Ascultă Radio Antena Satelor Live

Fertilizarea, necesară în timpul dezvoltării legumelor

Fertilizarea legumelor în plin sezon de primăvară și vară este una dintre condițiile esențiale pentru obținerea unor producții rentabile.

Fertilizarea, necesară în timpul dezvoltării legumelor

14 Mai 2021, 09:35

În câmp, dar și în grădină, legumele se află în faza de dezvoltare, când au cele mai mari necesități de nutrienți. Trebuie așadar ca fermierii să facă astfel încât plantele să aibă la dispoziție întreaga cantitate de substanțe hrănitoare de care au nevoie, aflam de la Viorel Grosu - corespondent Radio Antena Satelor.

Legumele necesită 1–2 grame de nutrienți pe plantă pe săptămână însă , administrarea îngrăşămintelor în timpul dezvoltării plantelor trebuie să ţină cont de fazele de dezvoltare ale plantei: răsădire, înflorire, dezvoltare vegetativă intensă, recoltare.

Cantitățile de fertilizanți, la fel ca și tipul lor, se adaptează corespunzător acestor faze.

Un alt factor care trebuie avut în vedere ține de parametrii de mediu. Atunci când aceștia nu sunt propice pentru dezvoltarea culturilor, se intervine cu acei nutrienți care pot ajuta legumele să se adapteze la stresul suplimentar indus.

În mod concret, în condițiile unei încălziri bruște, după o perioadă ploioasă, se suplimentează azotul aplicat pentru a sprijini dezvoltarea accelerată a plantelor în noile condiții.

Ca o regulă generală orientativă, doza medie de îngrăşăminte minerale NPK aplicată la legumele din solarii şi din câmp este de 1-2 grame pe plantă pe săptămână.

La plantare trebuie aplicat un îngrăşământ de tip starter, alternativ cu o combinaţie de nutrienţi cu rol în stimularea imediată a dezvoltării rădăcinilor.

Începând cu a doua săptămână de dezvoltare se aplică îngrășăminte în care cantităţile de azot, fosfor şi potasiu sunt egale în compoziţia îngrăşământului, adică au un raport NPK de 1:1:1, indiferent de concentrație.

În perioada în care legumele cu fructe încep să înflorească, se începe şi aplicarea îngrăşămintelor cu calciu şi magneziu. Pentru obţinerea unor fructe cât mai timpurii şi cu o calitate ridicată (culoare intensă, concentraţie mare de glucide, licopen sau vitamina C), azotul aplicat trebuie scăzut şi crescut potasiul.

Pentru rezultate și mai bune, cel târziu la două săptămâni este recomandată și o aplicare foliară cu microelemente, astfel încât să fie asigurat necesarul de fier, mangan, molibden, cupru, bor, zinc.

Foto: pixabay

Tulcea: Propunerea privind pescuitul sportiv pe lacul Ciuperca, în dezbatere publică
Actualitatea agricola 22 Aprilie 2025, 10:06

Tulcea: Propunerea privind pescuitul sportiv pe lacul Ciuperca, în dezbatere publică

Primăria municipiului Tulcea aşteaptă, până miercuri, sugestiile locuitorilor cu privire la proiectul de hotărâre pentru...

Tulcea: Propunerea privind pescuitul sportiv pe lacul Ciuperca, în dezbatere publică
Fermierii pot solicita adeverințele pentru Campania 2025, începând de joi
Actualitatea agricola 16 Aprilie 2025, 14:17

Fermierii pot solicita adeverințele pentru Campania 2025, începând de joi

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunţă că, începând de joi, 17 aprilie, fermierii pot solicita...

Fermierii pot solicita adeverințele pentru Campania 2025, începând de joi
Fermierii cer ajutor după ce gerul a lovit culturile din sere și livezi
Actualitatea agricola 15 Aprilie 2025, 11:46

Fermierii cer ajutor după ce gerul a lovit culturile din sere și livezi

Valul de ger care a cuprins mai multe regiuni ale țării în ultima perioadă a produs pagube semnificative în agricultură....

Fermierii cer ajutor după ce gerul a lovit culturile din sere și livezi
Verificări în magazine de peşte, abatoare, carmangerii, brutării, patiserii, restaurante, supermarketuri şi pieţe agroalimentare
Actualitatea agricola 13 Aprilie 2025, 11:56

Verificări în magazine de peşte, abatoare, carmangerii, brutării, patiserii, restaurante, supermarketuri şi pieţe agroalimentare

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor face controale specifice în această perioadă de...

Verificări în magazine de peşte, abatoare, carmangerii, brutării, patiserii, restaurante, supermarketuri şi pieţe agroalimentare
 Autorităţile iau măsuri suplimentare pentru reducerea riscului apariţiei febrei aftoase în România
Actualitatea agricola 13 Aprilie 2025, 11:51

 Autorităţile iau măsuri suplimentare pentru reducerea riscului apariţiei febrei aftoase în România

Autorităţile iau măsuri suplimentare pentru reducerea riscului apariţiei febrei aftoase în România. Boala se răspândeşte în...

 Autorităţile iau măsuri suplimentare pentru reducerea riscului apariţiei febrei aftoase în România
Avertisment al reprezentanţilor APIA Sălaj
Actualitatea agricola 12 Aprilie 2025, 10:07

Avertisment al reprezentanţilor APIA Sălaj

Reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Sălaj îi avertizează pe fermierii din judeţ că, din cauza...

Avertisment al reprezentanţilor APIA Sălaj
România adoptă noi măsuri stricte împotriva febrei aftoase
Actualitatea agricola 11 Aprilie 2025, 13:47

România adoptă noi măsuri stricte împotriva febrei aftoase

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că, în urma riscurilor crescute...

România adoptă noi măsuri stricte împotriva febrei aftoase
 Agricultura are nevoie de măsuri urgente pentru adaptarea la schimbările climatice
Actualitatea agricola 11 Aprilie 2025, 10:10

 Agricultura are nevoie de măsuri urgente pentru adaptarea la schimbările climatice

Agricultura are nevoie de măsuri urgente pentru adaptarea la schimbările climatice - 11 milioane de hectare riscă aridizarea,...

 Agricultura are nevoie de măsuri urgente pentru adaptarea la schimbările climatice