Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pepenele de iarnă – o premieră în agricultura românească

Pepenele este un fruct "exotic" pentru români în extrasezon, când puţini îşi pot permite să cumpere acest fruct din import.

28 Noiembrie 2018, 18:17

De curând însă, cercetătorii Stațiunii Legumicole de la Buzău au aclimatizat cu succes pepenele de iarnă, un soi provenit din Asia, unde este foarte popular.

Este o premieră pentru România, a cărei reuşită poate transforma pepenele din fruct sezonier într-unul pe care îl putem găsi şi consuma pe toata perioada anului.

Pepenele de iarnă este o specie din familia cucurbitaceelor care, spre deosebire de pepenele roşu sau galben creşte pe boltă, asemenea strugurilor. Fructele au o greutate cuprinsă între două şi patru kilograme, sunt o sursă bogată de vitamina, în special vitamina C şi rezistă chiar şi câteva luni după ce a fost cules. Dulci şi gustoase, acestea pot înlocui în preparatele culinare pepenele, castravetele şi chiar dovleacul.

„Anul acesta am făcut documentaţia şi începând cu anul viitor va fi înscris în vederea omologării şi brevetării. Producţia depăşeşte 60 de tone la hectar, o producţie foarte mare, o plantă produce circa 15-20 de fructe, iar dacă sunt lăsate să ajungă la maturitate numărul lor scade la 8-10 fructe pe plantă. Încă din acest an putem oferi seminţe promoţional cultivatorilor, iar cei care doresc informaţii privind cultivarea acestuia vor fi oferite cu promptitudine”, a declarat cercetătorul Costel Vânătoru, membru corespondent al Academiei de ştiinţe agricole şi silvice.

Noul pepene este bun în murături, iar atunci când este copt, poate fi confiat, pentru că devine dulce. Şi seminţele pot fi consumate, asemenea celor de dovleac. Pepenele de iarnă este o delicatesă în bucătăria asiatică. În China, e apreciat nu doar pentru gustul său, ci şi pentru conţinutul bogat de vitamine, magneziu şi potasiu.

Etichete : top
APIA a început efectuarea plăților în avans, pentru fermierii din România. Subvenții pentru anul 2024
Actualitatea agricola 18 Octombrie 2024, 10:40

APIA a început efectuarea plăților în avans, pentru fermierii din România. Subvenții pentru anul 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat plățile în avans către fermierii care au depus cereri...

APIA a început efectuarea plăților în avans, pentru fermierii din România. Subvenții pentru anul 2024
Fermierii din Buzău, așteptați să depună dosare de despăgubiri pentru pierderile cauzate de secetă
Actualitatea agricola 17 Octombrie 2024, 10:49

Fermierii din Buzău, așteptați să depună dosare de despăgubiri pentru pierderile cauzate de secetă

Aproximativ 8.000 de fermieri sunt aşteptaţi la Direcţia pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Buzău să depună dosare, în...

Fermierii din Buzău, așteptați să depună dosare de despăgubiri pentru pierderile cauzate de secetă
Fermierii vor primi ajutor guvernamental pentru achiziția de utilaje agricole, prin cofinanțare
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2024, 15:30

Fermierii vor primi ajutor guvernamental pentru achiziția de utilaje agricole, prin cofinanțare

Producătorii agricoli autorizaţi vor putea să beneficieze de fonduri de la Ministerul Mediului pentru a-şi achiziţiona...

Fermierii vor primi ajutor guvernamental pentru achiziția de utilaje agricole, prin cofinanțare
Agricultura ecologică din România, creștere accelerată și beneficii reale pentru sănătate și mediu
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2024, 18:41

Agricultura ecologică din România, creștere accelerată și beneficii reale pentru sănătate și mediu

Cu ocazia sărbătoririi primei ediții a Zilei Naționale a Agriculturii Ecologice, tema alimentelor ecologice și a impactului...

Agricultura ecologică din România, creștere accelerată și beneficii reale pentru sănătate și mediu
Importanța solului. Sursa neștiută a vieții și a securității alimentare
Actualitatea agricola 11 Octombrie 2024, 16:17

Importanța solului. Sursa neștiută a vieții și a securității alimentare

Sub picioarele noastre se ascunde un univers complex și fascinant, esențial pentru viață și supraviețuirea speciei umane: solul.

Importanța solului. Sursa neștiută a vieții și a securității alimentare
Discrepanțe în estimările culturilor calamitate din Arad. Fermierii declară dublu față de autorități
Actualitatea agricola 11 Octombrie 2024, 14:48

Discrepanțe în estimările culturilor calamitate din Arad. Fermierii declară dublu față de autorități

Fermierii arădeni au declarat 72.000 de hectare de culturi calamitate din cauza secetei, adică 20% din suprafaţa arabilă a...

Discrepanțe în estimările culturilor calamitate din Arad. Fermierii declară dublu față de autorități
Stupinele din Hunedoara, în pericol: 20% din familiile de albine sunt infestate cu un parazit devastator
Actualitatea agricola 10 Octombrie 2024, 15:42

Stupinele din Hunedoara, în pericol: 20% din familiile de albine sunt infestate cu un parazit devastator

Peste 20 % dintre familiile de albine din judeţul Hunedoara sunt infestate cu parazitul Varroa Jacobsoni, care produce pagube...

Stupinele din Hunedoara, în pericol: 20% din familiile de albine sunt infestate cu un parazit devastator
De Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, susținem producătorii locali și alegem calitatea
Actualitatea agricola 10 Octombrie 2024, 15:06

De Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, susținem producătorii locali și alegem calitatea

De Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, 10 octombrie, produsele locale sunt în centrul atenției.

De Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, susținem producătorii locali și alegem calitatea