Ascultă Radio Antena Satelor Live

Orașul fascinant ce unește, geografic și cultural, două continente. 10 obiective turistice de mare valoare ale Istanbulului

Perlă a fostului Bizanț, orașul Istanbul este un loc cu un farmec aparte, care poartă amprenta istoriei sale foarte vechi și a întregii sale dezvoltări de-a lungul secolelor.Acest loc, locuit de peste 5.000 de ani, capitală a două mari imperii ale omenirii, cel Otoman și cel Bizantin, reușește să impresioneze turiștii prin clădirile impunătoare, bogat decorate cu motive musulmane, prin aromele gastronomiei turcești și, mai ales, prin atmosfera de poveste, desprinsă din istorisirile Seherezadei. Orașul încântă privirea atât prin așezarea sa geografică cât și prin istoria și cultura sa, păstrata atât de bine și în prezent, ce abundă în monumente și obiective pentru toate gusturile. Pe lângă toate acestea, Istanbulul este cunoscut în întreaga lume prin unicitatea așezării sale geografice, fiind singurul oraş din lume ce se desfăşoară pe malurile a două continente, Europa şi Asia.

10 Ianuarie 2016, 09:12

Cel mai mare oraş al Turciei, cu o suprafață de 1965 km2 și o popolație de peste 11 milioane de locuitori, Istanbul este unul dintre cele mai aglomerate și mai cosmopolite locuri din Europa și din lume, fiind considerat, pe bună dreptate, locul de întâlnire al Apusului cu Orientul. Acesta se găseşte pe malul strâmtorii Bosfor, la malurile Mării Marmara. Oraşul este împărţit în două de un estuar numit Cornul de Aur, care împreună cu Marea Marmara, formează o peninsulă cu un liman natural.
În urma diverselor civilizații care și-au pus amprenta asupra orașului Istanbul a rămas o serie întreagă de obiective turistice și monumente istorice care pot fi astăzi admirate de miile de turiști ce aleg să își petreacă câteva zile la Istanbul.

Datorită distanței relativ mici în comparatie cu alte destinații europene, Istanbul este una dintre cele mai bune alegeri pentru o vacanță de neuitat, fie chiar și pentru un sfârșit de săptămână. În urma acestei experiențe, veți explora un univers fascinat și nebănuit, care vă va îmbogăți spiritual și cultural și vă va schimba imaginea de ansamblu asupra Orientului.

Acestea sunt câteva dintre obiectivele turistice care fac din Istanbul un loc ce merită explorat și descoperit în toată splendoarea lui.

1. Moscheea Albastră (Moscheea Sultanahmet) este simbolul orașului Istanbul și unul dintre cele mai renumite lăcașe de cult din lume. Are 6 minarete, iar pentru interior au fost folosite peste 21.000 de plăci de ceramică de Iznik. Dimensiunile lăcașului sunt impresionante, putând adăposti peste 10.000 de oameni, suprafața sălii de rugăciune fiind de 2646 mp. Construirea moscheii a durat aprox. 7,5 ani. Moscheea poate fi vizitată și ziua și noaptea, însă cea mai impresionantă priveliște o puteți vedea după apusul soarelui. Moscheea Albastră a fost construită la porunca sultanului Ahmet I și își datorează numele cantității impresionante de faianță albastră care a fost folosită la ridicarea sa. Accesul nu este condiționat de plata unui bilet de intrare, însă ar fi bine să evitați orele de rugăciune și să mergeți să vizitați Moscheea Albastră dimineața devreme sau după prânz.
Nu uitați că la intrare în moschei femeile trebuie să aibă capul acoperit și o ținută decentă. Toata lumea se va descălța și își va lua încălțămintea într-o punguță.

2. Palatul Topkapî – se află în zona pieței Sultanahmet și reprezintă unul dintre cele mai importante obiective din Istanbul. De aici a fost condus Imperiul Otoman timp de 400 de ani și au fost luate decizii importante. Tot de aici a condus Imperiul Otoman și Sultanul Suleyman Magnificul. Se întinde pe o suprafață de aprox. 700.000 mp, fiind înconjurat de ziduri cu o lungime de 5 km. Se poate vizita doar palatul (25 lire turcești/persoană) sau palatul + haremul (40 lire/persoană).

3. Muzeul Sfânta Sofia – o capodoperă a arhitecturii bizantine, a fost construit în anul 537, având rol de biserică până în anul 916, iar mai apoi de moschee până în 1934. A fost deschis ca muzeu în anul 1935 și se spune că este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Turcia. Datorită lui Mustafa Kemal Ataturk s-au făcut unele restaurări, care au pus din nou în lumină mozaicuri de mare importanță istorică. Taxa de intrare este de 25 lire/persoană. Se poate vizita în fiecare zi cu excepția zilei de luni.

4. Palatul Dolmabahce – se află pe malul Bosforului, în partea europeană și are grădini mari și frumoase. A folosit ca Parlament otoman doar 2 luni, iar din anul 1923 a fost pus la dispoziția lui Mustafa Kemal Ataturk (“părintele Turciei moderne”) care a și murit aici în 1938. Toate ceasurile din palat sunt oprite la 9:05 – ora la care a decedat Ataturk.
În interior, palatul este fastuos și bogat ornamentat, cu obiecte de mare valoare. Se poate vizita în fiecare zi cu excepția zilelor de luni și joi, iar prețul biletului de intrare este 40 de lire (palatul + haremul).

5. Basilica Cisternă (Palatul Scufundat) – sub oraș, aproape de Muzeul Sfânta Sofia, se află o cisternă care este puțin cunoscută turiștilor. Aceasta reprezintă un fost rezervor de apă al orașului, al doilea ca mărime dintre cele 60 construite în perioada bizantină. A fost realizat în anul 532 în doar câteva luni, având o lățime de 70 m, o lungime de 140 m și o suprafață totală de aprox. 10.000 mp. Cele 336 de coloane din interior sunt frumos luminate și conduc vizitatorii spre locul unde se află 2 capete ale Meduzei dispuse invers și pe o parte. Cisterna merită vizitată pentru decorațiunile impresionante și pentru valoarea istorică.

6. Moscheea Suleymaniye (Moscheea lui Suleyman) – este cea mai mare moschee din Istanbul și a fost ridicată între anii 1550 – 1557. Construcția este fortificată și foarte solidă, arhitectul spunându-i lui Suleyman la inaugurare că “Această moschee va supraviețui atât cât va supraviețui întreaga lume!”. În curtea moscheii se află mormântul sultanului Suleyman Magnificul și al iubitei sale soții sultana Hurrem, dar în clădiri separate. Moscheea Suleymaniye este un obiectiv turistic grandios și construit pe un deal, fiind vizibilă din multe zone ale orașului. Are 4 minarete, 2 cu câte 3 balcoane și 2 cu câte 2 balcoane, însumând 10 balcoane – reprezentarea faptului că Suleyman a fost al 10-lea sultan al dinastiei otomane.

7. Miniaturk – este un parc în aer liber unde sunt expuse în miniatură principalele obiective turistice din Turcia. Are și o zonă dedicată Istanbulului, unde puteți admira din toate părțile Sfânta Sofia, Moscheea Albastră, Palatul Topkapi. Taxa de intrare este de 10 lire/persoană, parcul fiind deschis până la ora 18:00.

8. Marele Bazar – este un cunoscut centru comercial imens și aglomerat. Are în jur de 4000 de magazine și se întinde pe o suprafață de 47.000 mp, unde puteți găsi tot ceea ce doriți, inclusiv produse tradiționale turcești.

9. Podul Galata – face legatura dintre cele două părți europene ale Istanbulului. Se poate trece pe jos, cu mașina sau cu transportul în comun, iar seara oferă priveliști superbe asupra Turnului Galata, Moscheii Suleymaniye, Moscheii Noi, Podului Bosfor. La etajul inferior al podului există multe restaurante și terase unde se poate servi masa.

10. Croaziera pe Bosfor – cu siguranță nu trebuie să ratați o croazieră pe Bosfor, atunci când vizitați Istanbulul. Veți avea o altă viziune asupra orașului privind de pe apă principalele obiective turistice: Moscheea Albastră, Muzeul Sfânta Sofia, Palatul Topkapi, Palatul Dolmabahce, Moscheea Suleymaniye. În plus, vă veți da seama de grandoarea celor două poduri care fac legătura între Europa și Asia: Podul Bosfor și Podul Fatih Sultan Mehmet.

Turiştii vor intra în Veneţia cu bilet
Turism 22 Aprilie 2025, 10:24

Turiştii vor intra în Veneţia cu bilet

Turiştii au decis să vină de Paşte la Veneţia, în ciuda faptului că trebuie să plătească 10 euro de persoană pentru biletul...

Turiştii vor intra în Veneţia cu bilet
Cetatea lui Vlad Țepeș de la Poenari își deschide porțile pentru vizitatori de Paște
Turism 17 Aprilie 2025, 10:39

Cetatea lui Vlad Țepeș de la Poenari își deschide porțile pentru vizitatori de Paște

Turiștii care doresc să viziteze Cetatea Poenari în perioada Sărbătorilor Pascale o pot face în cadrul unui program special...

Cetatea lui Vlad Țepeș de la Poenari își deschide porțile pentru vizitatori de Paște
Agroturismul românesc prinde aripi. Tradiția atrage tot mai mulți turiști
Turism 16 Aprilie 2025, 12:33

Agroturismul românesc prinde aripi. Tradiția atrage tot mai mulți turiști

Turismul rural din România trece printr-o perioadă de efervescență. Din ce în ce mai mulți turiști români și străini aleg...

Agroturismul românesc prinde aripi. Tradiția atrage tot mai mulți turiști
Voucherele de vacanță ar putea deveni accesibile în curând, dacă normele sunt aprobate
Turism 15 Aprilie 2025, 11:18

Voucherele de vacanță ar putea deveni accesibile în curând, dacă normele sunt aprobate

Guvernul ar putea aproba în această săptămână normele de accesare a voucherelor de vacanţă, potrivit ministrului Economiei,...

Voucherele de vacanță ar putea deveni accesibile în curând, dacă normele sunt aprobate
Turiștii pot explora din nou Cetatea Poenari, simbol al istoriei medievale
Turism 04 Aprilie 2025, 18:39

Turiștii pot explora din nou Cetatea Poenari, simbol al istoriei medievale

Cetatea Poenari, unul dintre cele mai spectaculoase monumente medievale din România, se redeschide oficial publicului după o...

Turiștii pot explora din nou Cetatea Poenari, simbol al istoriei medievale
Turismul intern a avut un start bun în 2025, cu o creștere ușoară
Turism 04 Aprilie 2025, 12:36

Turismul intern a avut un start bun în 2025, cu o creștere ușoară

Sectorul turistic din România a înregistrat o ușoară creștere în perioada ianuarie-februarie 2025, potrivit datelor publicate...

Turismul intern a avut un start bun în 2025, cu o creștere ușoară
Cetățenii UE nu mai pot intra liber în Marea Britanie, fiind necesară o autorizaţia electronică
Turism 02 Aprilie 2025, 13:23

Cetățenii UE nu mai pot intra liber în Marea Britanie, fiind necesară o autorizaţia electronică

Triștii europeni care doresc să viziteze Marea Britanie vor trebui să obțină o autorizație electronică de călătorie (ETA)...

Cetățenii UE nu mai pot intra liber în Marea Britanie, fiind necesară o autorizaţia electronică
Vacanță de Paște în Vâlcea: Tradiții, mănăstiri, meșteșuguri și ospitalitate autentică
Turism 27 Martie 2025, 18:40

Vacanță de Paște în Vâlcea: Tradiții, mănăstiri, meșteșuguri și ospitalitate autentică

Sărbătorile Pascale din acest an aduc o ocazie unică pentru turismul intern: Paștele Ortodox și cel Catolic sunt sărbătorite...

Vacanță de Paște în Vâlcea: Tradiții, mănăstiri, meșteșuguri și ospitalitate autentică