Ascultă Radio Antena Satelor Live

Managerii din HoReCa consideră că lipsa personalului şi instabilitatea economică vor afecta industria în 2025

Peste o treime (37,6%) dintre antreprenorii şi managerii care activează în industria HoReCa din România consideră că principala încercare a anului 2025 o va constitui lipsa personalului, în timp ce mai mult de un sfert (27,6%) se tem de schimbările legislative şi reglementările guvernamentale, reiese dintr-un sondaj realizat de Hospitality Culture Institute.

Managerii din HoReCa consideră că lipsa personalului şi instabilitatea economică vor afecta industria în 2025
Foto: Pixabay.com

12 Decembrie 2024, 11:30

Conform datelor centralizate în cercetare, 22,7% dintre respondenţi cred că instabilitatea economică din România îşi va spune cuvântul în faţa afacerilor din acest domeniu, pe parcursul anului viitor.

Totodată, estimările a 41,5% din totalul celor intervievaţi arată că anul 2025 va aduce cea mai mare creştere a segmentului de QSR (Quick Service Restaurant) & Fast Casual, pe când 29,3% sunt de acord cu dezvoltarea şi mai accentuată a zonei de 'take- away' şi de livrări. În acelaşi timp, segmentul de fine dining şi experienţe culinare va fi pe un trend ascendent.

Cea mai mare problemă a sectorului HoReCa va fi legată de lipsa personalului, consideră 37,6% dintre decidenţii din domeniu, 27,6% vorbesc despre schimbările legislative şi reglementările guvernamentale, iar 22,7% cred că instabilitatea economică îşi va spune cuvântul.

Potrivit sursei citate, peste jumătate (51,4%) dintre manageri declară că, începând cu anul 2025, dar şi în anii care urmează, sustenabilitatea va schimba faţa industriei de ospitalitate şi va atrage după sine şi alte măsuri care pot menţine competitivitatea la un nivel ridicat. În acest sens, 55,8% din totalul celor chestionaţi menţionează inovaţiile în servicii şi meniu, 21,5% investiţiile în marketing şi publicitate şi 18,8% reducerea costurilor operaţionale.

La capitolul profitabilitate, veniturile pentru anul viitor vor rămâne relativ constante, în opinia a 33,1% dintre liderii industriei HoReCa, în timp ce 29,3% se aşteaptă la o creştere uşoară a câştigurilor. La polul opus, 23,8% dintre respondenţi anticipează o uşoară scădere a marjelor.

Sondajul a fost realizat în lunile octombrie şi noiembrie pe un eşantion de 200 dintre cei mai reputaţi manageri şi antreprenori din HoReCa, ale căror afaceri totalizează peste 25% din cifra de afaceri a sectorului.

În luna ianuarie 2025, pentru al optulea an consecutiv, Hospitality Culture Institute va da startul uneia dintre cele mai mari activităţi de cercetare şi sondare a pieţei de ospitalitate. Aceasta se va derula pe două direcţii: cantitativ naţional (800 interviuri telefonice în: Bucureşti, Iaşi, Cluj, Braşov şi Timişoara), precum şi pe segmentarea pieţei în funcţie de ocaziile de consum. Rezultatele cercetării vor fi gata două luni mai târziu, în luna martie.

Hospitality Culture Institute reuneşte lideri din ospitalitate, profesionişti din diverse industrii, arhitecţi, reprezentanţi media, antreprenori şi manageri.

Misiunea organizaţiei este de a identifica tendinţe cu impact economic, social, politic şi cultural şi de a împărţăşi know-how şi soluţii aplicate. Cele mai importante proiecte ale Hospitality Culture Institute sunt: Romanian Hospitality Awards, Food&Beverages Innovation Camp, F&B Business Accelerator, National Food Service Research, Urbea food Fest şi Intimate Roundtable Conversations. AGERPRES

România turistică: Intre potențial uriaș și pași mici
Turism 17 Iulie 2025, 14:39

România turistică: Intre potențial uriaș și pași mici

Natura este mai mult decât generoasă cu țara noastră, care beneficiază de resurse uriașe pentru a-și dezvolta un turism...

România turistică: Intre potențial uriaș și pași mici
Sărbătoare mare la poalele Cetății Neamțului
Turism 10 Iulie 2025, 22:30

Sărbătoare mare la poalele Cetății Neamțului

La Târgu Neamț, între 11 și 13 iulie, istoria coboară printre oameni. Se aud pași de domnițe și cavaleri, tropote de cai,...

Sărbătoare mare la poalele Cetății Neamțului
7 destinații balneare ale României și afecțiunile care pot fi tratate în aceste stațiuni
Turism 10 Iulie 2025, 22:14

7 destinații balneare ale României și afecțiunile care pot fi tratate în aceste stațiuni

România are o tradiție balneară de peste un secol, cu stațiuni renumite pentru apele minerale, nămolurile terapeutice și...

7 destinații balneare ale României și afecțiunile care pot fi tratate în aceste stațiuni
Redescoperirea naturii, invitație în inima munților Rodnei
Turism 10 Iulie 2025, 17:45

Redescoperirea naturii, invitație în inima munților Rodnei

Într-o lume din ce în ce mai grăbită, Parcul Național Munții Rodnei rămâne un colț de liniște și frumusețe autentic...

Redescoperirea naturii, invitație în inima munților Rodnei
Anul 2025 va fi un an foarte complicat pentru turismul românesc, spun specialiştii din domeniu
Turism 04 Iulie 2025, 13:18

Anul 2025 va fi un an foarte complicat pentru turismul românesc, spun specialiştii din domeniu

Turismul românesc continuă să crească, potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică....

Anul 2025 va fi un an foarte complicat pentru turismul românesc, spun specialiştii din domeniu
Turismul buzoian este prejudiciat de întârzierea modernizării mai multor drumuri judeţene din regiune
Turism 03 Iulie 2025, 13:21

Turismul buzoian este prejudiciat de întârzierea modernizării mai multor drumuri judeţene din regiune

Turismul buzoian este prejudiciat de întârzierea modernizării mai multor drumuri judeţene din regiune. Lucrările sunt blocate...

Turismul buzoian este prejudiciat de întârzierea modernizării mai multor drumuri judeţene din regiune
Industria ospitalităţii va fi afectată serios de o eventuală majorare a TVA în domeniu, de la 9 la 19 la sută
Turism 02 Iulie 2025, 13:15

Industria ospitalităţii va fi afectată serios de o eventuală majorare a TVA în domeniu, de la 9 la 19 la sută

Industria ospitalităţii va fi afectată serios de o eventuală majorare a TVA în domeniu, de la 9 la 19 la sută. Preşedintele...

Industria ospitalităţii va fi afectată serios de o eventuală majorare a TVA în domeniu, de la 9 la 19 la sută
Turismul montan din Gorj se îmbogăţeşte cu Traseul Tranşeelor, primul traseu cu temă istorică
Turism 30 Iunie 2025, 10:27

Turismul montan din Gorj se îmbogăţeşte cu Traseul Tranşeelor, primul traseu cu temă istorică

Salvamontiştii din judeţul Gorj au inaugurat recent „Traseul Tranşeelor”, primul traseu turistic cu temă istorică, ce oferă...

Turismul montan din Gorj se îmbogăţeşte cu Traseul Tranşeelor, primul traseu cu temă istorică