Ascultă Radio Antena Satelor Live

Andrei Plujar: Micile ferme şi producătorii locali sunt viitorul agriculturii româneşti

a membru al Comisiei de Agricultură, Silvicultură şi Industria Alimentară, deputatul Andrei Plujar, prezent la Târgul mare de Primăvară de la Răcăşdia a avut ocazia să stea de vorbă direct cu producătorii locali din Caraş-Severin. Interacţiunea cu aceştia i-a oferit o perspectivă reală asupra provocărilor pe care le întâmpină şi a soluţiilor care se pot implementa pentru a le susţine activitatea.

Andrei Plujar: Micile ferme şi producătorii locali sunt viitorul agriculturii româneşti
Foto: pixabay

01 Aprilie 2025, 10:34

"După alegerile prezidenţiale, îmi propun să organizez o întâlnire dedicată producătorilor locali, fermierilor şi punctelor gastronomice regionale. Aceasta va fi o oportunitate excelentă pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă, nevoile lor şi modalităţile prin care îi putem sprijini. Consider că este esenţial să avem o abordare directă şi să înţelegem provocările din teren pentru a veni cu soluţii viabile", a precizat Andrei Plujar.
"În cadrul Comisiei de Agricultură, ne concentrăm pe sprijinirea micilor producători şi promovarea produselor tradiţionale de calitate superioară. Viitorul aparţine fermelor mici şi mijlocii, care trebuie încurajate să producă sustenabil şi să aibă acces la pieţele de desfacere. Agricultura de subzistenţă trebuie transformată într-un model viabil economic, unde producătorii pot trăi decent din munca lor", a mai declarat deputatul Andrei Plujar. Un exemplu remarcabil al promovării produselor locale este Târgul de la Răcăşdia, un eveniment cu tradiţie care reuneşte producători din întreaga regiune. Acest târg nu doar că oferă o platformă pentru vânzarea produselor locale, dar creează şi un mediu propice pentru schimbul de experienţe între fermieri şi dezvoltarea unor noi parteneriate. Participarea la astfel de târguri este esenţială pentru micii producători, deoarece le permite să îşi promoveze produsele, să stabilească relaţii comerciale şi să atragă consumatori interesaţi de alimente sănătoase şi autentice. "Susţin organizarea acestor evenimente, deoarece ele păstrează vie tradiţia şi cultura gastronomică locală" a subliniat Andrei Plujar.
"Fiind crescut la sat, am o legătură profundă cu tradiţiile agricole şi gastronomice. Îmi place să consum produse bio, să redescopăr gusturile autentice ale copilăriei şi să sprijin micii producători care menţin aceste tradiţii. Cred cu tărie că viitorul agriculturii româneşti stă în susţinerea acestor producători şi în promovarea alimentelor locale de calitate". Pentru a asigura un viitor prosper agriculturii locale, este vital să fie sprijiniţi fermierii, să le fie promovate produsele tradiţionale şi să fie organizate târguri care facilitează accesul acestora pe piaţă. Târgul de la Răcăşdia este un exemplu de succes care trebuie susţinut şi replicat şi în alte regiuni. Prin colaborare şi implicare activă, putem contribui la dezvoltarea sustenabilă a agriculturii şi la păstrarea gustului autentic al produselor româneşti.

RADOR

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 10:29

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă

Producția de zahăr din România este în cădere liberă. Suprafețele cultivate cu sfeclă s-au redus drastic, iar tot mai puțini...

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Actualitatea agricola 17 Octombrie 2025, 14:27

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată

În pofida capriciilor meteorologice cu care s-au confruntat podgoriile, analizele de specialitate indică o performanță de...

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 14:06

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani

Înființată în 1980, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Cartof Târgu Secuiesc rămâne un reper al cercetării agricole...

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 09:37

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie

Deși odinioară era considerat „a doua pâine a românilor”, cartoful a ajuns în 2025 o cultură aproape de subzistență....

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:33

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu

Autoritățile sanitar-veterinare din județul Sibiu au instituit măsuri de urgență după depistarea unui focar de Boala Limbii...

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:05

Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie

În așteptarea sprijinului financiar vital, fermierii români au primit o veste importantă din partea Agenției de Plăți și...

Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie
O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 10:02

O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș

Comuna Poienarii de Mușcel din județul Argeș, situată în apropierea Mateiașului, găzduiește la sfârșitul acestei săptămâni un...

O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș
Grâul de toamnă, cultura care dă stabilitate fermierilor români
Actualitatea agricola 14 Octombrie 2025, 11:01

Grâul de toamnă, cultura care dă stabilitate fermierilor români

Toamna este anotimpul care aduce nu doar culori calde și aer răcoros, ci și una dintre cele mai importante etape din viața...

Grâul de toamnă, cultura care dă stabilitate fermierilor români