: România, inclusă pe lista locurilor care merită vizitate în 2025
Recomandări Salvamont pentru iubitorii muntelui
Turism 27 Decembrie 2024, 08:34

Recomandări Salvamont pentru iubitorii muntelui

Vremea în zona montană poate fi imprevizibilă, iar drumeţiile trebuie evitate în condiţii de furtună sau ceaţă.

Recomandări Salvamont pentru iubitorii muntelui
Uniunea Naţională a Patronatului Român solicită menţinerea voucherelor de vacanţă
Turism 24 Decembrie 2024, 19:11

Uniunea Naţională a Patronatului Român solicită menţinerea voucherelor de vacanţă

Uniunea Naţională a Patronatului Român (UNPR) susţine demersul patronatelor din turism solicitând să nu se elimine voucherele...

Uniunea Naţională a Patronatului Român solicită menţinerea voucherelor de vacanţă
Turismul în Borsec, în continuă creştere
Turism 24 Decembrie 2024, 19:06

Turismul în Borsec, în continuă creştere

Tot mai mulţi turişti vizitează staţiunea Borsec, cunoscută în trecut pentru frumuseţea şi bogăţia apelor minerale. Între...

Turismul în Borsec, în continuă creştere
Se schiază în condiţii bune şi foarte bune în partea superioară a Masivului Postăvarul
Turism 20 Decembrie 2024, 10:09

Se schiază în condiţii bune şi foarte bune în partea superioară a Masivului Postăvarul

Dacă alegeţi să coborâţi pe Drumul Roşu, în zona de îmbarcare de la telescaunul Ruia se coboară pe o bandă cu zăpadă de doar...

Se schiază în condiţii bune şi foarte bune în partea superioară a Masivului Postăvarul