Ascultă Radio Antena Satelor Live

Fertilizarea, necesară în timpul dezvoltării legumelor

Fertilizarea legumelor în plin sezon de primăvară și vară este una dintre condițiile esențiale pentru obținerea unor producții rentabile.

Fertilizarea, necesară în timpul dezvoltării legumelor

14 Mai 2021, 09:35

În câmp, dar și în grădină, legumele se află în faza de dezvoltare, când au cele mai mari necesități de nutrienți. Trebuie așadar ca fermierii să facă astfel încât plantele să aibă la dispoziție întreaga cantitate de substanțe hrănitoare de care au nevoie, aflam de la Viorel Grosu - corespondent Radio Antena Satelor.

Legumele necesită 1–2 grame de nutrienți pe plantă pe săptămână însă , administrarea îngrăşămintelor în timpul dezvoltării plantelor trebuie să ţină cont de fazele de dezvoltare ale plantei: răsădire, înflorire, dezvoltare vegetativă intensă, recoltare.

Cantitățile de fertilizanți, la fel ca și tipul lor, se adaptează corespunzător acestor faze.

Un alt factor care trebuie avut în vedere ține de parametrii de mediu. Atunci când aceștia nu sunt propice pentru dezvoltarea culturilor, se intervine cu acei nutrienți care pot ajuta legumele să se adapteze la stresul suplimentar indus.

În mod concret, în condițiile unei încălziri bruște, după o perioadă ploioasă, se suplimentează azotul aplicat pentru a sprijini dezvoltarea accelerată a plantelor în noile condiții.

Ca o regulă generală orientativă, doza medie de îngrăşăminte minerale NPK aplicată la legumele din solarii şi din câmp este de 1-2 grame pe plantă pe săptămână.

La plantare trebuie aplicat un îngrăşământ de tip starter, alternativ cu o combinaţie de nutrienţi cu rol în stimularea imediată a dezvoltării rădăcinilor.

Începând cu a doua săptămână de dezvoltare se aplică îngrășăminte în care cantităţile de azot, fosfor şi potasiu sunt egale în compoziţia îngrăşământului, adică au un raport NPK de 1:1:1, indiferent de concentrație.

În perioada în care legumele cu fructe încep să înflorească, se începe şi aplicarea îngrăşămintelor cu calciu şi magneziu. Pentru obţinerea unor fructe cât mai timpurii şi cu o calitate ridicată (culoare intensă, concentraţie mare de glucide, licopen sau vitamina C), azotul aplicat trebuie scăzut şi crescut potasiul.

Pentru rezultate și mai bune, cel târziu la două săptămâni este recomandată și o aplicare foliară cu microelemente, astfel încât să fie asigurat necesarul de fier, mangan, molibden, cupru, bor, zinc.

Foto: pixabay

APIA a început efectuarea plăților în avans, pentru fermierii din România. Subvenții pentru anul 2024
Actualitatea agricola 18 Octombrie 2024, 10:40

APIA a început efectuarea plăților în avans, pentru fermierii din România. Subvenții pentru anul 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat plățile în avans către fermierii care au depus cereri...

APIA a început efectuarea plăților în avans, pentru fermierii din România. Subvenții pentru anul 2024
Fermierii din Buzău, așteptați să depună dosare de despăgubiri pentru pierderile cauzate de secetă
Actualitatea agricola 17 Octombrie 2024, 10:49

Fermierii din Buzău, așteptați să depună dosare de despăgubiri pentru pierderile cauzate de secetă

Aproximativ 8.000 de fermieri sunt aşteptaţi la Direcţia pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Buzău să depună dosare, în...

Fermierii din Buzău, așteptați să depună dosare de despăgubiri pentru pierderile cauzate de secetă
Fermierii vor primi ajutor guvernamental pentru achiziția de utilaje agricole, prin cofinanțare
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2024, 15:30

Fermierii vor primi ajutor guvernamental pentru achiziția de utilaje agricole, prin cofinanțare

Producătorii agricoli autorizaţi vor putea să beneficieze de fonduri de la Ministerul Mediului pentru a-şi achiziţiona...

Fermierii vor primi ajutor guvernamental pentru achiziția de utilaje agricole, prin cofinanțare
Agricultura ecologică din România, creștere accelerată și beneficii reale pentru sănătate și mediu
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2024, 18:41

Agricultura ecologică din România, creștere accelerată și beneficii reale pentru sănătate și mediu

Cu ocazia sărbătoririi primei ediții a Zilei Naționale a Agriculturii Ecologice, tema alimentelor ecologice și a impactului...

Agricultura ecologică din România, creștere accelerată și beneficii reale pentru sănătate și mediu
Importanța solului. Sursa neștiută a vieții și a securității alimentare
Actualitatea agricola 11 Octombrie 2024, 16:17

Importanța solului. Sursa neștiută a vieții și a securității alimentare

Sub picioarele noastre se ascunde un univers complex și fascinant, esențial pentru viață și supraviețuirea speciei umane: solul.

Importanța solului. Sursa neștiută a vieții și a securității alimentare
Discrepanțe în estimările culturilor calamitate din Arad. Fermierii declară dublu față de autorități
Actualitatea agricola 11 Octombrie 2024, 14:48

Discrepanțe în estimările culturilor calamitate din Arad. Fermierii declară dublu față de autorități

Fermierii arădeni au declarat 72.000 de hectare de culturi calamitate din cauza secetei, adică 20% din suprafaţa arabilă a...

Discrepanțe în estimările culturilor calamitate din Arad. Fermierii declară dublu față de autorități
Stupinele din Hunedoara, în pericol: 20% din familiile de albine sunt infestate cu un parazit devastator
Actualitatea agricola 10 Octombrie 2024, 15:42

Stupinele din Hunedoara, în pericol: 20% din familiile de albine sunt infestate cu un parazit devastator

Peste 20 % dintre familiile de albine din judeţul Hunedoara sunt infestate cu parazitul Varroa Jacobsoni, care produce pagube...

Stupinele din Hunedoara, în pericol: 20% din familiile de albine sunt infestate cu un parazit devastator
De Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, susținem producătorii locali și alegem calitatea
Actualitatea agricola 10 Octombrie 2024, 15:06

De Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, susținem producătorii locali și alegem calitatea

De Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, 10 octombrie, produsele locale sunt în centrul atenției.

De Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, susținem producătorii locali și alegem calitatea