Ascultă Radio Antena Satelor Live

De ce românii nu mănâncă (suficiente) produse ecologice?

La nivel global, piaţa produselor ecologice a început să se dezvolte în momentul în care consumatorii s-au săturat de chimicale, de produse procesate, de fructe şi legume prea mari, impecabile ca aspect, dar fără gust. Criza mediului a avut repercusiuni şi asupra alimentaţiei. Cei mai deschişi faţă de agricultură ecologică au fost şi sunt europenii, din păcate încă nu şi românii. Poluarea mediului, folosirea de îngrăşăminte chimice şi pesticide periculoase au afectat tot mai mult alimentele. Toate aceste efecte nocive au început să fie contracarate prin dezvoltarea producţiilor ecologice considerate sigure pentru sănătate.

De ce românii nu mănâncă (suficiente) produse ecologice?

05 Iulie 2022, 18:07

Produsele ecologice sunt acele produse obţinute în cadrul agriculturii de tip ecologic, fără utilizarea produselor chimice (fertilizanţi, amelioratori ai solului, ingrediente nocive pentru prepararea alimentelor). Întregul proces de obţinere a acestor produse este controlat de un organism de inspecţie care ne garantează că au fost respectate condiţiile de calitate impuse pentru a obţine producţii ecologice (bio).

Ce găseşti bio pe piaţă? Gama de produse ecologice este reprezentată de legume, fructe, brânzeturi, lactate, carne, cereale, băuturi. Practic, producătorii din acest segment încearcă să găsească un corespondent bio pentru fiecare produs convenţional de pe piaţă. De exemplu, dacă te fereşti de nitriţii din pate, poţi achiziţiona varianta bio a acestuia. Au apărut inclusiv dulceţuri, gemuri, cereale destinate special copiilor sau pentru adulţi, paste, ketchup, deserturi, toate preparate doar din ingrediente naturale, fără alte adaosuri periculoase. Nu vei găsi niciodată într-un suc bio, de exemplu, aditivi alimentari periculoşi, de tipul aspartamului, acidului ciclamic sau a coloranţilor.

Procentul de 2% estimat de studiile recente cu privire la nivelul de informare asupra produselor bio nu pare prea încurajator. Românii nu ştiu că multe dintre produsele de pe piaţă au aditivi alimentari periculoşi şi în locul lor au ca alternativă produsele bio.

Care ar fi motivele?
1. În România nu s-a format o tradiţie în domeniul agriculturii ecologice;
2. Nu există suficiente surse de informare cu privire la calitatea produselor bio;
3. Producătorii preferă să pună pe piaţă produse ieftine, dar de o calitate mai slabă;
4. Nu găsim decât în foarte puţine magazine standuri destinate produselor bio.
5. Toate aceste motive sunt potrivnice succesului produselor bio. În plus, cei care le deja le consumă ştiu că sunt cu 20-40% mai scumpe decât cele procesate.

Termenul-limită pentru depunerea documentelor de rentă viageră este 1 septembrie
Actualitatea agricola 20 August 2025, 10:34

Termenul-limită pentru depunerea documentelor de rentă viageră este 1 septembrie

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a anunțat că rentierii agricoli, precum și împuterniciții sau curatorii...

Termenul-limită pentru depunerea documentelor de rentă viageră este 1 septembrie
Județul Timiș se confruntă cu pierderi uriașe în agricultură din cauza secetei
Actualitatea agricola 20 August 2025, 10:15

Județul Timiș se confruntă cu pierderi uriașe în agricultură din cauza secetei

Seceta prelungită din ultimele trei luni a compromis între 40% și 70% din culturile înființate în această primăvară în...

Județul Timiș se confruntă cu pierderi uriașe în agricultură din cauza secetei
Peste 1 milion de lei pagube, fondurile de vânătoare au recoltat sub jumătate din cota de urşi
Actualitatea agricola 18 August 2025, 14:14

Peste 1 milion de lei pagube, fondurile de vânătoare au recoltat sub jumătate din cota de urşi

Conducerea Agenţiei Naţionale pentru Mediu şi Arii Protejate - Direcţia Judeţeană de Mediu Mureş a anunţat, luni, că de la...

Peste 1 milion de lei pagube, fondurile de vânătoare au recoltat sub jumătate din cota de urşi
Agricultura prahoveană, între reușite și provocări
Actualitatea agricola 18 August 2025, 13:41

Agricultura prahoveană, între reușite și provocări

Recoltele din județul Prahova au adus în acest an atât motive de satisfacție, cât și îngrijorări. Dacă producțiile de toamnă...

Agricultura prahoveană, între reușite și provocări
Secetă pedologică în aproape toată ţara; fenomene de ofilire şi uscare a frunzelor şi şiştăvire a boabelor de porumb
Actualitatea agricola 15 August 2025, 17:27

Secetă pedologică în aproape toată ţara; fenomene de ofilire şi uscare a frunzelor şi şiştăvire a boabelor de porumb

Rezerva de umiditate în cultura de porumb neirigat va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute în cea mai mare parte a...

Secetă pedologică în aproape toată ţara; fenomene de ofilire şi uscare a frunzelor şi şiştăvire a boabelor de porumb
Record la culturile de toamnă în Ialomița, dar pomii fructiferi au fost distruși complet
Actualitatea agricola 14 August 2025, 13:56

Record la culturile de toamnă în Ialomița, dar pomii fructiferi au fost distruși complet

Vremea rece din aprilie a adus producții istorice la grâu și rapiță, dar a compromis total recolta de cais, piersic, cireș,...

Record la culturile de toamnă în Ialomița, dar pomii fructiferi au fost distruși complet
Apicultura hunedoreană, la un pas de colaps: 2025, un an dezastruos
Actualitatea agricola 14 August 2025, 13:44

Apicultura hunedoreană, la un pas de colaps: 2025, un an dezastruos

Anul 2025 se anunță dezastruos pentru apicultorii din județul Hunedoara și, în general, pentru întreaga apicultură românească.

Apicultura hunedoreană, la un pas de colaps: 2025, un an dezastruos
Agricultorii din Bistrița-Năsăud vor folosi nămol de epurare ca îngrășământ
Actualitatea agricola 12 August 2025, 13:27

Agricultorii din Bistrița-Năsăud vor folosi nămol de epurare ca îngrășământ

Peste 230 de tone de nămol provenit din stațiile de epurare vor fi utilizate pentru fertilizarea unor terenuri agricole din...

Agricultorii din Bistrița-Năsăud vor folosi nămol de epurare ca îngrășământ