Ascultă Radio Antena Satelor Live

Mai multă carne de porc românesc de sărbători, dar viitor incert pentru producători

Anul acesta, românii pot aștepta o diversitate mai mare de carne de porc autohtonă pe mesele de sărbători, datorită unei creșteri semnificative a producției interne.

Mai multă carne de porc românesc de sărbători, dar viitor incert pentru producători
Foto: Pixabay

Articol de Ramona Alexandrescu, 28 Noiembrie 2024, 15:39

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), producția de carne de porc a crescut cu 15% în primul semestru al anului, marcând o revenire parțială după problemele generate de pesta porcină africană.

Cu toate acestea, industria procesării cărnii se confruntă în continuare cu dificultăți în aprovizionarea pieței exclusiv din producția națională.

Director executiv al Asociației Române a Cărnii Dana Tănase, invitata realizatoarei Alexandra Vuță, a explicat în cadrul emisiunii “ Viața la țară”, că, deși există un progres semnificativ, „nu putem să satisfacem necesarul de carne de porc numai din producția internă. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată.”

În acest context, importurile din Uniunea Europeană rămân esențiale pentru a acoperi cererea, care este în continuă creștere în perioada sărbătorilor.

„În primul semestru al acestui an, de exemplu, am adus cu 5% mai multă carne de porc din spațiul european”, a adăugat ea.

Reprezentanții industriei garantează că românii vor avea acces la toate produsele tradiționale din carne de porc. Salamurile, cârnații, toba sau șunca afumată vor fi disponibile, iar procesatorii lucrează intens pentru a răspunde cererii.

În ceea ce privește prețurile, Dana Tănase a declarat că „la nivel european, prețul cărnii de porc stagnează, adică sunt variații foarte mici, deci, teoretic, nu ar trebui să existe o foarte mare îngrijorare.”

Totuși, ea a atras atenția asupra posibilității unor fluctuații locale datorită cererii ridicate în perioada sărbătorilor.

„De obicei, în perioada premergătoare sărbătorilor de sfârșit de an, prețul se mărește puțin, dar asta nu este o regulă,” a explicat aceasta.

Deși există vești bune în ceea ce privește disponibilitatea produselor, sectorul procesării cărnii se confruntă cu numeroase provocări cum ar fi creșterea costurilor energetice: „Nu știm cum vom reuși să facem față creșterii prețurilor la energie, care afectează întreg lanțul de producție,” a declarat Dana Tănase.

„Avem foarte multe neclarități în momentul de față față de modul în care vor evolua taxele, odată cu creșterea salariului minim, va fi o creștere a salariilor în cascadă, pentru că nu poți să mărești doar salariul minim și să nu ajustezi celelalte niveluri,” a explicat directorul executiv.

Aceste dificultăți pun presiune pe procesatori și fermieri, care încearcă să mențină costurile sub control pentru a evita creșteri majore de prețuri la raft.

Chiar dacă producția internă este în creștere, România nu își poate asigura integral necesarul de carne de porc. „Carnea locală provine, din punct de vedere genetic, tot din rasele europene,” a explicat Dana Tănase. În fiecare primăvară, mulți purcei sunt importați din alte state membre ale UE pentru a fi crescuți și sacrificați în perioada Crăciunului. Rasele autohtone precum mangalița și Bazna sunt populare, dar reprezintă o proporție mică din producția totală.

Potrivit INS, consumul mediu de produse din carne pe trimestru al unui român este de aproximativ 4,5 kg. „Consumul este în general stabil,” a menționat Dana Tănase, „dar în trimestrul al patrulea, acesta crește considerabil, odată cu apropierea sărbătorilor.”

Această tendință arată că preparatele din carne rămân esențiale pentru masa festivă a românilor, consolidându-și locul în tradiția sărbătorilor de iarnă.

Deși industria se confruntă cu provocări semnificative, reprezentanții acesteia asigură consumatorii că produsele tradiționale vor fi disponibile, iar mesele de Crăciun vor fi bogate și variate. „Sperăm să facem față tuturor provocărilor și să avem cu toții carnea autohtonă pe masa de sărbători,” a concluzionat Dana Tănase în cadrul emisiunii “Viața la țară”.

Preşedintele ANSVSA: Nu există loc pentru compromisuri în ceea ce priveşte respectarea legislaţiei şi a standardelor de igienă
Actualitatea agricola 22 Iunie 2025, 10:32

Preşedintele ANSVSA: Nu există loc pentru compromisuri în ceea ce priveşte respectarea legislaţiei şi a standardelor de igienă

Sănătatea publică şi siguranţa alimentară sunt priorităţi strategice ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru...

Preşedintele ANSVSA: Nu există loc pentru compromisuri în ceea ce priveşte respectarea legislaţiei şi a standardelor de igienă
Proiecte de aproape 490 de milioane de euro, depuse pentru capacităţi de energie verde în agricultură şi în industria alimentară
Actualitatea agricola 20 Iunie 2025, 21:09

Proiecte de aproape 490 de milioane de euro, depuse pentru capacităţi de energie verde în agricultură şi în industria alimentară

Peste 2300 de proiecte, în valoare de 490 de milioane de euro, au fost depuse pentru realizarea de noi capacităţi de...

Proiecte de aproape 490 de milioane de euro, depuse pentru capacităţi de energie verde în agricultură şi în industria alimentară
Peste 600 de porci de la o fermă, eutanasiaţi din cauza pestei porcine africane
Actualitatea agricola 20 Iunie 2025, 15:34

Peste 600 de porci de la o fermă, eutanasiaţi din cauza pestei porcine africane

Peste 600 de porci de la fermă din localitatea Dindeşti, judeţul Satu Mare, au fost eutanasiaţi, după ce a fost depistat un...

Peste 600 de porci de la o fermă, eutanasiaţi din cauza pestei porcine africane
Autoritatea pentru Digitalizarea României şi Clubul Fermierilor Români colaborează pentru accelerarea digitalizării în administraţie
Actualitatea agricola 20 Iunie 2025, 11:06

Autoritatea pentru Digitalizarea României şi Clubul Fermierilor Români colaborează pentru accelerarea digitalizării în administraţie

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a semnat, vineri, un protocol de colaborare cu Clubul Fermierilor Români,...

Autoritatea pentru Digitalizarea României şi Clubul Fermierilor Români colaborează pentru accelerarea digitalizării în administraţie
Focar de pestă porcină africană, confirmat într-o comună din județul Satu Mare
Actualitatea agricola 18 Iunie 2025, 12:44

Focar de pestă porcină africană, confirmat într-o comună din județul Satu Mare

Autoritățile sanitar-veterinare din județul Satu Mare au confirmat un focar de pestă porcină africană într-o fermă de suine...

Focar de pestă porcină africană, confirmat într-o comună din județul Satu Mare
România înregistrează primul caz de variolă ovină
Actualitatea agricola 18 Iunie 2025, 12:11

România înregistrează primul caz de variolă ovină

Autoritățile sanitar-veterinare din România au confirmat un caz izolat de virus POX, variolă ovină, într-o exploatație de...

România înregistrează primul caz de variolă ovină
Analiștii estimează o recoltă record la grâu în România, cea mai mare de după 1997
Actualitatea agricola 16 Iunie 2025, 13:40

Analiștii estimează o recoltă record la grâu în România, cea mai mare de după 1997

Anul agricol 2025 aduce vești excelente pentru agricultura românească: analiștii din domeniu estimează că România va...

Analiștii estimează o recoltă record la grâu în România, cea mai mare de după 1997
APIA: 708.012 cereri de plată pentru 9,875 milioane hectare au fost depuse de fermieri în 2025
Actualitatea agricola 16 Iunie 2025, 11:15

APIA: 708.012 cereri de plată pentru 9,875 milioane hectare au fost depuse de fermieri în 2025

Un număr de 708.012 cereri de plată pentru o suprafaţă de 9.875.710,11 hectare au fost depuse în perioada 3 martie - 13...

APIA: 708.012 cereri de plată pentru 9,875 milioane hectare au fost depuse de fermieri în 2025