Ascultă Radio Antena Satelor Live

Mai multă carne de porc românesc de sărbători, dar viitor incert pentru producători

Anul acesta, românii pot aștepta o diversitate mai mare de carne de porc autohtonă pe mesele de sărbători, datorită unei creșteri semnificative a producției interne.

Mai multă carne de porc românesc de sărbători, dar viitor incert pentru producători
Foto: Pixabay

Articol de Ramona Alexandrescu, 28 Noiembrie 2024, 15:39

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), producția de carne de porc a crescut cu 15% în primul semestru al anului, marcând o revenire parțială după problemele generate de pesta porcină africană.

Cu toate acestea, industria procesării cărnii se confruntă în continuare cu dificultăți în aprovizionarea pieței exclusiv din producția națională.

Director executiv al Asociației Române a Cărnii Dana Tănase, invitata realizatoarei Alexandra Vuță, a explicat în cadrul emisiunii “ Viața la țară”, că, deși există un progres semnificativ, „nu putem să satisfacem necesarul de carne de porc numai din producția internă. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată.”

În acest context, importurile din Uniunea Europeană rămân esențiale pentru a acoperi cererea, care este în continuă creștere în perioada sărbătorilor.

„În primul semestru al acestui an, de exemplu, am adus cu 5% mai multă carne de porc din spațiul european”, a adăugat ea.

Reprezentanții industriei garantează că românii vor avea acces la toate produsele tradiționale din carne de porc. Salamurile, cârnații, toba sau șunca afumată vor fi disponibile, iar procesatorii lucrează intens pentru a răspunde cererii.

În ceea ce privește prețurile, Dana Tănase a declarat că „la nivel european, prețul cărnii de porc stagnează, adică sunt variații foarte mici, deci, teoretic, nu ar trebui să existe o foarte mare îngrijorare.”

Totuși, ea a atras atenția asupra posibilității unor fluctuații locale datorită cererii ridicate în perioada sărbătorilor.

„De obicei, în perioada premergătoare sărbătorilor de sfârșit de an, prețul se mărește puțin, dar asta nu este o regulă,” a explicat aceasta.

Deși există vești bune în ceea ce privește disponibilitatea produselor, sectorul procesării cărnii se confruntă cu numeroase provocări cum ar fi creșterea costurilor energetice: „Nu știm cum vom reuși să facem față creșterii prețurilor la energie, care afectează întreg lanțul de producție,” a declarat Dana Tănase.

„Avem foarte multe neclarități în momentul de față față de modul în care vor evolua taxele, odată cu creșterea salariului minim, va fi o creștere a salariilor în cascadă, pentru că nu poți să mărești doar salariul minim și să nu ajustezi celelalte niveluri,” a explicat directorul executiv.

Aceste dificultăți pun presiune pe procesatori și fermieri, care încearcă să mențină costurile sub control pentru a evita creșteri majore de prețuri la raft.

Chiar dacă producția internă este în creștere, România nu își poate asigura integral necesarul de carne de porc. „Carnea locală provine, din punct de vedere genetic, tot din rasele europene,” a explicat Dana Tănase. În fiecare primăvară, mulți purcei sunt importați din alte state membre ale UE pentru a fi crescuți și sacrificați în perioada Crăciunului. Rasele autohtone precum mangalița și Bazna sunt populare, dar reprezintă o proporție mică din producția totală.

Potrivit INS, consumul mediu de produse din carne pe trimestru al unui român este de aproximativ 4,5 kg. „Consumul este în general stabil,” a menționat Dana Tănase, „dar în trimestrul al patrulea, acesta crește considerabil, odată cu apropierea sărbătorilor.”

Această tendință arată că preparatele din carne rămân esențiale pentru masa festivă a românilor, consolidându-și locul în tradiția sărbătorilor de iarnă.

Deși industria se confruntă cu provocări semnificative, reprezentanții acesteia asigură consumatorii că produsele tradiționale vor fi disponibile, iar mesele de Crăciun vor fi bogate și variate. „Sperăm să facem față tuturor provocărilor și să avem cu toții carnea autohtonă pe masa de sărbători,” a concluzionat Dana Tănase în cadrul emisiunii “Viața la țară”.

Buzău: Direcţia Silvică va putea produce un milion de puieţi de stejar şi din alte specii de arbori în solarii
Actualitatea agricola 11 Decembrie 2024, 12:37

Buzău: Direcţia Silvică va putea produce un milion de puieţi de stejar şi din alte specii de arbori în solarii

Direcţia Silvică Buzău va putea produce un milion de puieţi de stejar şi din alte tipuri de arbori în solarii, printr-un...

Buzău: Direcţia Silvică va putea produce un milion de puieţi de stejar şi din alte specii de arbori în solarii
Tinerii fermieri din Agrinnovator revoluționează agricultura românească
Actualitatea agricola 10 Decembrie 2024, 13:09

Tinerii fermieri din Agrinnovator revoluționează agricultura românească

Grupul Agrinnovator, format din absolvenți ai programelor Tineri Lideri pentru Agricultură și Antreprenori în Agricultura...

Tinerii fermieri din Agrinnovator revoluționează agricultura românească
Dezvoltarea cooperativelor agricole în România: un model de succes în fața provocărilor
Actualitatea agricola 09 Decembrie 2024, 16:12

Dezvoltarea cooperativelor agricole în România: un model de succes în fața provocărilor

Anul 2024 a fost unul plin de provocări pentru agricultorii din România, însă cooperativele agricole s-au dovedit a fi o...

Dezvoltarea cooperativelor agricole în România: un model de succes în fața provocărilor
Consiliul AgriFish: Un secretar de stat al Ministerului Agriculturii discută, la Bruxelles, despre posibilităţile de pescuit pentru 2025
Actualitatea agricola 09 Decembrie 2024, 15:53

Consiliul AgriFish: Un secretar de stat al Ministerului Agriculturii discută, la Bruxelles, despre posibilităţile de pescuit pentru 2025

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Violeta Muşat, participă luni, 9...

Consiliul AgriFish: Un secretar de stat al Ministerului Agriculturii discută, la Bruxelles, despre posibilităţile de pescuit pentru 2025
Cultivatorii locali aduc în piețe primele legume din solarii
Actualitatea agricola 06 Decembrie 2024, 11:58

Cultivatorii locali aduc în piețe primele legume din solarii

Consumatorii se pot bucura de primele tomate, ardei gras sau castraveţi, produse local în sere și solarii, care au început să...

Cultivatorii locali aduc în piețe primele legume din solarii
Mistreți infectați cu pestă africană, depistați în fonduri de vânătoare din Arad
Actualitatea agricola 05 Decembrie 2024, 16:06

Mistreți infectați cu pestă africană, depistați în fonduri de vânătoare din Arad

Autoritățile sanitar-veterinare au confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA) la mistreți din două fonduri de...

Mistreți infectați cu pestă africană, depistați în fonduri de vânătoare din Arad
Guvernul aprobă fonduri de 125 milioane lei pentru irigații în contextul secetei
Actualitatea agricola 04 Decembrie 2024, 14:48

Guvernul aprobă fonduri de 125 milioane lei pentru irigații în contextul secetei

Guvernul României a decis să aloce 125 milioane de lei pentru a sprijini fermierii afectați de secetă, acoperind costurile...

Guvernul aprobă fonduri de 125 milioane lei pentru irigații în contextul secetei
Producție mai mică de struguri de vin, dar calitate înaltă și provocări pe piață
Actualitatea agricola 04 Decembrie 2024, 12:56

Producție mai mică de struguri de vin, dar calitate înaltă și provocări pe piață

Anul 2024 a fost unul dificil pentru viticultorii români, marcat de o scădere a producției cu 25% față de 2023, conform...

Producție mai mică de struguri de vin, dar calitate înaltă și provocări pe piață