Ascultă Radio Antena Satelor Live

Bihor: Vinurile orădeanului Horia Ban, aur şi argint la cel mai mare concurs din Europa

Vinurile orădeanului Horia Ban, în al doilea an de producţie după cumpărarea unei podgorii în zona arădeană Miniş, au fost premiate cu o medalie de aur şi două de argint la cel mai prestigios concurs de vinuri din Europa, Mundus Vini, Summer Tasting 2024, ce a avut loc la finele lunii august, la Neustadt, Germania.

Bihor: Vinurile orădeanului Horia Ban, aur şi argint la cel mai mare concurs din Europa
Foto: pixabay

05 Septembrie 2024, 17:43

Cu Medalie de Aur (Gold Medal) a fost premiat vinul Rupes Nobilis - Cabernet Sauvignon 2022 iar Medalie de Argint (Silver Medal) au obţinut vinurile Rupes Nobilis - Simply Red Cuvee 2022 şi Rupes Nobilis - Pinot Noir Rose 2023. Sunt trei din cele patru vinuri produse şi trimise în concurs.
'Este foarte important că am reuşit să obţinem punctaje foarte bune şi medalii la cel mai important concurs de vinuri din Europa, unde au participat 4.000 de vinuri din 39 de ţări. Suntem o cramă înfiinţată în urmă cu doar doi ani, cu vinuri tinere, dar premiile obţinute dovedesc, o dată în plus, potenţialul zonei Miniş, în special pentru vinurile roşii şi ne răsplătesc investiţiile făcute atât în podgorie, cât şi în cramă, pe partea tehnică, de vinificare, dar şi în specialişti', a declarat joi, pentru AGERPRES, Horia Ban.
Acesta a dorit să menţioneze contribuţia esenţială a consultantului oenolog Clara Kardos şi a inginerului Robert Heizer, 'mâna dreaptă' a acesteia.
Antreprenorul orădean a construit, într-un timp record de trei luni, în podgoria Miniş la Covăsânţ, o cramă boutique modernă, cea mai 'tânără' din panoplia bihorenilor pasionaţi de cultura vinului, ce va putea fi vizitată începând cu 1 octombrie de cei interesaţi în oenoturism.
Horia Ban, administratorul companiei Termoline, face vinuri din pasiune, fiind unul dintre membrii fondatori ai Asociaţiei pentru Cultura şi Civilizaţia vinului Millésime, alături de oenologul Dorin Popa, înfiinţată în 2010.
A dorit de mulţi ani să îşi construiască o cramă proprie, cu podgorie. Fidel propriilor convingeri în performanţă, a pornit din start cu ideea de a face vinuri de calitate, investind în zona cu cei mai buni struguri roşii şi în tehnologie de ultimă generaţie.
Împreună cu alţi trei pasionaţi de vinuri, a încercat în urmă cu mai mulţi ani să cumpere terenuri cultivate cu viţă în Bihor, cu DOC şi calitate foarte bună. Oportunitatea cea mai favorabilă s-a ivit însă abia în urmă cu trei ani, când o doamnă în vârstă din zona Miniş şi-a vândut podgoria în suprafaţă de 3,5 hectare.
'Când am cumpărat-o, viţa-de-vie avea 47 de ani. Acum cultura are 50 de ani. E ca în proverbul cu găina bătrână... Doamna vindea vinul la peturi de 2 şi 5 litri, din tanc. Fără investiţii în vinificaţie, aşa cum se practică, în general, în toată podgoria Minişului, deşi potenţialul este extraordinar. Nu sunt multe crame în această podgorie care să facă vin de calitate şi care să poată participa la concursuri naţionale şi internaţionale', a precizat Horia Ban.
Podgoria Miniş-Măderat, una dintre cele mai vechi de pe teritoriul României, este vestită pentru vinurile roşii cu o culoare intensă, corpolente, cu 'o expresivitate şi mineralitate intense, deosebite', extrase din 'stânca nobilă' (Rupes Nobilis). Potrivit acestuia, calităţile vinurilor se datorează unui strat de rocă stâncoasă, vulcanică şi unui calcar dolomitic, aflate sub pământ la o adâncime de 0,5 - 1 m.
Aşadar, în anul 2021, a cumpărat 3,5 hectare de vie în localitatea Covăsânţ, cultivate cu soiurile Merlot, Fetească Regală şi a plantat o jumătate de hectar cu Syrah. Situată pe vârful dealului cu o expunere sudică, excelentă, podgoria are vedere la Cetatea Şiria.
Strugurii proaspăt culeşi manual sunt introduşi, după separarea boabelor de ciorchini în desciorchinator, în procesul de vinificaţie, sub atenta supraveghere a oenologului cramei, Clara Kardos. Toate etapele de lucru sunt minuţios înregistrate şi rezultatele analizate.
Dotările tehnice automatizate ale cramei sunt de ultimă generaţie. Sistemul de energie regenerabilă, cu pompe de căldură geotermale, asigură încălzirea şi răcirea atât a cramei, precum şi a tancurilor din inox de vinificare sau stocare, cu o capacitate de 3.000, 7.500 de litri, a căror temperatură poate fi controlată individual, în funcţie de solicitarea oenologului şi de procesul de fermentaţie, între 0°C şi 25°C.
După maturarea în baricuri de stejar, la 12-14°C, vinul este îmbuteliat în sticle, etichetate şi păstrate în pivniţa cramei, unde se găsesc, aşezate pe rasteluri, atât vinurile proaspăt îmbuteliate, cât şi cele care vor face parte din tezaurul cramei.
Noua cramă poate vinifica până la 75.000 de kg de struguri, producând în prezent până la 40.000 de litri de vin. În 2022, au fost produse 22.000 de sticle, vinuri roşii şi roze, ajungând recent până la 40.000 de sticle. Pentru prima dată, în acest an, au produs şi un vin alb, cupaj de Fetească Regală şi Traminer.
Alături de crama modernă, într-o altă clădire nouă sunt amenajate câteva camere şi un living, dar şi un loc pentru degustare şi poveşti pentru vizitatorii care doresc să rămână peste noapte. Şi această clădire are un ambient cu temperaturi controlate, fiind echipată cu un sistem de încălzire-climatizare în structura de beton şi în tavanul din gipscarton.
Pasionaţii de oenoturism vor putea vizita, din octombrie, crama HB Wine, având în zonă şi alte obiective turistice, precum cele trei cetăţi medievale Şoimoş, Dezna şi Şiria sau chiar cetatea de pământ de pe vremea dacilor din Covăsânţ. În apropiere se află şi Domeniul Regal Săvârşin.
La nici zece kilometri se află lacul Ghioroc, supranumit 'litoralul vestului', iar în pădurea din apropiere se pot face drumeţii pe jos sau cu atv-urile. Nu în cele din urmă, pentru câteva zile de odihnă şi de reculegere, se poate vizita schitul Feredeu, cu trasee marcate pentru plimbări în aer liber. AGERPRES

Stupinele din Hunedoara, în pericol: 20% din familiile de albine sunt infestate cu un parazit devastator
Actualitatea agricola 10 Octombrie 2024, 15:42

Stupinele din Hunedoara, în pericol: 20% din familiile de albine sunt infestate cu un parazit devastator

Peste 20 % dintre familiile de albine din judeţul Hunedoara sunt infestate cu parazitul Varroa Jacobsoni, care produce pagube...

Stupinele din Hunedoara, în pericol: 20% din familiile de albine sunt infestate cu un parazit devastator
De Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, susținem producătorii locali și alegem calitatea
Actualitatea agricola 10 Octombrie 2024, 15:06

De Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, susținem producătorii locali și alegem calitatea

De Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, 10 octombrie, produsele locale sunt în centrul atenției.

De Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, susținem producătorii locali și alegem calitatea
Certificarea obligatorie pentru utilizatorii produselor de protecție a plantelor devine mai accesibilă prin digitalizare
Actualitatea agricola 10 Octombrie 2024, 12:40

Certificarea obligatorie pentru utilizatorii produselor de protecție a plantelor devine mai accesibilă prin digitalizare

Persoanele care desfășoară activități profesionale cu produse de protecție a plantelor sunt acum obligate să urmeze cursuri...

Certificarea obligatorie pentru utilizatorii produselor de protecție a plantelor devine mai accesibilă prin digitalizare
Fermierii vor primi 1.000 lei/hectar pentru culturile afectate de secetă
Actualitatea agricola 09 Octombrie 2024, 16:49

Fermierii vor primi 1.000 lei/hectar pentru culturile afectate de secetă

Guvernul a adoptat, miercuri, două măsuri pentru susţinerea producătorilor agricoli afectaţi de secetă: compensaţii...

Fermierii vor primi 1.000 lei/hectar pentru culturile afectate de secetă
Prima reuniune a Consiliului Laptelui în teritoriu. Fermă din Buzău devine locul de dezbatere pentru viitorul fermelor de lapte
Actualitatea agricola 08 Octombrie 2024, 10:50

Prima reuniune a Consiliului Laptelui în teritoriu. Fermă din Buzău devine locul de dezbatere pentru viitorul fermelor de lapte

Săptămâna trecută a marcat o premieră pentru fermierii români, odată cu organizarea primei reuniuni a Consiliului Laptelui...

Prima reuniune a Consiliului Laptelui în teritoriu. Fermă din Buzău devine locul de dezbatere pentru viitorul fermelor de lapte
Programul Tomata: Fermierii încep să primească a doua tranșă de plăți
Actualitatea agricola 07 Octombrie 2024, 16:24

Programul Tomata: Fermierii încep să primească a doua tranșă de plăți

Fermierii înscrişi în Programul Tomata vor primi în conturi în zilele următoare a doua tranşă de 1.500 euro, a anunţat, luni,...

Programul Tomata: Fermierii încep să primească a doua tranșă de plăți
Fermierii din Galați, afectați grav de inundații. Pagube uriașe în agricultură
Actualitatea agricola 07 Octombrie 2024, 16:17

Fermierii din Galați, afectați grav de inundații. Pagube uriașe în agricultură

Valoarea estimată a pagubelor produse de inundaţiile din 14-15 septembrie în sectorul agricol din judeţul Galaţi se ridică la...

Fermierii din Galați, afectați grav de inundații. Pagube uriașe în agricultură
Guvernul României alocă 2 miliarde de lei pentru despăgubirea agricultorilor afectați de secetă
Actualitatea agricola 07 Octombrie 2024, 11:39

Guvernul României alocă 2 miliarde de lei pentru despăgubirea agricultorilor afectați de secetă

În urma secetei devastatoare care a afectat România, Guvernul a decis să aloce un buget suplimentar de 2 miliarde de lei...

Guvernul României alocă 2 miliarde de lei pentru despăgubirea agricultorilor afectați de secetă