Ascultă Radio Antena Satelor Live

Preşedintele ANSVSA: Nu există loc pentru compromisuri în ceea ce priveşte respectarea legislaţiei şi a standardelor de igienă

Sănătatea publică şi siguranţa alimentară sunt priorităţi strategice ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi nu există loc pentru compromisuri atunci când vorbim despre respectarea legislaţiei şi a standardelor de igienă pe teritoriul României, afirmă preşedintele ANSVSA, Alexandru Bociu.

Preşedintele ANSVSA: Nu există loc pentru compromisuri în ceea ce priveşte respectarea legislaţiei şi a standardelor de igienă
Foto: pixabay

22 Iunie 2025, 10:32

'Mesajul nostru este ferm: sănătatea publică şi siguranţa alimentară reprezintă priorităţi strategice pentru ANSVSA. Prin campania naţională de control lansată pe 13 iunie şi prin Comandamentul Estival deschis la Constanţa pe 16 iunie, transmitem un semnal clar - nu există loc pentru compromisuri în ceea ce priveşte respectarea legislaţiei şi a standardelor de igienă. Operatorii care respectă regulile vor găsi în noi un partener de încredere, însă cei care încalcă legea vor fi sancţionaţi ferm, inclusiv prin măsuri precum suspendarea activităţii', a declarat, pentru AGERPRES, şeful ANSVSA.

În opinia sa, campania naţională de control 'Zero toleranţă' pentru neregulile alimentare, lansată săptămâna trecută, are un caracter proactiv şi vizează controale riguroase, demarate în Bucureşti prin verificări în hipermarketuri şi supermarketuri şi extinse la nivel naţional.

Numai în primele zile de la lansarea campaniei au fost verificaţi peste 90 de operatori economici (hipermarketuri, supermarketuri, restaurante, pescării, măcelării, fast food-uri), fiind aplicate 156 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 2,389 milioane de lei.

De asemenea, au fost emise 14 Ordonanţe de Suspendare a Activităţii (pentru trei supermarketuri, 10 hipermarketuri şi un depozit frigorific) şi trei Ordonanţe de Interzicere a Activităţii (pentru un hipermarket şi două supermarketuri).

Nu în ultimul rând, au fost confiscate 5.541 kilograme de produse alimentare (peşte, carne, lactate, prăjituri) şi 42,5 kilograme de produse de origine nonanimală - etichetate fals, pentru care a fost iniţiată alerta de fraudă alimentară prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF), direcţionate către neutralizare.

În plus, au fost prelevate 75 de teste de sanitaţie pentru evaluarea igienizării suprafeţelor de lucru şi recoltate 32 de probe de produse alimentare pentru determinarea de specie, în vederea prevenirii fraudelor alimentare.

'Acţiunile continuă în toate tipurile de unităţi alimentare - magazine, depozite, unităţi de procesare - acolo unde sunt evaluate aspecte esenţiale precum igiena, trasabilitatea produselor, condiţiile de transport, aplicarea corectă a sistemului HACCP şi respectarea cerinţelor legale de funcţionare. În paralel, se prelevează probe pentru identificarea eventualelor fraude alimentare sau înlocuiri neconforme de produse. Întreaga campanie este coordonată direct de un colectiv operativ format din directori executivi ai DSVSA din mai multe judeţe şi inspectori de specialitate', a adăugat preşedintele ANSVSA.

În ceea ce priveşte Comandamentul Estival, care a demarat la începutul acestei săptămâni, şeful ANSVSA a subliniat că, pe lângă desfăşurarea controalelor efective, un accent important va fi pus pe colaborarea cu mediul de afaceri.

'Este foarte important ca autorităţile să nu fie percepute doar ca entităţi de control. Comandamentul Estival are o componentă esenţială de prevenţie şi consiliere. Ne dorim o colaborare activă şi constantă cu operatorii economici, mai ales în sezonul estival, atunci când volumul de activitate în industria alimentară creşte semnificativ. Organizăm sesiuni de instruire, întâlniri directe şi menţinem un dialog deschis pentru a sprijini conformarea voluntară şi anticiparea riscurilor', a adăugat Alexandru Bociu.

Potrivit sursei citate, în cazul identificării unor nereguli grave în timpul controalelor, operatorii economici pot fi sancţionaţi cu amenzi de până la 50.000 de lei, iar, în funcţie de gravitate, pot fi dispuse sancţiuni complementare, precum suspendarea sau de interzicerea activităţii, dar şi reţinerea oficială a produselor care pot reprezenta un risc pentru consumatori.

'Ne dorim un mediu economic corect şi sigur, acolo unde respectarea regulilor devine o normalitate, nu o excepţie. De asemenea, ne dorim reducerea semnificativă a riscurilor alimentare, creşterea nivelului de conformare voluntară a operatorilor economici şi, nu în ultimul rând, consolidarea încrederii consumatorilor în siguranţa alimentelor din România. Este un efort comun, care cere profesionalism, responsabilitate şi dialog permanent', a mai spus preşedintele ANSVSA.

AGERPRES

Termenul-limită pentru depunerea documentelor de rentă viageră este 1 septembrie
Actualitatea agricola 20 August 2025, 10:34

Termenul-limită pentru depunerea documentelor de rentă viageră este 1 septembrie

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a anunțat că rentierii agricoli, precum și împuterniciții sau curatorii...

Termenul-limită pentru depunerea documentelor de rentă viageră este 1 septembrie
Județul Timiș se confruntă cu pierderi uriașe în agricultură din cauza secetei
Actualitatea agricola 20 August 2025, 10:15

Județul Timiș se confruntă cu pierderi uriașe în agricultură din cauza secetei

Seceta prelungită din ultimele trei luni a compromis între 40% și 70% din culturile înființate în această primăvară în...

Județul Timiș se confruntă cu pierderi uriașe în agricultură din cauza secetei
Peste 1 milion de lei pagube, fondurile de vânătoare au recoltat sub jumătate din cota de urşi
Actualitatea agricola 18 August 2025, 14:14

Peste 1 milion de lei pagube, fondurile de vânătoare au recoltat sub jumătate din cota de urşi

Conducerea Agenţiei Naţionale pentru Mediu şi Arii Protejate - Direcţia Judeţeană de Mediu Mureş a anunţat, luni, că de la...

Peste 1 milion de lei pagube, fondurile de vânătoare au recoltat sub jumătate din cota de urşi
Agricultura prahoveană, între reușite și provocări
Actualitatea agricola 18 August 2025, 13:41

Agricultura prahoveană, între reușite și provocări

Recoltele din județul Prahova au adus în acest an atât motive de satisfacție, cât și îngrijorări. Dacă producțiile de toamnă...

Agricultura prahoveană, între reușite și provocări
Secetă pedologică în aproape toată ţara; fenomene de ofilire şi uscare a frunzelor şi şiştăvire a boabelor de porumb
Actualitatea agricola 15 August 2025, 17:27

Secetă pedologică în aproape toată ţara; fenomene de ofilire şi uscare a frunzelor şi şiştăvire a boabelor de porumb

Rezerva de umiditate în cultura de porumb neirigat va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute în cea mai mare parte a...

Secetă pedologică în aproape toată ţara; fenomene de ofilire şi uscare a frunzelor şi şiştăvire a boabelor de porumb
Record la culturile de toamnă în Ialomița, dar pomii fructiferi au fost distruși complet
Actualitatea agricola 14 August 2025, 13:56

Record la culturile de toamnă în Ialomița, dar pomii fructiferi au fost distruși complet

Vremea rece din aprilie a adus producții istorice la grâu și rapiță, dar a compromis total recolta de cais, piersic, cireș,...

Record la culturile de toamnă în Ialomița, dar pomii fructiferi au fost distruși complet
Apicultura hunedoreană, la un pas de colaps: 2025, un an dezastruos
Actualitatea agricola 14 August 2025, 13:44

Apicultura hunedoreană, la un pas de colaps: 2025, un an dezastruos

Anul 2025 se anunță dezastruos pentru apicultorii din județul Hunedoara și, în general, pentru întreaga apicultură românească.

Apicultura hunedoreană, la un pas de colaps: 2025, un an dezastruos
Agricultorii din Bistrița-Năsăud vor folosi nămol de epurare ca îngrășământ
Actualitatea agricola 12 August 2025, 13:27

Agricultorii din Bistrița-Năsăud vor folosi nămol de epurare ca îngrășământ

Peste 230 de tone de nămol provenit din stațiile de epurare vor fi utilizate pentru fertilizarea unor terenuri agricole din...

Agricultorii din Bistrița-Năsăud vor folosi nămol de epurare ca îngrășământ