-

Rata de mortalitate a albinelor, subiect de interes pentru cercetători

Albinele din întreaga lume ar putea în curând să poarte mici dispozitive electronice, ca parte a unui studiu condus de cercetătorii din Australia. In ultimii ani, starea de sanatate a albinelor s-a aflat intr-o continua deteriorare, fapt ce afecteaza capacitatea lor de a poleniza culturile. Se incearca identificarea acelor factori daunatori, pentru a preveni un real dezastru.

Transmitatoarele electronice vor folosi identificarea prin frecvente radio (RFID) si vor include micro-senzori, pentru a monitoriza activitatea de zi cu zi a albinelor. Tehnologia le va permite cercetatorilor sa analizeze efectele unor factori de stres – boli, pesticide, poluarea aerului, contaminarea apei, hrana albinelor, conditiile meteorologice si capacitatea de a poleniza.

Se investigheaza, de asemenea, ce factori sau ce combinatie de factori duce la disparitia sau decesul albinelor.

Senzorii functioneaza in mod similar cu o cutie neagra a unui avion, oferind informatii vitale despre ce conditii anume au un impact asupra sanatatii albinelor.

Albinele sunt, in general, destul de “previzibile”, insa modelele comportamentale recente indica faptul ca stresul afecteaza intreaga populatie, de pe tot globul. Cercetatorii au mai declarat ca prin acest proces de urmarire a miscarilor insectelor, ei pot identifica anumite cauze de stres, scopul fiind de a le proteja si de a atrage atentia asupra importantei lor.

Coordonatorul proiectului a concluzionat spunand ca acesta este momentul potrivit pentru a initia un efort national si international foarte bine coordonat. Tehnologia comuna si protocoalele de cercetare combinate vor ajuta la rezolvarea problemelor cu care se confrunta albinele din intreaga lume inainte de a fi prea tarziu.

Citeste articolul complet pe curademiere.ro