Turismul montan din Gorj se îmbogăţeşte cu Traseul Tranşeelor, primul traseu cu temă istorică
Salvamontiştii din judeţul Gorj au inaugurat recent „Traseul Tranşeelor”, primul traseu turistic cu temă istorică, ce oferă turiştilor ocazia unică de a descoperi vestigii ale tranşeelor săpate în timpul Primului Război Mondial, păstrate aproape intacte de-a lungul timpului.

Articol de Petruț Mazilu, 30 Iunie 2025, 10:27
Salvamontiştii gorjeni alături de un grup de iubitori ai muntelui, au amenajat un traseu montan menit să pună în valoare şi să includă în circuitul turistic, pe lângă frumuseţea zonei montane a masivului Vâlcan, şi elemente de interes istoric, mărturii ale luptelor duse de Armata Română în Primul război mondial, 'Războiul cel Mare - Războiul de Reîntregire a Neamului', a precizat, luni, şeful Salvamont România, Sabin Cornoiu.
Traseul porneşte din satul Bâlta, comuna Runcu, urcă pe valea Bâlţii şi ajunge în vârful Arcanu unde încă există bine păstrate şi conturate tranşee ale Armatei române folosite în prima perioada a luptelor din acest masiv.
Mai mult decât atât, după o cercetare atentă a hărţilor de epocă şi a documentelor ce descriau repartiţia în dispozitivul de luptă a părţilor combatante, s-a descoperit că în tranşeele din vârful Arcanu au luptat ostaşii din compania a 16-a din cadrul Batalionului IV al Regimentului 18 Infanterie Gorj, companie condusă, în prima perioada a luptelor din masiv şi din judeţul Hunedoara, chiar de gorjeanul Gheorghe Tătărăscu, fost prim-ministru al României.
Traseul a fost marcat cu stâlpi cu săgeţi indicatoare, iar într-unul dintre cele mai vizibile şi bine conservate sectoare ale liniei de tranşee au fost amplasate două panouri descriptive cu informaţii despre luptele din această zonă, amplasare trupelor, viaţa în tranşee, reproduceri după fotografii şi hărţi de epocă şi informaţii despre Gheorghe Tătărăscu.
În premieră naţională, stâlpii de marcaj, pe lângă elementele reflectorizante şi fotoluminescente pe care le deţin, au fost prevăzuţi şi cu lămpi cu alimentare solară, astfel încât să asigure o bună orientare şi pe timp de noapte.