Ascultă Radio Antena Satelor Live

Mai multă carne de porc românesc de sărbători, dar viitor incert pentru producători

Anul acesta, românii pot aștepta o diversitate mai mare de carne de porc autohtonă pe mesele de sărbători, datorită unei creșteri semnificative a producției interne.

Mai multă carne de porc românesc de sărbători, dar viitor incert pentru producători
Foto: Pixabay

Articol de Ramona Alexandrescu, 28 Noiembrie 2024, 15:39

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), producția de carne de porc a crescut cu 15% în primul semestru al anului, marcând o revenire parțială după problemele generate de pesta porcină africană.

Cu toate acestea, industria procesării cărnii se confruntă în continuare cu dificultăți în aprovizionarea pieței exclusiv din producția națională.

Director executiv al Asociației Române a Cărnii Dana Tănase, invitata realizatoarei Alexandra Vuță, a explicat în cadrul emisiunii “ Viața la țară”, că, deși există un progres semnificativ, „nu putem să satisfacem necesarul de carne de porc numai din producția internă. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată.”

În acest context, importurile din Uniunea Europeană rămân esențiale pentru a acoperi cererea, care este în continuă creștere în perioada sărbătorilor.

„În primul semestru al acestui an, de exemplu, am adus cu 5% mai multă carne de porc din spațiul european”, a adăugat ea.

Reprezentanții industriei garantează că românii vor avea acces la toate produsele tradiționale din carne de porc. Salamurile, cârnații, toba sau șunca afumată vor fi disponibile, iar procesatorii lucrează intens pentru a răspunde cererii.

În ceea ce privește prețurile, Dana Tănase a declarat că „la nivel european, prețul cărnii de porc stagnează, adică sunt variații foarte mici, deci, teoretic, nu ar trebui să existe o foarte mare îngrijorare.”

Totuși, ea a atras atenția asupra posibilității unor fluctuații locale datorită cererii ridicate în perioada sărbătorilor.

„De obicei, în perioada premergătoare sărbătorilor de sfârșit de an, prețul se mărește puțin, dar asta nu este o regulă,” a explicat aceasta.

Deși există vești bune în ceea ce privește disponibilitatea produselor, sectorul procesării cărnii se confruntă cu numeroase provocări cum ar fi creșterea costurilor energetice: „Nu știm cum vom reuși să facem față creșterii prețurilor la energie, care afectează întreg lanțul de producție,” a declarat Dana Tănase.

„Avem foarte multe neclarități în momentul de față față de modul în care vor evolua taxele, odată cu creșterea salariului minim, va fi o creștere a salariilor în cascadă, pentru că nu poți să mărești doar salariul minim și să nu ajustezi celelalte niveluri,” a explicat directorul executiv.

Aceste dificultăți pun presiune pe procesatori și fermieri, care încearcă să mențină costurile sub control pentru a evita creșteri majore de prețuri la raft.

Chiar dacă producția internă este în creștere, România nu își poate asigura integral necesarul de carne de porc. „Carnea locală provine, din punct de vedere genetic, tot din rasele europene,” a explicat Dana Tănase. În fiecare primăvară, mulți purcei sunt importați din alte state membre ale UE pentru a fi crescuți și sacrificați în perioada Crăciunului. Rasele autohtone precum mangalița și Bazna sunt populare, dar reprezintă o proporție mică din producția totală.

Potrivit INS, consumul mediu de produse din carne pe trimestru al unui român este de aproximativ 4,5 kg. „Consumul este în general stabil,” a menționat Dana Tănase, „dar în trimestrul al patrulea, acesta crește considerabil, odată cu apropierea sărbătorilor.”

Această tendință arată că preparatele din carne rămân esențiale pentru masa festivă a românilor, consolidându-și locul în tradiția sărbătorilor de iarnă.

Deși industria se confruntă cu provocări semnificative, reprezentanții acesteia asigură consumatorii că produsele tradiționale vor fi disponibile, iar mesele de Crăciun vor fi bogate și variate. „Sperăm să facem față tuturor provocărilor și să avem cu toții carnea autohtonă pe masa de sărbători,” a concluzionat Dana Tănase în cadrul emisiunii “Viața la țară”.

Zeci de ferme din România devin modele de bune practici în protecția mediului
Actualitatea agricola 14 Noiembrie 2025, 11:01

Zeci de ferme din România devin modele de bune practici în protecția mediului

Fermele au fost selectate pentru a primi statutul de „ferme model” în domeniul protecției mediului și al gestionării durabile...

Zeci de ferme din România devin modele de bune practici în protecția mediului
Schimbările climatice lovesc agricultura - Buzăul, Teleormanul și Prahova, printre județele cele mai afectate
Actualitatea agricola 14 Noiembrie 2025, 10:23

Schimbările climatice lovesc agricultura - Buzăul, Teleormanul și Prahova, printre județele cele mai afectate

Schimbările climatice afectează tot mai puternic agricultura românească, iar județe precum Buzău, Teleorman și Prahova resimt...

Schimbările climatice lovesc agricultura - Buzăul, Teleormanul și Prahova, printre județele cele mai afectate
Pomicultura românească se menține în top datorită institutului de la Mărăcineni
Actualitatea agricola 10 Noiembrie 2025, 16:26

Pomicultura românească se menține în top datorită institutului de la Mărăcineni

Pomicultura românească își confirmă încă o dată potențialul prin rezultatele Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru...

Pomicultura românească se menține în top datorită institutului de la Mărăcineni
Pompierii arădeni, salvarea fermierilor afectați de secetă
Actualitatea agricola 06 Noiembrie 2025, 15:53

Pompierii arădeni, salvarea fermierilor afectați de secetă

Seceta prelungită din Arad transformă munca pompierilor arădeni într-o misiune de sprijin vital. În ultimele luni, aceștia au...

Pompierii arădeni, salvarea fermierilor afectați de secetă
Pestă porcină africană la Șiclău, Arad: Fermă cu MII de animale afectată de restricții
Actualitatea agricola 06 Noiembrie 2025, 13:08

Pestă porcină africană la Șiclău, Arad: Fermă cu MII de animale afectată de restricții

Virusul pestei porcine africane continuă să provoace pierderi în vestul țării. În comuna Șiclău, județul Arad, a fost...

Pestă porcină africană la Șiclău, Arad: Fermă cu MII de animale afectată de restricții
Export record de cereale: România, cel mai mare furnizor din UE în trimestrul 1
Actualitatea agricola 04 Noiembrie 2025, 10:57

Export record de cereale: România, cel mai mare furnizor din UE în trimestrul 1

România și-a consolidat statutul în structurile europene de comerț agricol, înregistrând o performanță notabilă în primul...

Export record de cereale: România, cel mai mare furnizor din UE în trimestrul 1
Soiurile tradiționale de pomi fructiferi revin în Țara Făgărașului
Actualitatea agricola 03 Noiembrie 2025, 14:48

Soiurile tradiționale de pomi fructiferi revin în Țara Făgărașului

Un amplu proiect dedicat reintroducerii soiurilor tradiționale de pomi fructiferi în Țara Făgărașului a fost prezentat recent...

Soiurile tradiționale de pomi fructiferi revin în Țara Făgărașului
Mai multe ferme mixte din zece județe devin modele de agricultură responsabilă
Actualitatea agricola 27 Octombrie 2025, 14:40

Mai multe ferme mixte din zece județe devin modele de agricultură responsabilă

Standardizarea practicilor ecologice în agricultura românească primește un impuls major. Ministerul Mediului a pus la bătaie...

Mai multe ferme mixte din zece județe devin modele de agricultură responsabilă