Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ce este agricultura durabilă?

O nouă abordare a agriculturii se impune - o abordare care are potențialul de a transforma în bine întregul nostru sistem alimentar.

Ce este agricultura durabilă?
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 31 Martie 2024, 22:35

Cu câțiva ani în urmă, dacă ați fi deschis ușile unui coteț la o fermă de pui, ați fi fost loviți de mirosul de amoniac. Ați fi auzit - și apoi, pe măsură ce ochii vi s-ar fi adaptat la întuneric, ați fi văzut - mii de pui înghesuiți într-un depozit vast. Privind mai de aproape, ați fi observat nenumărate animale zăcând pe jos, îngrijind oase rupte și pete de piele dureros de crude, toate suferind. Ați fi văzut un sistem care era, pur și simplu, nesustenabil.
Astăzi, dacă deschideți aceleași uși, veți vedea rânduri și rânduri de plante de cânepă verzi care se usucă după recoltare, asigurând o sursă de venit pe termen lung pentru fermă. Veți vedea un sistem mai bun pentru comunitate, mai bun pentru mediu și - desigur - mai bun pentru animale.

Ce este agricultura durabilă?
"Agricultura durabilă" se referă pur și simplu la practicile agricole care încorporează și prioritizează durabilitatea, sau capacitatea de a menține un proces în timp. Aceasta descrie un sistem agricol care poate fi susținut pe termen nelimitat, oferind alimente și fibre pentru a satisface nevoile prezentului și ale generațiilor viitoare. Autorul și ecologistul Wes Jackson este creditat ca fiind cel care a inventat termenul în cartea sa din 1980, New Roots for Agriculture - iar de atunci, această expresie la modă a fost folosită (uneori în mod inexact) în cărți, în filme și documentare, pe ambalajele produselor, în articole de presă, la summituri ale industriei și chiar în legislația americană.
Practicienii agriculturii durabile adoptă un punct de vedere holistic. Mai degrabă decât să urmărească doar maximizarea profitului și a producției pe termen scurt, ei acordă prioritate longevității sistemului - luând în considerare modul în care practicile lor agricole au un impact asupra mediului, a comunităților locale, a animalelor și a fiecărei persoane pe care o întâlnesc pe drumul de la fermă la masă. În loc să lucreze împotriva naturii - distrugând peisajele împădurite, omorând insectele cu pesticide dăunătoare și epuizând solul cu îngrășăminte chimice -, agricultura sustenabilă urmărește să lucreze cu peisajul natural, creând un sistem construit pentru a dura.
Deși cuvântul "durabil" are adesea conotații de mediu, el se poate referi și la societăți, economii și moduri de viață. De aceea, ideea principală din spatele agriculturii durabile este de a administra atât resursele naturale, cât și resursele umane - protejând bunăstarea fermierilor, consolidând economiile locale, îmbunătățind condițiile de viață în comunitățile din jur, promovând sănătatea consumatorilor și multe altele.
În timp ce susținătorii creșterii animalelor caracterizează adesea unele forme de agricultură animală ca fiind "durabile" (cum ar fi ideea populară a creșterii regenerative a animalelor), este important de reținut că sistemele bazate pe creșterea animalelor sunt în mod inerent nesustenabile. Nu numai că creșterea vitelor risipește terenuri și apă valoroase prin cultivarea culturilor pentru hrana animalelor, mai degrabă decât pentru consumul uman, dar conceptul de utilizare a vitelor pentru a susține sechestrarea carbonului se confruntă, de asemenea, cu probleme semnificative de scară. Dr. Tara Garnett de la Universitatea din Oxford, care a condus un raport de cercetare exhaustiv privind creșterea regeneratoare a animalelor, subliniază că "creșterea producției și a consumului de animale, indiferent de sistemul de creștere și de tipul de animal, cauzează eliberarea dăunătoare de gaze cu efect de seră și contribuie la schimbări în utilizarea terenurilor". Un sistem de agricultură cu adevărat sustenabil utilizează cât mai puține resurse posibil, cauzând în același timp cât mai puține daune și distrugeri - ceea ce înseamnă, în cele din urmă, un sistem axat pe creșterea plantelor.

De ce este importantă agricultura durabilă?
Începând cu începutul anilor 1900, pe măsură ce Revoluția industrială a înflorit în Statele Unite, fermele au început să arate diferit. Câmpurile înfloritoare și colorate, pline de o varietate de fructe și legume, au ajuns să fie înlocuite de monoculturi - câmpuri imense cu o singură cultură identică. Solul bogat în nutrienți, odată hrănit de compostul de grădină, a devenit subțire și lipsit de viață. Iar câmpurile pitorești ale fermelor au fost înlocuite de magazii uriașe fără ferestre, sau Operațiuni concentrate de hrănire a animalelor (CAFO) - toate înghesuite cât mai strâns cu putință cu animale suferinde.
Agricultura industrială devenise noua față a sistemului alimentar din SUA, caracterizată prin monoculturi pe scară largă folosite pentru hrana animalelor, niveluri ridicate de pesticide și îngrășăminte chimice și CAFO-uri în care ființele vii erau tratate doar ca produse. În loc să fie conduse de mici fermieri, aceste exploatări asemănătoare unor mașini erau gestionate de corporații gigantice care dețineau sume exorbitante de bani și putere politică. Acesta a fost cazul fermei Halley, care a fost blocată într-un contract cu Pilgrim's Pride - lăsând familia cu găini bolnave, cu propriile răni și complicații de sănătate cauzate de lucrul cu animalele în condiții periculoase și cu datorii de sute de mii de dolari.
Sistemul de agricultură intensivă descris mai sus are ca scop maximizarea profiturilor și a producției - toate acestea cu un dispreț flagrant față de climă, soluri, apă, oameni și animale implicate. Pe lângă faptul că se bazează pe o cruzime sistemică față de oameni și animale, agricultura animală industrială are o amprentă de carbon enormă, unele estimări arătând că sistemele alimentare sunt responsabile pentru o treime din emisiile de gaze cu efect de seră. Așadar, în timp ce acest sistem actual ne satisface nevoile imediate, el distruge chiar mediul și resursele pe care se bazează.
Agricultura durabilă reprezintă o schimbare de paradigmă: În loc să extragă cât mai multe resurse, ea urmărește să lucreze în armonie cu mediul natural, creând un sistem de auto-susținere care va dăinui pentru generațiile viitoare. Acest lucru înseamnă să ne îndepărtăm de sistemul nostru actual de agricultură intensivă, axată pe animale, și să trecem la un sistem mai eficient, mai armonios, axat pe plante. În special, practicile agricole durabile și centrate pe plante pot contribui la atenuarea schimbărilor climatice catastrofale, rămânând în același timp rezistente în fața vremii extreme, a secetei și a inundațiilor.

Iată doar câteva dintre beneficiile agriculturii durabile.

1. Economisirea apei
Agricultura animală intensivă risipește cantități enorme de apă. În fiecare zi, o singură vacă de lapte consumă între 40 și 50 de galoane. În plus, cultivarea culturilor folosite pentru hrana animalelor este incredibil de intensivă în ceea ce privește consumul de apă - atât de mult încât agricultura animală este responsabilă pentru aproape 20% din consumul de apă dulce la nivel global. În schimb, practicile agricole durabile privesc apa ca pe o resursă prețioasă, urmărind să economisească apa ori de câte ori este posibil - prin sisteme de irigare mai inteligente, plante rezistente la secetă, culturi de acoperire pentru a susține structura solului și renunțând complet la creșterea animalelor.

2. Reducerea poluării
Pe lângă risipa de apă, agricultura industrială poluează sursele de apă critice - scurgerile agricole fiind enumerate printre principalele cauze ale poluării apei în SUA. Concentrațiile mari de animale din aceste ferme generează volume enorme de deșeuri, toate bogate în fosfor și azot. Atunci când această poluare se infiltrează în apele subterane și în corpurile de apă din apropiere, provoacă "zone moarte" uriașe sau proliferări de alge care ucid peștii și alte viețuitoare marine.
De asemenea, agricultura industrială poluează chiar și aerul pe care îl respirăm - fie că este vorba de amoniacul toxic emanat de fermele de păsări de curte, de cantitățile masive de pesticide pulverizate pe culturile cultivate pentru hrana animalelor sau de emisiile de oxid de azot provenite de la îngrășămintele cu azot. Poluarea aerului dăunează sănătății animalelor, a lucrătorilor din ferme și chiar a comunității înconjurătoare. Prin tranziția către practici agricole mai durabile și mai centrate pe plante, fermierii pot contribui la asigurarea unui aer și a unei ape curate pentru generațiile viitoare.

3. Creșterea rezilienței la fenomene meteorologice extreme
"Agricultura este o afacere riscantă", subliniază Laura Lengnick în lucrarea sa Introduction to Climate Resilience in Agriculture, o resursă pentru fermieri. "Rezultatul fiecărui sezon de creștere depinde de interacțiunile dinamice dintre soluri, culturi, animale, dăunători, vreme, finanțe, reglementări și piețe... Dar, în ultimii ani, gestionarea riscurilor legate de vreme, care reprezintă deja unul dintre cei mai mari factori de risc în agricultură, a devenit și mai dificilă, pe măsură ce modelele meteorologice devin mai variabile de la o zi la alta și de la un sezon la altul."
Pe măsură ce impactul schimbărilor climatice continuă să se agraveze, fermele care ne produc alimente trebuie să fie capabile să reziste la secetă, incendii, inundații și alte forme de vreme extremă. Prin intermediul practicilor durabile, mulți fermieri depun eforturi pentru a crește rezistența sistemelor lor. Printre metode se numără diversificarea culturilor (ceea ce reduce vulnerabilitatea economică), adăugarea unor sisteme îmbunătățite de drenaj sau de irigații, protejarea și consolidarea solului prin plantarea de culturi de acoperire și multe altele.

4. Protejarea sănătății solului și stocarea carbonului
Solul în sine este un ecosistem viu care susține plantele, animalele și oamenii. Este fundamentul vieții noastre pe pământ! Și, la fel ca în cazul oricărei ființe vii, sănătatea generală a solului este extrem de importantă. Un sol sănătos ar trebui să fie capabil să cicleze eficient nutrienții pentru a-i pune la dispoziția plantelor, să mențină o structură suficient de puternică pentru a reține apa, să filtreze contaminanții pentru a curăța rezervele de apă dulce și să reziste la eroziune. Protejarea sănătății solului este o componentă cheie a agriculturii durabile, care urmărește să asigure longevitatea solului, mai degrabă decât să îl epuizeze pentru câștiguri imediate.
Poate cel mai magic lucru despre un sol sănătos este faptul că acesta funcționează ca un rezervor de carbon, capturând carbonul din atmosferă. Prin urmare, nu numai că protejarea solului îi sporește rezistența la fenomene meteorologice extreme, dar ajută și la atenuarea celor mai grave efecte ale schimbărilor climatice.

Care este principalul obiectiv al agriculturii durabile?
Principalul obiectiv al agriculturii durabile este pur și simplu de a ne asigura că sistemul nostru alimentar va continua să asigure în mod eficient hrana generațiilor viitoare - chiar și în condițiile în evoluție cauzate de schimbările climatice globale. Mai degrabă decât să se concentreze exclusiv pe profit, practicienii agriculturii durabile urmăresc să protejeze mediul, să promoveze echitatea socială și să consolideze economiile locale - toate acestea obținând în același timp profituri economice pentru a-și susține activitatea pe termen lung.
După cum se menționează în Biblioteca agricolă națională a USDA: "Dacă pledoaria pentru necesitatea unei agriculturi durabile a devenit universală, nu s-a ajuns la un acord cu privire la ceea ce este necesar pentru a o realiza." În ciuda conversației bogate pe care a inspirat-o în ultimele decenii, agricultura durabilă încă nu are o definiție unică sau un standard clar. Deși câteva grupuri au încercat să definească un set de orientări și să ofere certificări de "agricultură durabilă", inclusiv Rainforest Alliance, semnificația oficială a termenului este încă în dezbatere. Congresul SUA a abordat pentru prima dată conceptul de agricultură durabilă încercând să îl definească în "Farm Bill" din 1990 - dar definiția lor, conform US Code Title 7, Section 3103, sugerează încă faptul că practicile de producție animală pot fi durabile:

"Un sistem integrat de practici de producție vegetală și animală având o aplicare specifică locului care, pe termen lung-
(A) să satisfacă nevoile umane de hrană și fibre
(B) să îmbunătățească calitatea mediului și baza de resurse naturale de care depinde economia agricolă
(C) să utilizeze în modul cel mai eficient resursele neregenerabile și resursele din exploatație și să integreze, după caz, ciclurile și controalele biologice naturale
(D) să susțină viabilitatea economică a exploatațiilor agricole
(E) să îmbunătățească calitatea vieții agricultorilor și a societății în ansamblu."
Încă mai este loc în discuție pentru o definiție a agriculturii durabile centrată pe plante, una care să acorde prioritate productivității, eficienței și longevității - și nu în detrimentul animalelor, oamenilor sau mediului.

Ce sunt practicile de agricultură durabilă?
Oricum ar fi definită, agricultura durabilă ar trebui privită ca o practică și o filozofie continuă, care ghidează toate deciziile și procesele dintr-o fermă. Iată câteva dintre modalitățile prin care fermierii pot practica agricultura durabilă în fiecare zi.

Agricultură "fără semănat"
Vă amintiți de importanța protejării sănătății solului? Prin reducerea sau eliminarea lucrărilor solului (metoda tradițională de arat o grădină), fermierii evită să deranjeze solul, contribuind la reducerea eroziunii și la creșterea activității biologice în sol. Potrivit USDA, solul lăsat în voia propriilor procese biologice are adesea un conținut mai mare de materie organică decât solul lucrat în mod convențional. Această metodă economisește, de asemenea, bani și timp, ceea ce este mai sustenabil și pentru fermieri.

Plantarea culturilor de acoperire și a plantelor perene
O altă modalitate de a proteja, hrăni și reface solul este plantarea culturilor de acoperire. În general, aceste culturi sunt plantate toamna sau iarna pentru a proteja solul vulnerabil de vânt și zăpadă. Prin crearea unei copertine protectoare, culturile de acoperire reduc scurgerea solului și rețin substanțele nutritive - ceea ce duce la o mai bună structură, stabilitate și umiditate a solului în timp. Printre culturile de acoperire comune se numără trifoiul, napii, muștarul, hrișca, lucerna și ridichile.

Managementul integrat al dăunătorilor (IPM)
Managementul integrat al dăunătorilor (IPM) este un mod sofisticat de a spune... protejarea grădinilor de insecte! În loc să pulverizeze pesticide dăunătoare, IPM adoptă punctul de vedere holistic, caracteristic agriculturii durabile. Aceasta încurajează soluțiile creative, cum ar fi perturbarea mediului dăunătorilor, aducerea de "dușmani naturali" (care ar putea fi chiar alte insecte!), plantarea de culturi care descurajează anumite insecte și monitorizarea atentă a situației pentru a diagnostica și a prezice cu precizie problemele cauzate de dăunători. Deși IPM sună mai laborios decât pulverizarea pesticidelor, acesta urmărește de fapt să găsească opțiunea cea mai eficientă și cu cel mai mic risc, prevenind probleme ulterioare (și mai multă muncă). Pe lângă aplicațiile sale în agricultură, IPM poate fi utilizat și pentru a gestiona dăunătorii din locuințe, întreprinderi și zone de agrement.

Rotația culturilor și încurajarea diversității
Ecosistemele sunt menite să existe ca niște comunități interdependente și rezistente, cu diverse forme de viață care își susțin reciproc diferitele procese. Dar agricultura intensivă din zilele noastre arată foarte diferit. Întotdeauna orientată spre profit și eficiență, aceasta acordă prioritate monoculturilor sau câmpurilor vaste cu o singură cultură - de obicei porumb, soia sau grâu. Aceste plante sunt deosebit de vulnerabile la boli și dăunători, deoarece nu sunt susținute de biodiversitatea care protejează plantele în lumea naturală.
Fermierii pot schimba această situație prin policultură și rotația culturilor, care sprijină solul și ajută la suprimarea infestărilor cu boli și dăunători. Fermele diversificate sunt, de asemenea, mai rezistente din punct de vedere economic, protejându-i pe agricultori să nu devină total dependenți de o singură cultură vulnerabilă - și de fluctuațiile de preț asociate cu evoluția cererii și a ofertei.

Adoptarea practicilor agroforestiere
Agroforesta este atunci când un fermier integrează în mod intenționat copaci în sistemele sale de cultură. Acest lucru poate însemna plantarea culturilor într-o zonă protejată de copaci, cunoscută sub numele de "bariere de protecție împotriva vântului"; cultivarea culturilor sub un coronament forestier pentru umbră; sau plantarea de copaci și arbuști de-a lungul unui râu pentru a preveni eroziunea și a filtra scurgerile agricole. Cu rădăcinile lor robuste și protecția împotriva vântului, a soarelui și a ploii pe care o oferă, copacii oferă o modalitate minunată de a lucra în armonie cu peisajul natural.

Care este în prezent cea mai mare amenințare la adresa sustenabilității agriculturii?
Din nefericire, sistemul existent de agricultură intensivă a animalelor este incredibil de puternic - la fel ca și marketingul său. În ultimii câțiva ani, fraze precum "carne de vită hrănită cu iarbă", "crescută în mod regenerabil" și "provenită din surse durabile" au apărut pe toate rafturile magazinelor. Ideea că creșterea regenerativă a animalelor ar putea oferi o soluție climatică a oferit industriei cărnii o scuză convenabilă pentru a continua să producă hamburgeri - și emisii. Trecerea la carnea de vită hrănită cu iarbă nu este pur și simplu o soluție. În schimb, optarea pentru o dietă bazată pe plante poate ține banii departe de buzunarele Big Ag, redirecționându-i în schimb către proiecte precum Halley Farm, care lucrează pentru a diversifica și consolida sistemul nostru alimentar.

Un sistem alimentar pentru viitor
Imaginați-vă un peisaj luxuriant și vibrant, plin de o varietate de copaci, legume și plante indigene. Sub suprafață, solul bogat este ocupat cu reciclarea nutrienților și cu sechestrarea carbonului din atmosferă. La suprafață, plantele luxuriante expiră oxigen și oferă hrană pentru insecte, animale și oameni. Copacii oferă o umbră generoasă, păsările și animalele sălbatice se adăpostesc în vegetație, iar florile strălucitoare creează o oază de liniște de care se pot bucura cu toții.
Acesta este viitorul pe care îl imaginează agricultura durabilă - și viitorul spre care familia Halley Farm, în parteneriat cu Mercy for Animals, încearcă să lucreze. Prin tranziția de la creșterea păsărilor de curte la cultivarea cânepei, ei au experimentat nu numai o investiție și o rentabilitate financiară mai bună, ci și o calitate mult mai bună a vieții la fermă.
"A fost cu adevărat grozav să îi vedem pe Bo și Sam cum au trecut de la oameni foarte tulburați, furioși și distruși cât timp erau aici cotețele de pui la oameni care înfloresc de bucurie lucrând cu plantele", spune Evan, un prieten de familie, despre cei doi frați. "Pur și simplu ți se topește inima... Cum poți să nu iubești asta?"

Ce puteți face
În calitate de consumator, aveți o putere extraordinară. Simpla reducere a consumului de produse de origine animală poate ajuta la deturnarea banilor de la agricultura industrială-revocarea sprijinului pentru fermele industriale și monoculturile folosite pentru creșterea hranei pentru animale. În schimb, optați pentru o dietă diversă, colorată, cu fructe, legume, cereale și leguminoase. Diversificarea farfuriei este o modalitate simplă de a susține un sistem alimentar mai diversificat și mai durabil.
Tranziția pe scară largă către un sistem alimentar mai durabil nu se va realiza într-o zi. Dar, între timp, putem pune capăt celor mai grave forme de abuz - în special pentru animale precum găinile, care reprezintă 9 din 10 animale terestre crescute pentru hrană în întreaga lume. Alăturați-vă nouă pentru a cere giganților corporativi să semneze Angajamentul pentru pui mai buni și să pună capăt celor mai extreme forme de abuz asupra animalelor.

Impactul conflictului din Ucraina asupra prețurilor și costurilor de producție ale usturoiului
Actualitatea agricola 15 Aprilie 2024, 12:24

Impactul conflictului din Ucraina asupra prețurilor și costurilor de producție ale usturoiului

Peste 250 de cultivatori de usturoi din judeţ au solicitat sprijin financiar prin intermediul Direcţiei pentru Agricultură...

Impactul conflictului din Ucraina asupra prețurilor și costurilor de producție ale usturoiului
Creștere semnificativă a importurilor de lapte brut: Aproape 35%, în primele două luni
Actualitatea agricola 15 Aprilie 2024, 12:19

Creștere semnificativă a importurilor de lapte brut: Aproape 35%, în primele două luni

Unităţile de procesare din România au colectat, în primele două luni ale anului, o cantitate de 192.982 tone de lapte de...

Creștere semnificativă a importurilor de lapte brut: Aproape 35%, în primele două luni
Final de campanie de plantat cartofi în România
Actualitatea agricola 15 Aprilie 2024, 11:04

Final de campanie de plantat cartofi în România

La nivelul României sunt cultivate anual aproximativ 32.000 de hectare cu cartofi. Din această suprafață 8.000 de hecatre...

Final de campanie de plantat cartofi în România
Valorificarea produselor agricole, avantajoasă pentru grupurile și organizațiile de fermieri
Actualitatea agricola 11 Aprilie 2024, 17:39

Valorificarea produselor agricole, avantajoasă pentru grupurile și organizațiile de fermieri

Producătorii agricoli sunt nemulțumiți de problema desfacerii recoltei. Muncesc pe brânci un an întreg, iar la momentul...

Valorificarea produselor agricole, avantajoasă pentru grupurile și organizațiile de fermieri
Ajutor financiar substanțial: Peste 51 milioane de lei destinate crescătorilor de bovine
Actualitatea agricola 11 Aprilie 2024, 17:11

Ajutor financiar substanțial: Peste 51 milioane de lei destinate crescătorilor de bovine

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Judeţene, efectuează plata aferentă ajutorului de...

Ajutor financiar substanțial: Peste 51 milioane de lei destinate crescătorilor de bovine
Bioproduse inovative pentru protecția fructelor la depozitare
Actualitatea agricola 10 Aprilie 2024, 21:45

Bioproduse inovative pentru protecția fructelor la depozitare

In incinta ASAS, s-a desfășurat conferința de închidere a proiectului „Bioproduse inovative pentru protecția fructelor la...

Bioproduse inovative pentru protecția fructelor la depozitare
Culturile de rapiță sunt afectate în zeci de localități din Olt, din cauza lipsei precipitațiilor
Actualitatea agricola 09 Aprilie 2024, 12:31

Culturile de rapiță sunt afectate în zeci de localități din Olt, din cauza lipsei precipitațiilor

Lipsa precipitațiilor în județul Olt a avut un impact devastator asupra culturilor de rapiță, cu consecințe semnificative în...

Culturile de rapiță sunt afectate în zeci de localități din Olt, din cauza lipsei precipitațiilor
Tratamentele la rapiță au distrus sute de familii de albine, într-o comună din Satu Mare
Actualitatea agricola 08 Aprilie 2024, 16:22

Tratamentele la rapiță au distrus sute de familii de albine, într-o comună din Satu Mare

Sute de familii de albine din comuna sătmăreană Beltiug au murit sau au fost afectate ca urma a unor tratamente aplicate...

Tratamentele la rapiță au distrus sute de familii de albine, într-o comună din Satu Mare