Ascultă Radio Antena Satelor Live

Producătorii au început recoltarea cartofului

Agricultorii din Harghita au început recoltarea cartofului, care este cultura principală în judeţ, dar recoltarea 'în masă' va mai întârzia aproximativ o săptămână.

Producătorii au început recoltarea cartofului
Foto: Pixabay

25 August 2023, 17:02

Deocamdată nu s-a produs 'coacerea fiziologică' şi 'coaja încă merge de pe cartofi', dar cei care pot să îi valorifice ca produse timpurii se orientează către piaţă, care absoarbe acum la un preţ mai mare decât preţul 'care se va stabiliza toamna, când o să fie recoltarea în masă', a declarat directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita, Romfeld Zsolt, pentru Agerpres.

În această perioadă au început recoltarea şi producătorii mari din judeţ, care au cultivat şi cartofi de sămânţă.

'Producătorii mari, în general, au început cu cartofi de sămânţă şi au aplicat o tehnologie de ardere a vrejilor, după care se poate recolta, adică se opreşte vegetaţia la aceste culturi, ca să rămână cartofii la dimensiunea optimă pentru plantat, să nu crească exagerat. Pentru că, aici, e mai important numărul de tuberculi care vor fi plantaţi anul următor, decât mărimea. Acum, la cartofi de toamnă, mai târziu, cam peste o săptămână o să intre lumea la recoltat în masă', a explicat şeful Direcţiei pentru Agricultură.

Acesta a precizat că recoltatul mecanizat este îngreunat din cauza solului 'bulgăros', fiind nevoie de sortare suplimentară a cartofilor, înainte de depozitare.

Romfeld Zsolt a mai precizat că specialiştii instituţiei pe care o conduce verifică în teren producătorii din judeţ care au depus cereri în Programul Minimis, pentru a se asigura că producţia obţinută este de minim 15 tone la hectar.

'Noi procedăm la verificarea în teren a celor care s-au înscris în Programul Minimis cartofi şi în perioada aceasta, după notificări, facem constatarea în teren şi evaluarea producţiei de cartofi, care trebuie să fie peste 15 tone. În cazul judeţului Harghita nu e problemă, majoritatea sau aproape 100% din producători obţin 15 tone. Deci, cine nu face cel puţin 20 tone de cartofi, acela iese în minus economic', a explicat Romfeld Zsolt.

În Harghita s-au înscris în acest program 340 de producători de cartofi, dar numărul înscrierilor este limitat de condiţiile impuse de acest gen de program de sprijin.

Suprafaţa cultivată cu cartofi în judeţul Harghita a înregistrat o scădere constantă în ultimii ani, producătorii mici preferând să cultive numai pentru consumul familiei, după ce au constatat că această cultură nu are rentabilitate pe suprafeţe reduse.

În prezent, în judeţ există o suprafaţă de aproximativ 6.500 de hectare cultivată cu cartofi.

Etichete : recoltare cartofi
Seceta prelungită afectează piscicultura din Botoșani. Fermierii cer intervenția de urgență
Actualitatea agricola 26 Iulie 2024, 13:54

Seceta prelungită afectează piscicultura din Botoșani. Fermierii cer intervenția de urgență

Nivelul extrem de scăzut al apei, dar şi temperaturile foarte mari au diminuat nivelul de oxigen din mediul acvatic şi au dus...

Seceta prelungită afectează piscicultura din Botoșani. Fermierii cer intervenția de urgență
Adeverințe APIA pentru crescătorii de animale care doresc accesarea creditelor bancare
Actualitatea agricola 24 Iulie 2024, 16:58

Adeverințe APIA pentru crescătorii de animale care doresc accesarea creditelor bancare

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a început din 24 iulie 2024, eliberarea adeverinţelor pentru...

Adeverințe APIA pentru crescătorii de animale care doresc accesarea creditelor bancare
Culturile de porumb din Nădlac, în pericol. Seceta a distrus 80% din producție
Actualitatea agricola 23 Iulie 2024, 17:22

Culturile de porumb din Nădlac, în pericol. Seceta a distrus 80% din producție

Aproximativ 80% din producţia de porumb este compromisă de secetă şi arşiţă, în zona Nădlac, unde sunt cele mai fertile...

Culturile de porumb din Nădlac, în pericol. Seceta a distrus 80% din producție
Buzău: Apa uzată din staţia de epurare, resursă pentru culturile de cereale şi legume pe timp de secetă
Actualitatea agricola 22 Iulie 2024, 19:06

Buzău: Apa uzată din staţia de epurare, resursă pentru culturile de cereale şi legume pe timp de secetă

Culturile de legume şi cereale ar putea fi irigate pe viitor în cinci comune din judeţ, pe perioada caniculei, când...

Buzău: Apa uzată din staţia de epurare, resursă pentru culturile de cereale şi legume pe timp de secetă
Migdalele de pământ, soluția ideală pentru productivitate pe timp de secetă, în Parcul Crâng
Actualitatea agricola 22 Iulie 2024, 14:11

Migdalele de pământ, soluția ideală pentru productivitate pe timp de secetă, în Parcul Crâng

Într-o eră în care schimbările climatice și condițiile meteorologice extreme devin tot mai frecvente, găsirea de soluții...

Migdalele de pământ, soluția ideală pentru productivitate pe timp de secetă, în Parcul Crâng
Ministrul Odobescu, dialog cu omologul egiptean despre rolul României în asigurarea securităţii alimentare pe continentul african
Actualitatea agricola 21 Iulie 2024, 18:55

Ministrul Odobescu, dialog cu omologul egiptean despre rolul României în asigurarea securităţii alimentare pe continentul african

Ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, a discutat telefonic cu omologul egiptean, Badr Abdelatty, despre...

Ministrul Odobescu, dialog cu omologul egiptean despre rolul României în asigurarea securităţii alimentare pe continentul african
APIA a plătit fermierilor aproape 61 de milioane de lei, în această săptămână
Actualitatea agricola 19 Iulie 2024, 18:57

APIA a plătit fermierilor aproape 61 de milioane de lei, în această săptămână

Plăţi de peste 60,9 milioane de lei (12,29 milioane de euro) au fost realizate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru...

APIA a plătit fermierilor aproape 61 de milioane de lei, în această săptămână
Provocările și viitorul apiculturii în România
Actualitatea agricola 19 Iulie 2024, 15:57

Provocările și viitorul apiculturii în România

Cosmin Meseșan, una dintre figurile emblematice ale apiculturii românești, trăiește și muncește în pitorescul județ Sălaj.

Provocările și viitorul apiculturii în România