Sărbătoare mare la poalele Cetății Neamțului
La Târgu Neamț, între 11 și 13 iulie, istoria coboară printre oameni. Se aud pași de domnițe și cavaleri, tropote de cai, strigăt de bucium și clinchet de zale. E vremea Zilelor Cetății Neamț, un eveniment care a devenit, de la an la an, tot mai așteptat de cei din zonă și nu numai.

Articol de Ramona Alexandrescu, 10 Iulie 2025, 22:30
Ionela Rusu - directorul Casei de Cultură “Ion Creangă” din Târgu Neamț, invitata realizatoarei Violeta Anghel, ne-a întâmpinat cu zâmbetul deschis și cu emoția aceea sinceră pe care o au oamenii care fac totul din pasiune.
„Ne ajută Dumnezeu și vremea, iar când ploaia vine ca o binecuvântare, știi că urmează un eveniment reușit. Toți suntem în pregătiri, începem vineri după-amiază și încheiem duminică seara, la ora 22. Vă așteptăm cu tot sufletul la poalele Cetății!”, spune Ionela Rusu.
Pe stadionul orașului se formează, an de an, un sat medieval cum rar mai vezi în România: meșteri vechi, ateliere de scriere caligrafică și monetărie, armuri, sabii, domnițe în rochii vaporoase și cavaleri ce păzesc cu mândrie fiecare colț. Iar copiii pot deveni, pentru o zi, parte dintr-o poveste îmbrăcând costume de epocă și învățând cum se trăia pe vremea lui Ștefan cel Mare.
Pe scena Amfiteatrului „Ștefan cel Mare” din oraș, atmosfera va fi întreținută de Lupii lui Calancea (sâmbătă seara) și Valentin Uzun&Orchestra Tharmis (duminică seara). Dar dincolo de spectacol, există ceva mai adânc: o legătură tainică între oameni, locuri și trecut.
„Nu e doar un festival. Este o reîntoarcere la rădăcini. E un fel de a spune copiilor noștri: uitați-vă cât de frumos este neamul acesta.”
Evenimentul se completează cu o slujbă duminică dimineață, în Paraclisul Voievodal „Sfântul Nicolae” din Cetate un moment rar și profund. În acest loc încărcat de istorie, rugăciunea sună altfel, iar liniștea are greutatea veacurilor trecute.
Totodată, zona Târgu Neamț înseamnă și turism duhovnicesc. Mănăstirile Agapia, Văratec, Sihăstria, Secu și Sihla sunt toate aproape, fiecare cu povestea și tihna ei. Casa Memorială Ion Creangă, locul unde cuvintele s-au făcut basm și copilăria a devenit eternă.
Pentru cei care poartă dorul gusturilor de altădată, în taberele cavalerești se gătește ca-n vremurile bune: la foc de lemne, în ceaun, cu ingrediente simple și dragoste pentru bucate.
Așadar, dacă aveți drum spre Moldova în weekend, nu ocoliți Târgu Neamț. Aici, istoria nu se învață din cărți, ci se trăiește cu sufletul deschis, printre oameni buni și povești nemuritoare.
„Vă invit cu toată inima să fiți alături de noi, între 11 și 13 iulie, la Târgu Neamț, la Zilele Cetății. E o sărbătoare a sufletului românesc, a istoriei noastre și a tradițiilor care ne definesc. Fie că veniți pentru muzică, pentru ateliere, pentru bucate sau pur și simplu ca să vă regăsiți rădăcinile, locul vă va primi cu brațele deschise. Cetatea Neamțului nu e doar o piatră de hotar, e o chemare. Veniți să o auziți și voi”, a mai declarat, cu emoție, Ionela Rusu.
Cu asemenea cuvinte și cu atâta suflet pus în fiecare detaliu, Zilele Cetății Neamț nu sunt doar un festival. Sunt o întoarcere la ceea ce suntem cu adevărat.
Ne vedem la Cetate!