Ascultă Radio Antena Satelor Live

Preşedintele ANSVSA: Nu există loc pentru compromisuri în ceea ce priveşte respectarea legislaţiei şi a standardelor de igienă

Sănătatea publică şi siguranţa alimentară sunt priorităţi strategice ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi nu există loc pentru compromisuri atunci când vorbim despre respectarea legislaţiei şi a standardelor de igienă pe teritoriul României, afirmă preşedintele ANSVSA, Alexandru Bociu.

Preşedintele ANSVSA: Nu există loc pentru compromisuri în ceea ce priveşte respectarea legislaţiei şi a standardelor de igienă
Foto: pixabay

22 Iunie 2025, 10:32

'Mesajul nostru este ferm: sănătatea publică şi siguranţa alimentară reprezintă priorităţi strategice pentru ANSVSA. Prin campania naţională de control lansată pe 13 iunie şi prin Comandamentul Estival deschis la Constanţa pe 16 iunie, transmitem un semnal clar - nu există loc pentru compromisuri în ceea ce priveşte respectarea legislaţiei şi a standardelor de igienă. Operatorii care respectă regulile vor găsi în noi un partener de încredere, însă cei care încalcă legea vor fi sancţionaţi ferm, inclusiv prin măsuri precum suspendarea activităţii', a declarat, pentru AGERPRES, şeful ANSVSA.

În opinia sa, campania naţională de control 'Zero toleranţă' pentru neregulile alimentare, lansată săptămâna trecută, are un caracter proactiv şi vizează controale riguroase, demarate în Bucureşti prin verificări în hipermarketuri şi supermarketuri şi extinse la nivel naţional.

Numai în primele zile de la lansarea campaniei au fost verificaţi peste 90 de operatori economici (hipermarketuri, supermarketuri, restaurante, pescării, măcelării, fast food-uri), fiind aplicate 156 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 2,389 milioane de lei.

De asemenea, au fost emise 14 Ordonanţe de Suspendare a Activităţii (pentru trei supermarketuri, 10 hipermarketuri şi un depozit frigorific) şi trei Ordonanţe de Interzicere a Activităţii (pentru un hipermarket şi două supermarketuri).

Nu în ultimul rând, au fost confiscate 5.541 kilograme de produse alimentare (peşte, carne, lactate, prăjituri) şi 42,5 kilograme de produse de origine nonanimală - etichetate fals, pentru care a fost iniţiată alerta de fraudă alimentară prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF), direcţionate către neutralizare.

În plus, au fost prelevate 75 de teste de sanitaţie pentru evaluarea igienizării suprafeţelor de lucru şi recoltate 32 de probe de produse alimentare pentru determinarea de specie, în vederea prevenirii fraudelor alimentare.

'Acţiunile continuă în toate tipurile de unităţi alimentare - magazine, depozite, unităţi de procesare - acolo unde sunt evaluate aspecte esenţiale precum igiena, trasabilitatea produselor, condiţiile de transport, aplicarea corectă a sistemului HACCP şi respectarea cerinţelor legale de funcţionare. În paralel, se prelevează probe pentru identificarea eventualelor fraude alimentare sau înlocuiri neconforme de produse. Întreaga campanie este coordonată direct de un colectiv operativ format din directori executivi ai DSVSA din mai multe judeţe şi inspectori de specialitate', a adăugat preşedintele ANSVSA.

În ceea ce priveşte Comandamentul Estival, care a demarat la începutul acestei săptămâni, şeful ANSVSA a subliniat că, pe lângă desfăşurarea controalelor efective, un accent important va fi pus pe colaborarea cu mediul de afaceri.

'Este foarte important ca autorităţile să nu fie percepute doar ca entităţi de control. Comandamentul Estival are o componentă esenţială de prevenţie şi consiliere. Ne dorim o colaborare activă şi constantă cu operatorii economici, mai ales în sezonul estival, atunci când volumul de activitate în industria alimentară creşte semnificativ. Organizăm sesiuni de instruire, întâlniri directe şi menţinem un dialog deschis pentru a sprijini conformarea voluntară şi anticiparea riscurilor', a adăugat Alexandru Bociu.

Potrivit sursei citate, în cazul identificării unor nereguli grave în timpul controalelor, operatorii economici pot fi sancţionaţi cu amenzi de până la 50.000 de lei, iar, în funcţie de gravitate, pot fi dispuse sancţiuni complementare, precum suspendarea sau de interzicerea activităţii, dar şi reţinerea oficială a produselor care pot reprezenta un risc pentru consumatori.

'Ne dorim un mediu economic corect şi sigur, acolo unde respectarea regulilor devine o normalitate, nu o excepţie. De asemenea, ne dorim reducerea semnificativă a riscurilor alimentare, creşterea nivelului de conformare voluntară a operatorilor economici şi, nu în ultimul rând, consolidarea încrederii consumatorilor în siguranţa alimentelor din România. Este un efort comun, care cere profesionalism, responsabilitate şi dialog permanent', a mai spus preşedintele ANSVSA.

AGERPRES

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 10:29

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă

Producția de zahăr din România este în cădere liberă. Suprafețele cultivate cu sfeclă s-au redus drastic, iar tot mai puțini...

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Actualitatea agricola 17 Octombrie 2025, 14:27

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată

În pofida capriciilor meteorologice cu care s-au confruntat podgoriile, analizele de specialitate indică o performanță de...

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 14:06

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani

Înființată în 1980, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Cartof Târgu Secuiesc rămâne un reper al cercetării agricole...

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 09:37

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie

Deși odinioară era considerat „a doua pâine a românilor”, cartoful a ajuns în 2025 o cultură aproape de subzistență....

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:33

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu

Autoritățile sanitar-veterinare din județul Sibiu au instituit măsuri de urgență după depistarea unui focar de Boala Limbii...

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:05

Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie

În așteptarea sprijinului financiar vital, fermierii români au primit o veste importantă din partea Agenției de Plăți și...

Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie
O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 10:02

O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș

Comuna Poienarii de Mușcel din județul Argeș, situată în apropierea Mateiașului, găzduiește la sfârșitul acestei săptămâni un...

O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș
Grâul de toamnă, cultura care dă stabilitate fermierilor români
Actualitatea agricola 14 Octombrie 2025, 11:01

Grâul de toamnă, cultura care dă stabilitate fermierilor români

Toamna este anotimpul care aduce nu doar culori calde și aer răcoros, ci și una dintre cele mai importante etape din viața...

Grâul de toamnă, cultura care dă stabilitate fermierilor români