Ascultă Radio Antena Satelor Live

Agricultorii din Arad se confruntă cu pierderi masive la cultura porumbului

Agricultorii din judeţul Arad se confruntă în acest an cu una dintre cele mai slabe recolte de porumb din ultimele şapte sezoane agricole. Producţia medie estimată este de aproximativ 3.500 kilograme la hectar, pe fondul secetei prelungite, care a afectat grav culturile.

Agricultorii din Arad se confruntă cu pierderi masive la cultura porumbului
Foto: Pixabay

Articol de Petruț Mazilu, 22 August 2025, 11:25

Potrivit datelor centralizate de autorităţi, între 70 şi 80% din suprafeţele cultivate au fost calamitate, ceea ce a dus la pierderi semnificative pentru fermieri.

Dintre cele 85.000 de hectare cultivate cu porumb în judeţ, până acum au fost semnalate pierderi provocate de secetă pe aproximativ 30.000 de hectare, a declarat directorul Direcţiei pentru Agricultură Arad, Pavel Ţica, citat de Agerpres.

Fermierii au transmis înştiinţări primăriilor cu privire la calamităţi, iar datele au fost centralizate de Direcţia pentru Agricultură, care în această perioadă are echipe trimise în tot judeţul pentru a face verificările.

'Suntem în plin proces de constatare şi evaluare a pagubelor şi, din păcate, în mare parte, ceea ce au transmis fermierii se confirmă pe teren. La porumb, în partea de vest a judeţului, precum la Chişineu-Criş, Arad, Sântana, Pecica sau Nădlac, unde precipitaţiile au fost foarte slabe, avem calamităţi de 70-80%. Dacă media precipitaţiilor în judeţ ar fi trebuit să fie de 500-600 de litri pe metru pătrat, am avut doar 300 de litri, adică jumătate. Acest deficit mare de apă a provocat pierderi însemnate şi la floarea-soarelui, de aproximativ 50%', a declarat Pavel Ţica.

El a spus că se estimează o producţie de porumb de numai 3.500 de kilograme la hectar, mai mică chiar şi decât anul trecut, un an foarte secetos, cu o producţie medie de 3.900 de kilograme la hectar.

Producţia de porumb din 2025 va fi cea mai mică din ultimii şapte ani. În 2023, producţia medie a fost de şapte tone la hectar, în 2022 şi 2021 a fost de şase tone, în 2020 a fost de şapte tone la hectar, iar în 2019 a fost de nouă tone.

'Acolo unde fermierii au irigat, producţia este foarte bună. De exemplu, un fermier din Vinga va avea 15.000 de kilograme la hectar, pe cele 220 de hectare pe care le irigă, am văzut acolo un porumb foarte bine dezvoltat', a mai spus şeful Direcţiei pentru Agricultură.

Referitor la despăgubirile ce vor fi acordate de stat fermierilor, instituţia are termen să trimită la Ministerul Agriculturii situaţia pagubelor până pe 15 decembrie, în timp ce fermierii pot transmite înştiinţările către primării până la 15 octombrie inclusiv.

Judeţul Arad are o suprafaţă arabilă de 350.000 de hectare, din suprafaţa totală de 775.000 de hectare.

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 10:29

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă

Producția de zahăr din România este în cădere liberă. Suprafețele cultivate cu sfeclă s-au redus drastic, iar tot mai puțini...

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Actualitatea agricola 17 Octombrie 2025, 14:27

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată

În pofida capriciilor meteorologice cu care s-au confruntat podgoriile, analizele de specialitate indică o performanță de...

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 14:06

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani

Înființată în 1980, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Cartof Târgu Secuiesc rămâne un reper al cercetării agricole...

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 09:37

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie

Deși odinioară era considerat „a doua pâine a românilor”, cartoful a ajuns în 2025 o cultură aproape de subzistență....

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:33

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu

Autoritățile sanitar-veterinare din județul Sibiu au instituit măsuri de urgență după depistarea unui focar de Boala Limbii...

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:05

Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie

În așteptarea sprijinului financiar vital, fermierii români au primit o veste importantă din partea Agenției de Plăți și...

Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie
O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 10:02

O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș

Comuna Poienarii de Mușcel din județul Argeș, situată în apropierea Mateiașului, găzduiește la sfârșitul acestei săptămâni un...

O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș
Grâul de toamnă, cultura care dă stabilitate fermierilor români
Actualitatea agricola 14 Octombrie 2025, 11:01

Grâul de toamnă, cultura care dă stabilitate fermierilor români

Toamna este anotimpul care aduce nu doar culori calde și aer răcoros, ci și una dintre cele mai importante etape din viața...

Grâul de toamnă, cultura care dă stabilitate fermierilor români