Ascultă Radio Antena Satelor Live

De ce românii nu mănâncă (suficiente) produse ecologice?

La nivel global, piaţa produselor ecologice a început să se dezvolte în momentul în care consumatorii s-au săturat de chimicale, de produse procesate, de fructe şi legume prea mari, impecabile ca aspect, dar fără gust. Criza mediului a avut repercusiuni şi asupra alimentaţiei. Cei mai deschişi faţă de agricultură ecologică au fost şi sunt europenii, din păcate încă nu şi românii. Poluarea mediului, folosirea de îngrăşăminte chimice şi pesticide periculoase au afectat tot mai mult alimentele. Toate aceste efecte nocive au început să fie contracarate prin dezvoltarea producţiilor ecologice considerate sigure pentru sănătate.

De ce românii nu mănâncă (suficiente) produse ecologice?

05 Iulie 2022, 18:07

Produsele ecologice sunt acele produse obţinute în cadrul agriculturii de tip ecologic, fără utilizarea produselor chimice (fertilizanţi, amelioratori ai solului, ingrediente nocive pentru prepararea alimentelor). Întregul proces de obţinere a acestor produse este controlat de un organism de inspecţie care ne garantează că au fost respectate condiţiile de calitate impuse pentru a obţine producţii ecologice (bio).

Ce găseşti bio pe piaţă? Gama de produse ecologice este reprezentată de legume, fructe, brânzeturi, lactate, carne, cereale, băuturi. Practic, producătorii din acest segment încearcă să găsească un corespondent bio pentru fiecare produs convenţional de pe piaţă. De exemplu, dacă te fereşti de nitriţii din pate, poţi achiziţiona varianta bio a acestuia. Au apărut inclusiv dulceţuri, gemuri, cereale destinate special copiilor sau pentru adulţi, paste, ketchup, deserturi, toate preparate doar din ingrediente naturale, fără alte adaosuri periculoase. Nu vei găsi niciodată într-un suc bio, de exemplu, aditivi alimentari periculoşi, de tipul aspartamului, acidului ciclamic sau a coloranţilor.

Procentul de 2% estimat de studiile recente cu privire la nivelul de informare asupra produselor bio nu pare prea încurajator. Românii nu ştiu că multe dintre produsele de pe piaţă au aditivi alimentari periculoşi şi în locul lor au ca alternativă produsele bio.

Care ar fi motivele?
1. În România nu s-a format o tradiţie în domeniul agriculturii ecologice;
2. Nu există suficiente surse de informare cu privire la calitatea produselor bio;
3. Producătorii preferă să pună pe piaţă produse ieftine, dar de o calitate mai slabă;
4. Nu găsim decât în foarte puţine magazine standuri destinate produselor bio.
5. Toate aceste motive sunt potrivnice succesului produselor bio. În plus, cei care le deja le consumă ştiu că sunt cu 20-40% mai scumpe decât cele procesate.

Impactul conflictului din Ucraina asupra prețurilor și costurilor de producție ale usturoiului
Actualitatea agricola 15 Aprilie 2024, 12:24

Impactul conflictului din Ucraina asupra prețurilor și costurilor de producție ale usturoiului

Peste 250 de cultivatori de usturoi din judeţ au solicitat sprijin financiar prin intermediul Direcţiei pentru Agricultură...

Impactul conflictului din Ucraina asupra prețurilor și costurilor de producție ale usturoiului
Creștere semnificativă a importurilor de lapte brut: Aproape 35%, în primele două luni
Actualitatea agricola 15 Aprilie 2024, 12:19

Creștere semnificativă a importurilor de lapte brut: Aproape 35%, în primele două luni

Unităţile de procesare din România au colectat, în primele două luni ale anului, o cantitate de 192.982 tone de lapte de...

Creștere semnificativă a importurilor de lapte brut: Aproape 35%, în primele două luni
Final de campanie de plantat cartofi în România
Actualitatea agricola 15 Aprilie 2024, 11:04

Final de campanie de plantat cartofi în România

La nivelul României sunt cultivate anual aproximativ 32.000 de hectare cu cartofi. Din această suprafață 8.000 de hecatre...

Final de campanie de plantat cartofi în România
Valorificarea produselor agricole, avantajoasă pentru grupurile și organizațiile de fermieri
Actualitatea agricola 11 Aprilie 2024, 17:39

Valorificarea produselor agricole, avantajoasă pentru grupurile și organizațiile de fermieri

Producătorii agricoli sunt nemulțumiți de problema desfacerii recoltei. Muncesc pe brânci un an întreg, iar la momentul...

Valorificarea produselor agricole, avantajoasă pentru grupurile și organizațiile de fermieri
Ajutor financiar substanțial: Peste 51 milioane de lei destinate crescătorilor de bovine
Actualitatea agricola 11 Aprilie 2024, 17:11

Ajutor financiar substanțial: Peste 51 milioane de lei destinate crescătorilor de bovine

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Judeţene, efectuează plata aferentă ajutorului de...

Ajutor financiar substanțial: Peste 51 milioane de lei destinate crescătorilor de bovine
Bioproduse inovative pentru protecția fructelor la depozitare
Actualitatea agricola 10 Aprilie 2024, 21:45

Bioproduse inovative pentru protecția fructelor la depozitare

In incinta ASAS, s-a desfășurat conferința de închidere a proiectului „Bioproduse inovative pentru protecția fructelor la...

Bioproduse inovative pentru protecția fructelor la depozitare
Culturile de rapiță sunt afectate în zeci de localități din Olt, din cauza lipsei precipitațiilor
Actualitatea agricola 09 Aprilie 2024, 12:31

Culturile de rapiță sunt afectate în zeci de localități din Olt, din cauza lipsei precipitațiilor

Lipsa precipitațiilor în județul Olt a avut un impact devastator asupra culturilor de rapiță, cu consecințe semnificative în...

Culturile de rapiță sunt afectate în zeci de localități din Olt, din cauza lipsei precipitațiilor
Tratamentele la rapiță au distrus sute de familii de albine, într-o comună din Satu Mare
Actualitatea agricola 08 Aprilie 2024, 16:22

Tratamentele la rapiță au distrus sute de familii de albine, într-o comună din Satu Mare

Sute de familii de albine din comuna sătmăreană Beltiug au murit sau au fost afectate ca urma a unor tratamente aplicate...

Tratamentele la rapiță au distrus sute de familii de albine, într-o comună din Satu Mare