Ascultă Radio Antena Satelor Live

Mai multă carne de porc românesc de sărbători, dar viitor incert pentru producători

Anul acesta, românii pot aștepta o diversitate mai mare de carne de porc autohtonă pe mesele de sărbători, datorită unei creșteri semnificative a producției interne.

Mai multă carne de porc românesc de sărbători, dar viitor incert pentru producători
Foto: Pixabay

Articol de Ramona Alexandrescu, 28 Noiembrie 2024, 15:39

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), producția de carne de porc a crescut cu 15% în primul semestru al anului, marcând o revenire parțială după problemele generate de pesta porcină africană.

Cu toate acestea, industria procesării cărnii se confruntă în continuare cu dificultăți în aprovizionarea pieței exclusiv din producția națională.

Director executiv al Asociației Române a Cărnii Dana Tănase, invitata realizatoarei Alexandra Vuță, a explicat în cadrul emisiunii “ Viața la țară”, că, deși există un progres semnificativ, „nu putem să satisfacem necesarul de carne de porc numai din producția internă. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată.”

În acest context, importurile din Uniunea Europeană rămân esențiale pentru a acoperi cererea, care este în continuă creștere în perioada sărbătorilor.

„În primul semestru al acestui an, de exemplu, am adus cu 5% mai multă carne de porc din spațiul european”, a adăugat ea.

Reprezentanții industriei garantează că românii vor avea acces la toate produsele tradiționale din carne de porc. Salamurile, cârnații, toba sau șunca afumată vor fi disponibile, iar procesatorii lucrează intens pentru a răspunde cererii.

În ceea ce privește prețurile, Dana Tănase a declarat că „la nivel european, prețul cărnii de porc stagnează, adică sunt variații foarte mici, deci, teoretic, nu ar trebui să existe o foarte mare îngrijorare.”

Totuși, ea a atras atenția asupra posibilității unor fluctuații locale datorită cererii ridicate în perioada sărbătorilor.

„De obicei, în perioada premergătoare sărbătorilor de sfârșit de an, prețul se mărește puțin, dar asta nu este o regulă,” a explicat aceasta.

Deși există vești bune în ceea ce privește disponibilitatea produselor, sectorul procesării cărnii se confruntă cu numeroase provocări cum ar fi creșterea costurilor energetice: „Nu știm cum vom reuși să facem față creșterii prețurilor la energie, care afectează întreg lanțul de producție,” a declarat Dana Tănase.

„Avem foarte multe neclarități în momentul de față față de modul în care vor evolua taxele, odată cu creșterea salariului minim, va fi o creștere a salariilor în cascadă, pentru că nu poți să mărești doar salariul minim și să nu ajustezi celelalte niveluri,” a explicat directorul executiv.

Aceste dificultăți pun presiune pe procesatori și fermieri, care încearcă să mențină costurile sub control pentru a evita creșteri majore de prețuri la raft.

Chiar dacă producția internă este în creștere, România nu își poate asigura integral necesarul de carne de porc. „Carnea locală provine, din punct de vedere genetic, tot din rasele europene,” a explicat Dana Tănase. În fiecare primăvară, mulți purcei sunt importați din alte state membre ale UE pentru a fi crescuți și sacrificați în perioada Crăciunului. Rasele autohtone precum mangalița și Bazna sunt populare, dar reprezintă o proporție mică din producția totală.

Potrivit INS, consumul mediu de produse din carne pe trimestru al unui român este de aproximativ 4,5 kg. „Consumul este în general stabil,” a menționat Dana Tănase, „dar în trimestrul al patrulea, acesta crește considerabil, odată cu apropierea sărbătorilor.”

Această tendință arată că preparatele din carne rămân esențiale pentru masa festivă a românilor, consolidându-și locul în tradiția sărbătorilor de iarnă.

Deși industria se confruntă cu provocări semnificative, reprezentanții acesteia asigură consumatorii că produsele tradiționale vor fi disponibile, iar mesele de Crăciun vor fi bogate și variate. „Sperăm să facem față tuturor provocărilor și să avem cu toții carnea autohtonă pe masa de sărbători,” a concluzionat Dana Tănase în cadrul emisiunii “Viața la țară”.

Secetă pedologică în aproape toată ţara; fenomene de ofilire şi uscare a frunzelor şi şiştăvire a boabelor de porumb
Actualitatea agricola 15 August 2025, 17:27

Secetă pedologică în aproape toată ţara; fenomene de ofilire şi uscare a frunzelor şi şiştăvire a boabelor de porumb

Rezerva de umiditate în cultura de porumb neirigat va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute în cea mai mare parte a...

Secetă pedologică în aproape toată ţara; fenomene de ofilire şi uscare a frunzelor şi şiştăvire a boabelor de porumb
Record la culturile de toamnă în Ialomița, dar pomii fructiferi au fost distruși complet
Actualitatea agricola 14 August 2025, 13:56

Record la culturile de toamnă în Ialomița, dar pomii fructiferi au fost distruși complet

Vremea rece din aprilie a adus producții istorice la grâu și rapiță, dar a compromis total recolta de cais, piersic, cireș,...

Record la culturile de toamnă în Ialomița, dar pomii fructiferi au fost distruși complet
Apicultura hunedoreană, la un pas de colaps: 2025, un an dezastruos
Actualitatea agricola 14 August 2025, 13:44

Apicultura hunedoreană, la un pas de colaps: 2025, un an dezastruos

Anul 2025 se anunță dezastruos pentru apicultorii din județul Hunedoara și, în general, pentru întreaga apicultură românească.

Apicultura hunedoreană, la un pas de colaps: 2025, un an dezastruos
Agricultorii din Bistrița-Năsăud vor folosi nămol de epurare ca îngrășământ
Actualitatea agricola 12 August 2025, 13:27

Agricultorii din Bistrița-Năsăud vor folosi nămol de epurare ca îngrășământ

Peste 230 de tone de nămol provenit din stațiile de epurare vor fi utilizate pentru fertilizarea unor terenuri agricole din...

Agricultorii din Bistrița-Năsăud vor folosi nămol de epurare ca îngrășământ
ANPC a aplicat amenzi de peste 2,8 milioane lei unor operatori din sectorul de morărit şi panificaţie
Actualitatea agricola 12 August 2025, 11:36

ANPC a aplicat amenzi de peste 2,8 milioane lei unor operatori din sectorul de morărit şi panificaţie

Echipele de control ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au aplicat amenzi de peste 2,8 milioane...

ANPC a aplicat amenzi de peste 2,8 milioane lei unor operatori din sectorul de morărit şi panificaţie
Creștere generală a producției de carne în România, în luna iunie
Actualitatea agricola 11 August 2025, 12:16

Creștere generală a producției de carne în România, în luna iunie

Producția de carne a României a înregistrat creșteri în luna iunie 2025 la toate speciile de animale și la păsări, comparativ...

Creștere generală a producției de carne în România, în luna iunie
Agricultorii din Bistrița-Năsăud aanticipează o producție de porumb sub așteptări
Actualitatea agricola 05 August 2025, 11:01

Agricultorii din Bistrița-Năsăud aanticipează o producție de porumb sub așteptări

Producția de porumb, cultura predominantă a județului, este estimată sub nivelul înregistrat anul trecut, potrivit datelor...

Agricultorii din Bistrița-Năsăud aanticipează o producție de porumb sub așteptări
Oficiali din România, Bulgaria şi Grecia au discutat online despre situaţia epizootică actuală din Balcani
Actualitatea agricola 04 August 2025, 17:09

Oficiali din România, Bulgaria şi Grecia au discutat online despre situaţia epizootică actuală din Balcani

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) Violeta Muşat a participat, luni, la o întâlnire...

Oficiali din România, Bulgaria şi Grecia au discutat online despre situaţia epizootică actuală din Balcani