Rețelele sociale, piață neagră pentru vânzările ilegale de carne de porc, deși pesta porcină face ravagii
În pofida faptului că județul Arad se confruntă cu o extindere alarmantă a pestei porcine africane, confirmată recent la o fermă ce numără 6.000 de animale, mediul online a devenit o platformă necontrolată pentru comercializarea porcilor vii proveniți din gospodării.
Articol de Petruț Mazilu, 19 Noiembrie 2025, 11:45
Zeci de arădeni postează zilnic anunţuri de vânzare porci sau carne de porc, iar pe Facebook, de exemplu, sunt create grupuri speciale pentru această categorie de comerţ, potrivit Agerpres.
Conform anunţurilor, porcii vii se vând cu un preţ mediu de 15 lei/kg, iar carcasa, cu preţuri cuprinse între 22 şi 25 de lei/kg.
Unii dintre vânzători spun că ştiu de existenţa focarelor de pestă porcină în judeţ, dar dau asigurări că animalele lor au fost bine îngrijite şi sunt sănătoase.
'Noi nu i-am testat, că dacă nu avem pestă aici la Sâmbăteni, nu ai de ce să-i testezi. Nici nu ştiu cum se face, că n-am mai testat porcul viu. Dacă vrea clientul să cumpere carcasă, poate merge cu carnea la testat, dar noi dăm asigurări că sunt sănătoşi, că aici nu avem pestă', a spus un bărbat care a postat un anunţ în care arată că vinde purcei vii cu 15 lei/kg sau carcasă cu 25 de lei/kg.
'Am crescut opt porci tot anul, iar acum în prag de Crăciun trebuie să-i vindem, că nu avem ce să facem cu ei. Porcii sunt sănătoşi, n-avem pestă aici', a spus şi un vânzător din Pecica, care cere 14 lei/kg în cazul porcilor vii.
Conform legii, este interzis comerţul cu carne rezultată din sacrificările efectuate în gospodării. Această carne poate fi folosită doar pentru consum propriu.
Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat zilele trecute la o fermă din Olari, Arad, iar în aceste zile sunt ucişi aproximativ 6.000 de porci.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a avertizat, luni, printr-un comunicat de presă, asupra riscurilor asociate achiziţionării de produse alimentare comercializate în special de pe reţelele de socializare de către persoane fizice neautorizate.
În ceea ce priveşte comerţul cu carne de porc şi produse din carne de porc, ANSVSA a precizat că acesta trebuie să respecte normele prevăzute de legislaţia naţională şi europeană privind controlul Trichinella în carnea de porc, precum şi reglementările sanitar-veterinare privind pesta porcină africană (PPA).
'Prin urmare, este interzis comerţul - inclusiv comerţul online - cu carne de porc şi produse din carne de porc provenite din sacrificarea porcinelor crescute în exploataţii cu status neconform în relaţie cu pesta porcină africană, aşa cum sunt definite în Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023 privind exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine africane în România, aprobate prin Ordinul ANSVSA nr. 130/2023. Comerţul cu produse din carne de porc obţinute de la porcine crescute în exploataţii cu status neconform este permis doar dacă aceste produse au fost supuse unui tratament de atenuare a riscului privind PPA, conform legislaţiei europene care reglementează această boală', se arăta în comunicat.
Potrivit sursei citate, este permis comerţul, inclusiv cel online, cu carne de porc şi produse din carne de porc rezultate din sacrificarea în abatoare a porcinelor crescute în exploataţii cu status conform după cum sunt definite în actul normativ sus-menţionat, dar numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, cu respectarea condiţiilor de igienă privind comercializarea şi transportul, inclusiv asigurarea lanţului frigorific.
Pe de altă parte, achiziţia de animale vii sau păsări prin anunţuri online de la persoane neautorizate este strict nerecomandată de ANSVSA.
În judeţul Arad, sunt în evoluţie trei focare de pestă porcină, două în gospodării din Şiclău şi Frumuşeni şi unul la o fermă de porci din Olari, unde aproximativ 6.000 de animale vor fi ucise preventiv.
Până miercuri dimineaţă, peste 800 de porci erau deja îngropaţi.









