Ascultă Radio Antena Satelor Live

Mai multă carne de porc românesc de sărbători, dar viitor incert pentru producători

Anul acesta, românii pot aștepta o diversitate mai mare de carne de porc autohtonă pe mesele de sărbători, datorită unei creșteri semnificative a producției interne.

Mai multă carne de porc românesc de sărbători, dar viitor incert pentru producători
Foto: Pixabay

Articol de Ramona Alexandrescu, 28 Noiembrie 2024, 15:39

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), producția de carne de porc a crescut cu 15% în primul semestru al anului, marcând o revenire parțială după problemele generate de pesta porcină africană.

Cu toate acestea, industria procesării cărnii se confruntă în continuare cu dificultăți în aprovizionarea pieței exclusiv din producția națională.

Director executiv al Asociației Române a Cărnii Dana Tănase, invitata realizatoarei Alexandra Vuță, a explicat în cadrul emisiunii “ Viața la țară”, că, deși există un progres semnificativ, „nu putem să satisfacem necesarul de carne de porc numai din producția internă. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată.”

În acest context, importurile din Uniunea Europeană rămân esențiale pentru a acoperi cererea, care este în continuă creștere în perioada sărbătorilor.

„În primul semestru al acestui an, de exemplu, am adus cu 5% mai multă carne de porc din spațiul european”, a adăugat ea.

Reprezentanții industriei garantează că românii vor avea acces la toate produsele tradiționale din carne de porc. Salamurile, cârnații, toba sau șunca afumată vor fi disponibile, iar procesatorii lucrează intens pentru a răspunde cererii.

În ceea ce privește prețurile, Dana Tănase a declarat că „la nivel european, prețul cărnii de porc stagnează, adică sunt variații foarte mici, deci, teoretic, nu ar trebui să existe o foarte mare îngrijorare.”

Totuși, ea a atras atenția asupra posibilității unor fluctuații locale datorită cererii ridicate în perioada sărbătorilor.

„De obicei, în perioada premergătoare sărbătorilor de sfârșit de an, prețul se mărește puțin, dar asta nu este o regulă,” a explicat aceasta.

Deși există vești bune în ceea ce privește disponibilitatea produselor, sectorul procesării cărnii se confruntă cu numeroase provocări cum ar fi creșterea costurilor energetice: „Nu știm cum vom reuși să facem față creșterii prețurilor la energie, care afectează întreg lanțul de producție,” a declarat Dana Tănase.

„Avem foarte multe neclarități în momentul de față față de modul în care vor evolua taxele, odată cu creșterea salariului minim, va fi o creștere a salariilor în cascadă, pentru că nu poți să mărești doar salariul minim și să nu ajustezi celelalte niveluri,” a explicat directorul executiv.

Aceste dificultăți pun presiune pe procesatori și fermieri, care încearcă să mențină costurile sub control pentru a evita creșteri majore de prețuri la raft.

Chiar dacă producția internă este în creștere, România nu își poate asigura integral necesarul de carne de porc. „Carnea locală provine, din punct de vedere genetic, tot din rasele europene,” a explicat Dana Tănase. În fiecare primăvară, mulți purcei sunt importați din alte state membre ale UE pentru a fi crescuți și sacrificați în perioada Crăciunului. Rasele autohtone precum mangalița și Bazna sunt populare, dar reprezintă o proporție mică din producția totală.

Potrivit INS, consumul mediu de produse din carne pe trimestru al unui român este de aproximativ 4,5 kg. „Consumul este în general stabil,” a menționat Dana Tănase, „dar în trimestrul al patrulea, acesta crește considerabil, odată cu apropierea sărbătorilor.”

Această tendință arată că preparatele din carne rămân esențiale pentru masa festivă a românilor, consolidându-și locul în tradiția sărbătorilor de iarnă.

Deși industria se confruntă cu provocări semnificative, reprezentanții acesteia asigură consumatorii că produsele tradiționale vor fi disponibile, iar mesele de Crăciun vor fi bogate și variate. „Sperăm să facem față tuturor provocărilor și să avem cu toții carnea autohtonă pe masa de sărbători,” a concluzionat Dana Tănase în cadrul emisiunii “Viața la țară”.

APIA. Plăţi de peste 104,6 milioane lei (21 milioane euro) pentru Campania 2024
Actualitatea agricola 11 Iunie 2025, 18:41

APIA. Plăţi de peste 104,6 milioane lei (21 milioane euro) pentru Campania 2024

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 26 mai - 06 iunie 2025, plăţi pentru anul...

APIA. Plăţi de peste 104,6 milioane lei (21 milioane euro) pentru Campania 2024
APIA a plătit fermierilor peste 21 milioane de euro în perioada 26 mai - 6 iunie
Actualitatea agricola 10 Iunie 2025, 18:48

APIA a plătit fermierilor peste 21 milioane de euro în perioada 26 mai - 6 iunie

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 26 mai - 6 iunie, plăţi fermierilor pentru...

APIA a plătit fermierilor peste 21 milioane de euro în perioada 26 mai - 6 iunie
Fermierii mai pot depune cererile APIA pentru Campania 2025 până pe 13 iunie
Actualitatea agricola 10 Iunie 2025, 09:22

Fermierii mai pot depune cererile APIA pentru Campania 2025 până pe 13 iunie

Fermierii mai au la dispoziție doar câteva zile pentru a depune cererile de plată în cadrul Campaniei APIA 2025. Agenția de...

Fermierii mai pot depune cererile APIA pentru Campania 2025 până pe 13 iunie
Termene prelungite pentru fermierii din viticultură
Actualitatea agricola 07 Iunie 2025, 10:51

Termene prelungite pentru fermierii din viticultură

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat recent modificarea unor termene-limită pentru accesarea sprijinului...

Termene prelungite pentru fermierii din viticultură
Fermierii mai au timp până pe 13 iunie să depună cererilor de plată aferente campaniei 2025
Actualitatea agricola 06 Iunie 2025, 10:48

Fermierii mai au timp până pe 13 iunie să depună cererilor de plată aferente campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat oficial prelungirea termenului de depunere a cererilor de...

Fermierii mai au timp până pe 13 iunie să depună cererilor de plată aferente campaniei 2025
MADR lansează platforma AKIS pentru revoluţionarea inovaţiei şi a transferului de cunoştinţe în agricultura românească
Actualitatea agricola 05 Iunie 2025, 20:05

MADR lansează platforma AKIS pentru revoluţionarea inovaţiei şi a transferului de cunoştinţe în agricultura românească

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a lansat în mediul online platforma naţională AKIS (Sistemul de Inovare...

MADR lansează platforma AKIS pentru revoluţionarea inovaţiei şi a transferului de cunoştinţe în agricultura românească
Percheziţii legate de vânzarea de animale vii către abatoare în baza unor documente falsificate
Actualitatea agricola 05 Iunie 2025, 19:53

Percheziţii legate de vânzarea de animale vii către abatoare în baza unor documente falsificate

Anchetatorii prahoveni efectuează, joi, 14 percheziţii în opt judeţe şi în municipiul Bucureşti într-un dosar de evaziune...

Percheziţii legate de vânzarea de animale vii către abatoare în baza unor documente falsificate
Nicuşor Dan, către fermieri: Obiectivul nostru principal - potenţialul agricol al României, care nu este folosit
Actualitatea agricola 05 Iunie 2025, 19:50

Nicuşor Dan, către fermieri: Obiectivul nostru principal - potenţialul agricol al României, care nu este folosit

Preşedintele Nicuşor Dan a declarat, joi, că România nu foloseşte potenţialul agricol pe care îl are în acest moment şi că...

Nicuşor Dan, către fermieri: Obiectivul nostru principal - potenţialul agricol al României, care nu este folosit